Annonce:
Annonce:

Det bliver værre og værre: Sort mand melder cafe-logo for racisme

Heftig debat om et skilt i Ærøskøbing. Nu skal politiet vurdere om det er racistisk?

Cafe Aromes ejer fik lavet logoet efter en tegning fra Tønder Kafferisteri. Er det racistisk? Foto: Cafe Aroma/Ærøskøbing
Cafe Aromes ejer fik lavet logoet efter en tegning fra Tønder Kafferisteri. Er det racistisk? Foto: Cafe Aroma/Ærøskøbing
Annonce:
Følg nationen!

- Når man ikke er sort, er det måske meget sjovt.

- Det minder om dengang, vores forfædre arbejdede med tvang i kaffeplantager, hvor de skulle bære kaffe på hovedet for kolonimesteren.

Når jeg ser sådan noget bliver jeg endnu mere udstillet
Sådan siger Opawel Kore, der selv er sort, til Fyens Amts Avis, der i dag kan fortælle at Cafe Aroma i Ærøskøbing er blevet meldt til politiet for racisme. Det er cafeens logo, der med sit gammeldags tegning af en sort arbejder frustrerer Opawel, der er den eneste sorte sygeplejerske på Ærø:

Annonce:

-  Jeg er den eneste sorte sygeplejerske på øen, og så ser jeg sådan noget, og så bliver jeg endnu mere udstillet. Det er så frustrerende, siger Opawel, men skal man tro flertallet af de mere end 2000 læsere på Fyens.dk, der har svaret på spørgsmålet: 'Racistisk eller sjov? Hvad mener du om isplakaten?', så er plakaten faktisk OK sjov:

Tændstikjokes et forbudt - de generer træet
- Sgu et mærkeligt samfund vi lever i, det har da intet med racisme at gøre, men ren humor.

- Det er sådan efterhånden, man ikke må lave sjov med en tændstik, for så genere man træet. Jeg græmmes ved mange dansker, der trækker racismekortet med det samme, de ikke kan li' noget, så de kan side og klappe sige selv på ryggen og sige, se hvor gode vi er...

- Hop da videre, hvis der er noget, man ikke lige kan li’, I vil få et meget bedre liv, skriver Kim Ø således på fyens.dk, hvor politianmeldelsen har fået mere end 100 læsere til tasterne. Og Dennis J er enig:

Det bliver værre og værre
- Det hele blir bare værre og værre herhjemme..

Annonce:

- Tænk at vi er kommet så vidt at vi skal ændre logoer på reklamer, tage vittigheder af et radio program osv osv, skriver Dennis med hénvisning til den debat P3-programmet LOL DK har skabt, ved at tillade lyttere at fortælle vitser om negere. Og lige præcis den debat, som blev rejst af Mary Consolata Namagambe, har nationens! egen Ida H. skrevet et længere indlæg om.

 

Men før du læser det, skal du lige svare på, om Cafe Aromas logo er racisme?

Ida H: Minoritets-Mary misbruger mælkehvide mænd
- Så har vi hende igen. Minoritets-Mary er faret i tasterne, fordi onde hvide danske mænd har sagt neger på P3. Det bliver understreget, at de er hvide selvom Mary flere gange tidligere har fremhævet, at mennesker ikke skal dømmes på deres hudfarve. Det gælder så åbenbart ikke alle farver.

- Mary er født i Uganda. Hun kom til Danmark som 9-årig sammen med sine forældre og tre søskende. Ifølge hende selv har hun hele sit liv kæmpet mod uretfærdighed.

Annonce:

Bliver krænket når nogen sider neger
- Der findes mange former for uretfærdighed i denne verden, men det Mary er kendt for er at kæmpe mod ordet neger og negerjokes. Uretfærdigheden omhandler hver gang hende selv. Gang på gang hører vi hende sige, hvor såret og krænket hun bliver, når nogen siger neger.

- D. 15. juli var hun i Deadline sammen med komiker Omar Marzouk og skuespiller Farshad Kholghi. Sidstnævnte havde få timer før Deadline gik i luften ændret sit profilbillede på Facebook til forsiden af tegneserien 'Tintin i Congo'.

- I udsendelsen nævner Farshad Kholghi, at der også bliver lavet sjov med hvide mennesker. Mary mener dog, at der er forskel på at lave jokes om sorte og så jokes med blondiner og personer fra Aarhus, fordi de to sidstnævnte grupper ikke har været krænket gennem tiden. Her afslører hun, at hun ikke har sat sig særlig grundigt ind i Danmarkshistorien på trods af, at hun har boet i Danmark det meste af sit liv.

Annonce:

Vikingerne handlede også med slaver
- Hvis man tager ind på Nationalmuseet (eller blot går ind på deres hjemmeside), så kan man lære lidt om vikingerne. En af deres vigtigste handelsvarer var trælle, som er et andet ord for slave. Vikingerne hentede oftest trællene på deres togter i Østeuropa og på de Britiske Øer, men de fandtes også blandt deres egne landsmænd. Slaveriet var en pengemaskine, og slaverne blev opfattet som kvæg, som man kunne piske, hvis det ikke opførte sig ordentligt (slaver blev omtalt som intetkøn). Seksuel udnyttelse af de kvindelige slaver fandt også sted.

- Da kristendommen kom til Danmark aftog slaveriet, men det blev først helt afskaffet i middelalderen. Københavns grundlægger ærkebiskop Absalon havde trælle, selvom han var kristen. I middelalderen gik det nu heller ikke for godt. Fæstebønderne var helt i herremandens magt. De var stavnsbundne, og herremanden havde nærmest diktatorisk magt over dem. Han måtte prygle dem, stjæle fra dem og voldtage deres kvinder, hvis han ville.

- Alt det her er selvfølgelig længe siden, men vi skal faktisk mindre end 100 år tilbage i tiden, før vi finder masser af unge kvinder, der levede en kummerlig tilværelse som tjenestepiger, fordi de var født uden for ægteskab og dermed var 'uægte'.

Annonce:

Alle fremtrædende kulturer har holdt slaver
- Nogle kvinder myrede endda i desperation deres nyfødte børn og gemte dem under gulvbrædderne i stuen for at skjule, at de var kommet i uføre. Så at sige, at danskerne ikke har været krænkede gennem tiden er det værste vrøvl.

- Hvad slaveriet i Afrika angik, så ved Mary heller ikke, hvad hun taler om. For det første så betyder ordet ”slave” ifølge ODS egentlig ”slavisk krigsfange” Når vi bruger det ord, så er det altså ikke engang negre, der tænkes på.

- Negerslaveriet er kun en fodnote i slaveriets verdenshistorie. Der findes faktisk næppe nogen fremtrædende kultur, der ikke på et eller andet tidspunkt har holdt slaver. Grækerne, som officielt er demokratiets fædre, holdt slaver.

- Egypterne holdt slaver. Romerne holdt slaver. De mesoamerikanske kulturer holdt slaver, og afrikanerne og araberne holdt slaver og fangede også dem, der blev sejlet til Amerika.

Annonce:

Negerkongerne i Afrika solgte slaver til hvide mennesker
- Mary fokuserer dog på, at vores forfædre dvs. de onde danske hvide mænd var slavehandlere. Men de onde hvide danske mænd tog som sagt ikke til Afrika og indfangede de indfødte. De købte dem af forskellige negerkonger i Vestafrika, der havde fanget dem for os.

- Faktisk var der slaveri i de fleste afrikanske lande, så det er ikke noget de hvide har fundet på. Her vil jeg gerne lige tilføje, at Pippi Langstrømpes far nok var negerkonge, men han havde ikke noget med slaveriet at gøre, da han var negerkonge i Sydhavet.

- Farshad Kholghi talte i deadline om, at vi lever i en krænkelseskultur. Hans ord blev understøttet af ekstern lektor fra KU Dennis Meyhoff Brink, der sagde, at vi lider under mikroaggressioner, der udspringer af al den beskyttelse, luksus og komfort, som vi lever under.

- Sagt med andre ord: 'Vi har ikke rigtig noget at brokke os over, så derfor hidser vi os op over småting'. Hertil svarede Mary, at hun taler om krænkelser, fordi det påvirker hendes hverdag, fordi hun hele tiden skal snakke om sin farve, og at hun ville ønske, at hun kunne snakke om andre ting.

Annonce:

Man er heldig hvis en negerjoke kan ødelægge ens dag
- Imens Mary taler om, hvor meget hun gerne vil tale om andre ting, så bliver tusindvis af unge piger udnyttet som sexslaver i hendes fødeland Uganda. Mary har tidligere udtalt, at hun gerne vil være præsident i Uganda, men hvis hun virkelig mener det, så burde hun måske bruge sin energi på at kæmpe for de uretfærdigheder, der finder sted dér. Her bliver tusindvis af børn udsat for seksuelle overgreb og omskæring hvert år for bare at nævne nogle af forbrydelserne.

- Men Mary vælger i stedet for at holde øje med hvad de onde hvide danske mænd foretager sig, så hun kan misbruge deres uskyldige vittigheder til at fremhæve sig selv og smide offerkortet og råbe op om, at hun er en minoritet, der bliver udsat for racisme.

- Hvad minoritet angår, så findes der 39 millioner mennesker i Uganda og vel omkring 2 millioner onde hvide danske mænd. Man behøver ikke at være gymnasielærer i matematik for at regne ud, hvem, der flest af

- Jeg synes helt personligt, at Mary er heldig, hvis en enkelt negerjoke og ikke andet kan ødelægge hendes dag.

Annonce:

- Hun er heldig, at hun har mulighed for at brokke sig på Facebook og få masser af likes. Hun er heldig, at hun får taletid i medierne, hvor hun igen og igen kan fokusere på sig selv og fokusere på, hvor meget hun hader de hvide danske mænd, der ellers har taget godt imod hende og hendes familie og givet dem en fremtid. De privilegier har de små omskårne piger fra hendes fødeland ikke.

Alle har samme rettigheder i Danmark
- Det undrer mig at en så ressourcestærk kvinde som Mary absolut skal gøre sig til offer på den måde. Hun er alt andet. Hun har nøjagtig samme rettigheder som os andre i dagens Danmark.

- Vi har ytringsfrihed her i landet, og som der står i grundloven, så kan censur ingensinde genindføres. Hvis man mener, at nogen har overtrådt racismeparagraffen, så er den eneste korrekte procedure at melde dem til politiet og ikke at kyse DR til at indføre censur, som det er tilfældet med det omtalte radioprogram.

- Radioprogrammet handlede så slet ikke om racisme men om grovkornede vittigheder.

Annonce:

- Mary er på mange måder et præmieeksempel på vellykket integration, men hun mangler at forstå hvad ytringsfrihed er for en størrelse. Desuden må man også forstå, at humor og satire er en del af den danske kultur, og at det er antidemokratisk at forsøge at forhindre andre i at lufte deres holdninger. Som jurist burde hun ellers have tjek på paragrafferne og på demokratiets spilleregler.

- Hvad DRs beklagelse over for radioprogrammet angår, så kan jeg kun citere Skarnbassen fra H. C. Andersens eventyr af samme navn: 'Jeg vil ikke ærgre mig, men jeg ærgrer mig dog', skriver Ida, der er forfatter, foredragsholder og gymnasielærer.

Ida udgav i 2015 sms-romanen 'Hej skat' hvor ordet neger indgik 32 gange hvilket dog ikke gav anledning til en eneste klage. Bogen selv blev dog  heftigt debatteret i medierne.

Ex-kæreste filmede blowjob: Hævn-roman topper salgsliste

Opdateret: Her er Mary Consolata Namagambes opslag om skiltet på Ærø:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: