De andre får fin salatbar: 200 psykisk syge i mad-oprør

Skal man gå sulten i seng, hvis man ikke bryder sig om den tørre og seje kylling, de vakuumpakkede kartofler og de helt udkogte grøntsager, spørger 200 patienter fra Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa

- Vi patienter på psykiatrisk afdeling/sengeafsnit, vil gerne påpege fejl, mangler, samt dårligt udvalg af kost!

- Fx en blandet salat kan være utrolig lækker, men er der pludselig 6-7-8 forskellige elementer, synes det hurtigt uoverskueligt, forvirrende og uappetitlig!

- Kosten er også ofte over eller under tilberedt, udvalget synes ikke tilstrækkeligt, eller retterne er direkte uappetitlige!

Vi vil også vælge mad via iPad
Sådan skriver Sofie MS på vegne af de cirka 200 patienter på Aabenraa Sygehus. De psykisk syge kan nemlig hver dag se hvilke lækkerier patienterne på de andre afdelinger kan smæske sig i - og det synes de er uretfærdiigt. Sofies brev - som direktør Charlotte Rosenkrantz Josefsen fra Psykiatrien i Region Syddanmark svarer på nederst - fortsætter således:

- Den somatiske afdeling får mad fra sygehusets store cafeteria, hvor der er valgmuligheder for enhver smag.

- Maden er appetitlig og indbydende, samt patienterne kan selv vælge spise tid indenfor cafeteriets åbningstider.

En salatbar ville være positivt
- Vi er som patienter indforstået med, at ikke alle psykiske patienter kan, eller vil være hensigtsmæssige, at placere mellem somatiske patienter og deres pårørende, men vi vil dog mene, at vi kan finde ud af gøre som det fx gøres på neonatalafdelingen, at der gennem en iPad kan vælges og bestilles mad, når det passer patienten.

- Det burde dog også være muligt, at kunne fremstille den samme appetitlige mad i den psykiatriske kantine som i det somatiske cafeteria.

- En salatbar kunne være et positivt tiltag og så måske 3-5 valgfrie retter, der kunne køre i intervaller på 7 dage, ved sådan ordning kan man som patient, ved tre valgfrie retter få et forskelligt måltid i 21 dage!

Vi går sultne i seng
- Det kan bare ikke være rigtigt, at man som psykiatrisk patient ikke kan spise sig mæt til aftensmåltidet eller direkte være nødsaget til, at gå sulten i seng, hvis man ikke bryder sig om den tørre og seje kylling, de vakuumpakkede kartofler, som smager af kartofler fra glas vi køber i supermarkedet, samt de helt udkogte og uspiselige grøntsager!

- Vil du selv gå sulten i seng, fordi den mad du kan få tilbudt er uspiselig og uappetitlig?

- Tak for opmærksomheden, vi ser frem til en åben dialog, skriver patienterne på psykiatrisk sengeafsnit, Aabenraa med 'mange sultne hilsner'.

Alle psykiatriske patienter skal have samme madtilbud
Til den lokale avis, JydskeVestkysten, siger direktør Charlotte Rosenkrantz Josefsen, at hun anerkender, at nogen har haft en dårlig mad oplevelse, men at de psykiatriske patienter ikke kan få samme madtilbud som de andre patienter på hospitalet, fordi der dermed ville blive gjort forskel på de psykiatriske afdelinger i regionen:

- Vi ønsker ikke at lave forskelsbehandling i forhold til de andre psykiatriske afdelinger i regionen. Desuden ville det betyde en ekstra udgift på op til fem millioner kroner om året, hvis vi skulle tilbyde de psykiatriske patienter i Aabenraa mulighed for at bestille mad i restauranten, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Hvad siger du? Forstår du godt at de psykiatriske patienter vil have salatbar i stedet for en blandet salat?
Og synes du at regionen skal bruge 5 millioner på at give psykiatriske patienter samme valgmuligheder som de andre patienter?

 

 

1 af 2 
2 af 2 
81 kommentarer
Vis kommentarer