Annonce:
Annonce:

Det gad lægen ikke: Bare klag

Peter forstår ikke, at han ikke kan få taget blodprøve OG udskrevet en recept, når han er hos lægen. Han skal booke TO tider. Region siger, at han kan klage

Annonce:
Følg nationen!

- Hej.

- Jeg går til blodprøvetagning hver 14. dag ved min praktiserende læge. Jeg har leddegigt.

- Forleden, da jeg skulle bestille tid, spørger jeg så sekretæren om den læge, der skal tage blodprøven, ikke kan skrive en ny recept på medicinen, samtidig.

- Men næ nej, jeg får at vide, at det må de ikke, da det er to ting på samme dag. Sådan er reglerne, siger hun.

Annonce:

Det undrer mig helt vildt
Sådan indleder Peter S et brev til nationen! om de 26 lægebesøg han har hvert år, hvor der skal tages blodprøver. Og de fire årlige lægebesøg, hvor han skal have fornyet sin recept.  Peter synes nemlig det ville være smart, hvis lægen kunne tage blodprøve OG udskrive recept på samme dag. Det ville spare tid for lægen og Peter ville også spare tid og benzin. Hans brev – som nationen! har bedt Region Syddanmark om at kommentere – fortsætter derfor således:

Skal søge fri fra arbejde
- Det undrer mig helt vildt, at vi skal være klar til grøn omstilling (har købt elbil!) og at jeg så skal frem og tilbage imellem bopæl og arbejde for 2 lægebesøg.

- Det giver ingen mening.

- Jeg skal også søge fri fra arbejde hver gang, skriver Peter og nationen! har spurgt Region Syddanmark, hvad de synes om Peters spareforslag om at kombinere blodprøvetagning med receptudskrivning, og de har sendt dette svar:

Region: Lægerne må godt klare mere end én ting
- Regionen får fra tid til anden lignende henvendelser fra patienter, der har oplevet at deres læge kun ønsker at se på en enkelt ting af gangen. Det oplever mange patienter som en ulempe, idet de oftest skal tage fri fra arbejde og andre gøremål, for at besøge lægen.

Annonce:

- Derfor ønsker mange patienter at få klaret mere end én ting ved lægen, særligt hvis der er tale om noget ikke-akut.

- Regionerne har ligeledes en interesse i, at der kun bliver afregnet det nødvendige antal konsultationer, idet sygesikringen betaler lægerne pr. konsultation og ikke pr. problemstilling.

Det står også i overenskomsten
- Der er intet til hinder for, at en læge ser flere problemstillinger på samme tid, ligesom der heller ikke er en regel om, at en konsultation kun må vare et bestemt antal minutter. Det fremgår derimod direkte af en vejledning til den overenskomst, som vi har indgået med lægerne, at konsultationer 'kan være af kortere eller længere varighed, og kan omhandle et eller flere forhold hos den enkelte patient'.

- Det fremgår videre, at der ikke foreligger to konsultationer, blot fordi en patient under konsultationen måtte bringe nye emner op. Man kan altså således godt få fx en tid til konsultation, blodprøve og en recept på samme tid.

Annonce:

Men - der kan jo komme en akut patient
- Når det er sagt, så skal der også tages højde for hensynet til lægernes arbejdsplanlægning.

- Hvis en patient under konsultationen, bringer emner om, som er tidskrævende, så kan det godt være relevant med en ny tid, sådan at der ikke opstår større forsinkelser i dagsprogrammet, hvilket ville ende med at ramme de patienter, der sidder i venteværelset.

- Der kan også være situationer, hvor lægen må afbryde konsultationen og bede patienten komme igen en anden dag, hvis der fx kommer en akut dårlig patient til lægehuset.

Men klag til samarbejdsudvalget
- Endelig kan der være sundhedsfaglige årsager til, at en patient skal komme til flere konsultationer vedrørende samme problem, fx hvis der skal foreligge svar på en blodprøve eller lignende, førend behandlingen kan fortsætte eller en recept kan udskrives.

Annonce:

- Såfremt man som patient oplever, at det ikke er muligt at medbringe mere end et problem til lægen, er det muligt at klage til Samarbejdsudvalget om almen praksis i den region, som lægen praktiserer i, skriver Region Syddanmark, men hvad siger du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: