Det er muligt, prinsgemalen er i krise, men ...

Ekstra Bladets opinionsredaktør: Broture, pjækketure eller nedture – det danske kongehus er en fænomenal succes

Dronningens mand er i modvind i øjeblikket. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Dronningens mand er i modvind i øjeblikket. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

MANGE ERKLÆRER OFTE et let overbærende forhold til vores kongehus. De, der virkelig går op i den slags, hedder sådan noget som Dagny og lever et liv i Nordvest iført papillotter, morgenkåbe og en skødehund, der nægter at lystre navnet Lady.

Den overståede uge viste, at dette billede ikke holder. At dømme ud fra webavisernes mest læste lister går alle danskere tilsyneladende op i kongehuset. Og at dømme ud fra flere debatindlæg er nogle af dem ivrige efter at bruge enhver lejlighed til at fremføre den klassiske kritik af det konstitutionelle monarki i retning af:

At have et kongehus er ikke blot utidssvarende. Det er udemokratisk. At nogle på denne måde er født som noget særligt. Og når de så tilmed ikke kan opføre sig ordentligt ... osv.

PRINS HENRIK ’ydmygede’ angiveligt dronning Margrethe i forrige uge. Ved muligvis at skulke fra hustruens 75-års fødselsdag. For derpå at stikke af til Venedig. Således skulle endda selve kongehuset være bragt i krise.

Den væsentligste konklusion på en turbulent uge for det danske monarki i medierne er den modsatte: Det danske kongehus’ succes har været fænomenal og er det fortsat under Margrethe II.

Se også: Undskyld, er I ikke enige

PRINSER OG KONGER kunne engang være umulige. Direkte vanvittige. Eksempelvis Christian VII, der var sindssyg, som efter sigende drak en flaske cognac om dagen og turede rundt i nattelivet med prostituerede. Men dengang var institutionen nok – indtil magten måtte opgives.

Danmark har i dag det ’indskrænkede monarki’. Sådan er formuleringen i Grundloven. Midt i den moderne mediedæknings 24-timers alarmberedskab og overvågning er de kongelige udstukket en rute, hvor dyden er smal, rabatten er farlig, og distancen mellem succes og fiasko er lige så tynd som Se og Hørs moral.

I dag synes alle dog at have glemt det. Da dronning Margrethe kom på tronen i 1972, var der næsten dødt løb mellem monarkister og republikanere: 40 procent for republikken Danmark, 42 procent for kongeriget Danmark. 43 år senere har dronning Margrethe tilsyneladende givet monarkiet en guldrandet livsforsikring. Det kan med andre ord ikke blive meget bedre.

Men kan det også blive ved?

PÅ ET TIDSPUNKT fremhævede kongehus-historiker Steffen Heiberg, at vi har fået ’det personliggjorte monarki’. I fremtiden vil det hele afhænge af, hvordan kronprins Frederik eller prins Christian Valdemar Henri John er. Af deres personlighed, karakter, egnethed. Der vil ikke være meget hjælp at hente i institutionen selv.

De kongelige skal mere end nogen sinde være opfyldelsen og udlevelsen af alt det væsentligste. I ægteskab, børn og familie.

Forholdet mellem kongehuset og det danske folk er dermed blevet et mere moralsk anliggende. Den kongelige familie skal udgøre alles forestilling om den perfekte familie og dermed borge for alle de værdier, folket selv har svært ved at bevare.

I mange familier er traditioner i opløsning. De kongelige skal holde deres i hævd. Folks egne historier slettes ofte umærkeligt for hver ny dag. De kongeliges skal minutiøst kortlægges og bogføres hver uge. En kongelig skal forene en nation, ikke dele den. Han skal samle, ikke skille. Og han skal ikke fravælge fødselsdag i familien.

Det er moralske normer – strengere end dem folk anlægger på sig selv – kongehuset skal forholde sig til. Borgerliggørelsen af kongehuset er blevet et omdrejningspunkt for at anskue monarkiet på en ny måde. Kongelige skal på den ene side være hævet over folket. På den anden side afkræves de at overholde gennemsnitlig dansk parcelhusmoral.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ægtemanden var ikke med, da Dronningen og resten af familien vinkede fra altanen på Amalienborg forleden i anledning af regentens 75 års fødselsdag. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Ægtemanden var ikke med, da Dronningen og resten af familien vinkede fra altanen på Amalienborg forleden i anledning af regentens 75 års fødselsdag. Foto: Jens Dresling/Polfoto
 

PRINS JOACHIM og prinsesse Alexandras skilsmisse udgjorde for knap ti år siden det moderne danske kongehus’ første fortælling om kongehuset i andet end feststunder og karetkørsel. De blev tildelt modsatrettede pladser i det folkelige kridthus. Prinsesse Alexandra var måske ikke født til rollen som moderne kongelig. Men hun så sådan ud. Prins Joachim syntes stivnet i et umodent og utidssvarende stadie som et gammelklogt barn.

I dag har man byttet om på pladserne. Grevinde Alexandra er angiveligt doven og dyr i drift, prins Joachim har med en ny familie genoprettet familiealbummet.

Kritikken af kongehuset er blevet rituel. Alt efter hvordan man spørger, går op mod 80 procent af danskerne ind for kongehuset i dag. Under Margrethe II skal der mere end skilsmisser, brokørsel og angiveligt pjækkeri til at rokke ved det repræsentative monarkis fundament.

MARGRETHE ER den ypperste repræsentant, siger folket. Hvilket forekommer selvmodsigende. Dronningen synes at være alt, hvad det folkelige Danmark ikke er: Sofistikeret, kunstnerisk anlagt og dertil med en diktion i sit modersmål, man skal tilbage til tv-teater i sort/hvid for at ligne.

Hun er modsat den moderne dansker resistent over for tidens sundhedsdogmer – eksempelvis motion i svedende omfang. Ligesom Margrethe er en vedholdende ryger af cigaretter, hvis styrke blev forbudt ved lov i forrige årti.

Dronning Margrethe synes enten hævet over, bagefter eller helt uden for tiden, hvormed en immunitet åbenbart træder i kraft.

Se også: Profetpisning

DET ER MULIGT, prinsgemalen er en mand i krise. Flere ’kongehuseksperter’ har i ugens løb luftet denne analyse. Som en forklaring på en prins Henrik, der ofte vender tilbage til spørgsmålet om, hvorfor han ikke tituleres ’konge’, som dertil netop har opgivet sit livsværk – at udvikle vin – og som angiveligt har pjækket fra sin hustru, dronningens, 75-års fødselsdag for derpå at haste til Markuspladsen i Venedig for at få en romtoddy i et åbenbart mere foretrukket selskab.

Det er muligt, at denne krise er reel. Men det er ikke det samme, som at det danske kongehus eller det repræsentative monarki er i krise. Det er også muligt, prins Henrik er den eneste, der kan finde ud af at tage det med at være kongelig og have privilegier for gode varer.

145 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere