Danmark år 2030: Oksekød skal stige med 26 kr kiloet

Så er Klimarådets rapport landet, og anbefalingerne handler især om afgifter på drivhusgasser. Og kød, mælk og benzin.

Et halvt kg hakket oksekød vil koste 13 kr. mere, inkl. moms, end det gør i dag. En liter mælk ville stige ca. 2 kr. i pris. Det er meget væsentlige prisstigninger i forhold til produkternes pris i dag, hvilket indikerer, at produkterne er meget miljøbelastende, skriver Klimarådet i dag. Arkivfoto: Colourbox.
Et halvt kg hakket oksekød vil koste 13 kr. mere, inkl. moms, end det gør i dag. En liter mælk ville stige ca. 2 kr. i pris. Det er meget væsentlige prisstigninger i forhold til produkternes pris i dag, hvilket indikerer, at produkterne er meget miljøbelastende, skriver Klimarådet i dag. Arkivfoto: Colourbox.

- I er sgu da ikke rigtig kloge i klimarådet!

- Vi er nogle der i forvejen spinker og sparer for at have en tålelig tilværelse.

Afgifter er vejen til mindre CO2
Sådan skriver Hans T i en af de mest populære kommentarer (141 likes), der er skrevet på DR Nyheders Facebook-profil om Klimarådets rapport, der indeholder anbefalinger til, hvordan Danmark skal nå det erklærede mål om at nedbringe udledningerne af drivhusgasser med 70 procent inden for de næste ti år.

Klimaet har jo altid forandret sig
I følge DR er det vigtigste element i rapporten (link til PDF) en drivhusgasafgift, som f.ex. vil betyde at et halvt kilo oksekød skal koste 13 kroner mere i 2030, mens mælk vil stige to kroner og drivmidler som benzin og diesel skal koste fire til fem kroner mere pr liter. Og Hans er ikke den eneste, der synes at de anbefalinger er langt ude:

Væsentlige prisstigninger på miljøbelastende varer

Benzin/diesel: På side 86 i rapporten:

På denne baggrund anbefaler Klimarådet, at CO2- afgiften på benzin og diesel til transportformål stiger fra det nuværende niveau på knap 180 kroner per ton CO2 til niveauet for den generelle drivhusgasafgift, uden at energiafgiften fjernes.

Hvis drivhusafgiften når et niveau på fx 1.500 kr. pr. ton i 2030, som vist i figur 4.3, vil CO2-afgiften gå fra at udgøre godt 0,5 kr. pr. liter i dag til ca. 4,5-5 kr. pr. liter i 2030.

Fødevarer: Nederst på side 133:
For særligt at påvirke forbrugernes madvaner er det relevant først og fremmest at se på en afgift på særligt klimabelastende fødevarer. En sådan afgift kan være med til at reducere efterspørgslen efter blandt andet kød og mælkeprodukter og øge efterspørgslen på vegetabilske produkter.

Med et skøn på 13,9 kg CO2e pr. kg oksekød vil en afgift på 1.500 kr. pr. ton CO2e, som indikeret i afsnit 4.1, føre til, at et halvt kg hakket oksekød vil koste 13 kr. mere, inkl. moms, end det gør i dag. En liter mælk ville stige ca. 2 kr. i pris. Det er meget væsentlige prisstigninger i forhold til produkternes pris i dag, hvilket indikerer, at produkterne er meget miljøbelastende.

Kilde: Klimarådet

Hvad med de fattige?
- NEJ. Folk er sgu tossede i hovedet.

- Det har en ubetydelig % indflydelse på klimaet, skriver Kim Ø, der mener, at der har været klima-forandringer lige så lang tid kloden har bestået fx istiden, skriver Kim Ø, der har fået 62 likes og Lars I er på samme linje:

- Det er det mest tåbelige forslag, jeg har hørt længe. Det vil absolut intet betyde for klimaet.

- Det vil til gengæld betyde en del for den fattigste del af befolkningen, skriver Lars I, mens Dorte P har høste 17 likes for sin opbakning til dyrere kød:

Lad kød-producenterne betale
- Super ide - bare den (afgiften red) falder hos producenten af kødet.

- Vi er så gode i Danmark.

- Og tænk på,,, at når vi køber udenlandsk, ja så er det jo transporteret her til - og det koster også CO2, skriver Dorte, men hvad siger du?