Din el-regning er rekordlav: Hvis man ikke regner afgifter med

Den tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard kom til at sige, at danskerne el-regning ligger under EU-gennemsnittet - men skal afgifterne regnes med?

Du har brugt  elektricitet (basis-el) for 247 kr - og skal betale 3338 kr
Du har brugt elektricitet (basis-el) for 247 kr - og skal betale 3338 kr

- Sammenligner vi de danske elpriser, inklusiv PSO stadigvæk. med elpriserne i Tyskland for eksempel eller bare gennemsnittet i EU, så ligger Danmark under gennemsnittet.

Sådan sagde Martin Lidegaard forleden i en debat på TV2News om grøn omstilling. Men nu har DRs Detektor-redaktion bedt ham forklare, hvor han har sine tal fra - og det viser sig, at det ex-ministeren mener er, at danskernes el-regning er lavere - hvis man ikke lige regner afgifterne med:

nationen Skemaet du ikke vil se: Så billig er el i andre lande

Noget af velfærdsstaten bliver betalt af el-afgifter
- At vi i Danmark har valgt af finansiere noget af vores velfærdsstat via el-afgifter har ikke noget med grøn omstilling af gøre.

- Det jeg snakkede om i TV2-News var de danske husholdningers el-regning inklusiv PSO men uden afgifter.

- Og opgørelser fra Energistyrelsen viser, at Danmark ligger under gennemsnittet, når man opgør det på den måde, siger ministeren til DR-Detektor, men hvad siger du?

Skal man tale om en el-regning med eller uden afgfter?

Tal fra Dansk Energi viste for et år siden, at danskerne - sammenlignet med borgere i andre lande - har noget at havde deres brok i. En dansk el-regning består nemlig af 85 procent afgifter:

El for 15 kr - afgifter og tariffer for 85 kr
Ren elpris: ca. 15 procent (ca. 1400 kr. om året for gennemsnitlig husstand) à Betaling for kerneydelsen

Tariffer/betaling for transport af el: ca. 17 procent ( ca. 1600 kr. om året for gennemsnitlig husstand) à betaling til lokalt elselskab og til statens netselskab for transporten af elektriciteten

PSO – betaling for grøn energi og forskning: ca. 9 procent (ca. 850 kr. for gennemsnitlig husstand) à Betaling til grøn energi  

Skatter og afgifter: 58 procent (ca. 5400 kr. om året) à Penge til statskassen

Kilde: Dansk Energi

Hvor meget synes du, det er rimeligt at betale i afgift - oven i elprisen?

 

110 kommentarer
Vis kommentarer