Derfor fandt jeg på en undskyldning og gik fra festen

nationens! Ehab var så hårdt angrebet af social angst, at han fandt på undskyldninger for at gå tidligt, når han var til fest. Han vidste ikke, hvem han kunne snakke med

Følg nationen!

- Angst er ikke et almindeligt hverdagsemne, som de fleste mennesker taler åbent og frit om.

- Det er desværre stadig så tabubelagt, at det kan være svært at tale om det selv med familien eller ens nærmeste venner, som man har tillid til. 

Man frygter andres reaktion
- De fleste mennesker, som aldrig er blevet ramt af social angst, har svært ved at sætte sig ind i, hvordan angst påvirker andre i sociale sammenhænge, hvilket naturligvis gør det sværere at tale om det.

- Man frygter andres reaktion og derfor vælger mange at leve med angst i stilhed.

Sådan indleder nationen! Ehab et debatindlæg om at lide af social angst - og være usikker på, hvem man egentlig kan snakke med om den slags. Ehab er selv kommet over sin angst, men for tre år siden, kunne han blive bange, selv om det bare var mor, han var sammen med. Hans indlæg - som du kunne overveje at dele med en god angst ven - fortsætter derfor således:     

Indflytterfesten - og undskyldningen for at gå
- Jeg husker da min gode ven fik en lejlighed i hjertet af Odense, og jeg blev inviteret med til indflytterfest.

- Vi havde tidligere studeret på samme skole og det var længe siden vi sidst havde set hinanden.

- Så jeg havde set frem til en hyggelig aften, hvor jeg også ville komme til at møde nye mennesker.

- Men da angsten trængte sig på blev mit besøg desværre meget kort.

- Allerede efter 5-10 minutter kunne jeg mærke en ubehagelig hjertebanken og jeg blev samtidig urolig i kroppen af være i selskab med nye mennesker.

- Den nemmeste løsning, som jeg havde brugt adskillige gange for at undgå at være social, var at lade som om, at jeg skulle ud og tale i telefon.

- Det er en hurtigt måde at komme væk på.

Grillaften med gode venner: Jeg sad for mig selv
- Da jeg gik tilbage til festen blev jeg siddende i et kvarter yderligere og brugte derefter som undskyldning, at noget familie fra København lige havde ringet og sagt, at de kom på besøg og jeg derfor var nødt til at smutte.

- Jeg havde en lignende oplevelse, da jeg var med til en arrangere en grillaften sammen med nogle gode venner.

- Jeg kendte alle der deltog og jeg skulle derfor ikke være i selskab med fremmede mennesker.

- Men social angst kan desværre også bevirke, at man kan føle frygt ved at være selskab med ens nærmeste, selvom at det logisk set ikke giver mening.

- Allerede inden vi gik i gang med at spise, valgte jeg at isolere mig fra selskabet. Jeg sad for mig selv og røg cigaretter.

Sagde jeg havde hovedpine
- Min undskyldning var, at jeg havde fået hovedpine og derfor ønskede at sidde lidt for mig selv.  

- En god ven kom hen og spurgte: Ehab, er alt vel? Jeg synes, du er blevet meget stille på det seneste.

- Er det sket noget i dit liv, som du ikke har fortalt? Men jeg forklarede ham, at alt er som det skal være, jeg har bare haft hovedpine på det seneste.

- Hvad skulle jeg ellers sige til ham? For ville han overhovedet kunne forstå mig, hvis jeg forklarede ham, at jeg lider af social angst?

- Når man bærer rundt på psykiske problemer alene, så er det ikke kun fordi, at det er ekstremt svært at fortælle andre, at man har det svært. Det er nærmere et spørgsmål om, hvem man kan fortælle det til, så man bliver forstået.

Mange mænd undgår at tale om psykiske problemer
- I en undersøgelse udført af Forum for Mænds Sundhed om mænd og kvinders syn på psykiske problemer, var der tre gange så mange mænd, der udtrykte, at de helst vil undgå at tale med en ven eller kollega om deres psykiske problemer. - Flere mænd tænker, at det vil være ydmygende for deres venner eller kollegaer at tale om psykiske problemer.

- Og flere mænd end kvinder finder det svært at finde en måde at tale om et sådant problem på med deres ven.

- Meget tyder imidlertid på, at der er lige så mange mænd som kvinder med psykiske problemer. Men også at mænd langt fra får den hjælp de har behov for, og at de mangler nogle at tale med i deres hverdag.

Modet til at fortælle det til en ven
- Inden jeg tog initiativ til at søge hjælp, var jeg heldig at møde en dygtig foredragsholder i Odense, der introducerede mig til en lukket Facebookgruppe, som primært var for mennesker, der kæmper med angst og psykiske lidelser.

- Her kom jeg i kontakt med mennesker, der kæmper med samme problem som jeg selv.

- Det var her, at jeg for første gang kunne tale åbent og frit om min angst.

- Efter nogle måneder fik jeg mod på, at fortælle det til en nær ven og senere til et familiemedlem. Men det var først efter to år. Jeg ville ønske, at jeg havde talt med nogen allerede tidligt i processen.

Man skal ikke skamme sig
- Problemet er langt slemmere, når man lever med det i skjul. 

- Derfor er det vigtigt at man taler om det med mennesker, som man har tillid til, allerede når man er blevet bevidst om angsten.

- Men ligeså vigtigt, og måske det aller vigtigste, er vel, at indse, at social angst ikke er noget at skamme sig over – heller ikke som mand, skriver Ehab, men hvad mener du?

Har du angst? Og ved du, hvem du kan tale med?

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+