Derfor føler Flemming sig ekstra snydt: Se lønsedlen

Hvorfor er det kun 'nye' ledige, der skal fritages for 225-timers reglen, spørger en 'gammel' kontanthjælpsmodtager

Hvorfor synes politikerne, det er mere synd for 'nye' kontanhjælpsmodtagere, spørger Flemming, der har fået kontanthælp i årevis.
Hvorfor synes politikerne, det er mere synd for 'nye' kontanhjælpsmodtagere, spørger Flemming, der har fået kontanthælp i årevis.
Følg nationen!

- SNYDT!

- Jeg har været på kontanthjælp i en årrække og er som enlig ramt af den såkaldte 225-timers regel.

- Den skærer et månedligt beløb på over 1000 kr før skat af kontanthjælpen, hvis man ikke har arbejdet i mindst 225 timer det seneste år tilbage. Og kan dokumentere dette.

- Denne dummebøde for ledige koster altså over 600 kr efter skat, hver eneste måned, hvis man ikke kan skaffe sig jobs eller småjobs.

Jeg har ikke ligget på den lade side
Sådan indleder Flemming K et brev til nationen! om at være ledig og leve af offentlig ydelse - og så pludselig opdage, at andre mennesker i samme situation får flere penge. Flemming er nemlig som titusindvis af 'gamle' kontanthjælpsmodtagere ikke fritaget for 225-timers reglen - men det er alle 'nye' kontanthælpsmodtagere, og det synes han en uretfærdigt og ulogisk. Da reglerne blev vedtaget i Folketinget i midten af april, var Enhedslisten på samme linje - det kan du se i boksen nedenfor.

Flemmings brev fortsætter nemlig således: 

- Jeg har været ramt af denne regel siden den blev indført af Lars Løkke Rasmussens regering i 2016.

- Ikke sådan at forstå at jeg har ligget på sofaen siden, jeg har skam arbejdet men bare ulønnet, idet virksomhedspraktik og løntilskudsjobs ikke tæller i forhold til 225-timers reglen.

- Da regelen blev indført, sammen med kontanthjælpsloftet, var Socialdemokratiet imod.

S har åbenbart skiftet mening
- Det er de åbenbart ikke længere.

- Den nuværende regering under Mette Frederiksen har nedsat en ydelseskommission som skal arbejde et år, til januar 2021, og så give en anbefaling til hvordan ydelsessystemet skal skrues sammen fremover.

- Regeringens støttepartier har krævet at enlige forsørgere på kontanthjælp, som er den gruppe der er blevet ramt hårdest af kontanthjælpsloftet, bliver kompenseret nu, og det bliver de så også.

- Så langt så godt.

Håbløst at det kun er nye ledige
- Her under coronakrisen er reglerne for dagpenge netop blevet lempet, så de kan ydes i tre måneder mere, og 225-timers reglen er blevet suspenderet af et bred flertal i Folketinget.

- Politikerne har indset det umulige i at skaffe sig jobs under krisen, hvor ledigheden er røget i vejret med raketfart i en grad så finanskrisen ligner højkonjunktur ved sammenligning.

- Man vil sikre ledige i en håbløs situation - men kun nye ledige!

Enhedslisten: Grotesk at de ikke er omfattet

Victoria Velasquez (EL):

Endelig lykkedes det.

Og jeg kan sgu godt forstå – undskyld, at jeg bander – at der er nogle, der har været lidt i tvivl, for mens vi har lavet udmærkede hjælpepakker, der skulle sikre trygheden for lønmodtagere og for de selvstændige og sikre arbejdspladser for milliarder, så har det holdt hårdt at finde de millioner, det ville koste at suspendere 225-timersreglen.

-Det er godt, at det endelig er faldet på plads, for det har givet ondt i maven til dem, der er på kontanthjælp, fordi de ikke har et arbejde og ikke kan forsørge sig selv, og som ud over virksomhedspraktik og nyttejobs ikke har kunnet finde de 225 timer.

Ellers mister de simpelt hen noget af den kontanthjælp, som i forvejen ikke er særlig meget, når enderne skal mødes.

Derfor er vi selvfølgelig ovenud tilfredse med, at 225-timersreglen bliver suspenderet i 3 måneder, og jeg går selvfølgelig ud fra, at dette bliver forlænget, ligesom vi gør det med erhvervspakkerne, hvis det er, at restriktionerne eller den høje arbejdsløshed fortsætter efter den 9. juni.

Der er dog en ting, der er helt galt med lovforslaget: Selv om vi i forgårs havde over 181.000 mennesker på dagpenge og kontanthjælp, tror man, at de kontanthjælpsmodtagere, der ikke har opnået 225 timer før coronakrisen, skulle kunne nå det nu.

De er simpelt hen ikke er omfattet af lovudkastet, og det synes jeg ærlig talt er helt grotesk; her mangler der en forståelse for, at de borgere, der allerede har fået nedsat deres ydelse på grund af 225-timersreglen, og som jo har det mindst lige så svært som alle andre lige nu med at skulle finde et arbejde, har brug for en hjælpende hånd her.

Suspenderingen af 225-timersreglen bør også gælde for den her gruppe, og det vil jeg selvfølgelig stille ændringsforslag til, og jeg håber, at Folketingets partier vil være med til at bakke op om det.

Debat i Folketinget d. 16.4

Vi der var er ramt - er stadig ramt
- Personer der, som jeg, i forvejen var på kontanthjælp er nemlig fortsat underlagt 225-timers reglen.

- Man mener åbenbart at ledige der i forvejen er på kontanthjælp, har let ved at finde jobs, mens nytilkomne ledige har svært ved det.

- Til gengæld har jeg svært ved at se logikken i det, skriver Flemming, der ikke undrer sig over de borgerlige partiers holdning til spørgsmålet, men har svært ved at forstå Socialdemokratiet. Men hvad tænker du?

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+