Danmark bruger 11 mia på nyt el-kabel: Så meget stiger DIN regning

Den større efterspørgsel på billig dansk strøm vil give en højere afregning for de danske producenter, men også samlet set betyde en elprisstigning for de danske forbrugere, skriver energiministeriet om det nye el-kabel fra Danmark til England

Vi skal sælge billig dansk vindmøllestrøm til England, siger energiministeren, der derfor forudser højere elregninger til danske forbrugere. Foto: Energiministeriet
Vi skal sælge billig dansk vindmøllestrøm til England, siger energiministeren, der derfor forudser højere elregninger til danske forbrugere. Foto: Energiministeriet

- Så mangler Energiministeren 'blot' at finde kunder der vil betale mere end produktionsprisen pr kw/t.

- For normalen er jo at sælge til markedspris, hvor vi vil være i konkurrence med atomkraft energi, vandenergi med mere.

Vi sælger el til under produktionsprisen
- Så pt sælger man overskuddet til markedsprisen, hvilket er UNDER produktionspris. Nogle gæt på hvem der betaler differencen?

Du har brugt  elektricitet (basis-el) for 247 kr - og skal betale 3338 kr nationen Din el-regning er rekordlav: Hvis man ikke regner afgifter med

- Virksomheder her til lands kan jo trække afgifter og moms fra. Så er der kun den stakkels menige mand tilbage til at dække omkostningerne for skiftende regeringers luftkasteller!

Sådan skriver Lasse TN i en af de kommentarer, der er skrevet på DRNyheders Facebookside om det 750 kilometer lange og 11 milliarder kr dyre el-kabel, Danmark vil etablere, for at kunne sælge strøm til englænderne. Og Lasse er ikke den eneste, der skriver om højere priser:

Betyder det højere afgifter?
- Hvordan vil de løse problemet med, at danskproduceret 'grøn' el slet ikke kan konkurrere med grøn el produceret i landene omkring os?

- Skal vi sælge under produktionspris - og betyder det så bare endnu højere afgifter på elprisen til danske forbrugere, spørger Marc HH i samme kommentarspor, og ser man i det faktarak, som energiministeriet har lagt ud om det nye elkabel, så kan danske forbrugere se frem til at skulle betale mere for strømmen:

- Den større efterspørgsel på billig dansk strøm vil samtidig give en højere afregning for de danske producenter, men også samlet set betyde en elprisstigning for de danske forbrugere.

Fra 8-100.000 kr dyrere pr år
- For en almindelig husholdning vil projekterne betyde en elprisstigning på ca. 8-40 kroner plus moms om året.

- For en mellemstor produktionsvirksomhed med et årsforbrug på 10 GWh, vil stigningen være ca. 20.000-100.000 kr. om året.

Danmark har nok vindmøller, mener det Miljøpolitiske råd - hvad mener du? (Foto: DONG) nationen Hemmelig rapport: Elektricitet kan blive 3,5 mia billigere

- Stigningen vil delvist opvejes af bl.a. reducerede udgifter til støtte til den danske elproduktion og omkostninger til opretholdelse af en fortsat høj forsyningssikkerhed af el, skriver ministeriet.

Hvad tror du? Bliver det nye el-kabel en god eller dårlig forretning for danske el-kunder?

DR Nyheder har talt med Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, og han mener at investeringen er 'risikabel':

- Briterne har planer om at bygge, hvad der svarer til tre-fire gange Danmarks elforbrug i vindkraft i løbet af ganske få år.

- Når det her kabel står færdigt i 2022, så vil de faktisk have ganske gevaldigt meget mere vindkraft, end vi har.

- Typisk vil det blæse på de samme tidspunkter ovre i Storbritannien. Så det der med, at vi kan bruge det til at eksportere strøm, det er en farlig strategi, siger Brian Vad Mathiesen, men hvad siger du?

Tror du Danmark kan tjene penge på at sælge vindmøllestrøm til England?

117 kommentarer
Vis kommentarer