Dyrere: Minister kræver at studenterkørsel følger EU-regler

EU vil ikke give danske ejere af veteranlastbiler dispensation fra kravet om fartskriver, lyder det fra Mette Frederiksen, der dog vil undersøge om veteranlastbilerne kan få EU-tilladelse til at bruge brugte fartskrivere

De cirka 300 danske veteranlastbiler, der gennem årene har været booket og brugt til studenterkørsel, skal fra i år være udstyret med kontrolpparat/fartskriver. For selv om de kun kører et par ture om året, er det erhvervskørsel i EU-forstand, siger den danske justitsminister Mette Frederiksen til nationen!:

- Studenterkørsel er en festlig dansk tradition.

Der kan ikke dispenseres
- EU-reglerne stiller imidlertid krav om, at der skal være installeret et apparat, så man kan kontrollere, at chaufførerne overholder reglerne for køre-hviletid.

- Det kan der ikke dispenseres for, siger Mette Frederiksen til nationen!, hvor et stort flertal ellers mener, at den måde studenterkørslen er foregået på de sidste mange år, har været god nok. 29,387 læsere har svaret på spørgsmålet 'Hvis du bestemte, ville du så give dispensation, så veteranbiler kunne køre studenter - uden at have kontrolapparat?', og de fleste har svaret ja. En af dem, der har svaret nej er direktør Henrik Olsen fra studenter-kompagniet:

- Vi har fået installeret fartskrivere i alle lastbiler, så det er altså muligt.

Man kan altså godt tjene penge på studenterkørsel
- Der er altså nogen penge at hente i denne branche, så for mig og de vognmænd som har installeret fartskrivere i veteranlastbilerne klinger det noget hul at høre på at det er for dyrt at installere.

- Alle i branchen har vidst det ville komme, men alligevel har mange vognmænd valgt at booke klasserne uagtet at de ikke ville installere fartskriver eller også har de prøvet at presse klasserne til at betale 15.000 oveni den aftalte pris her 2 måneder før der skal køres.

Og jeg har ikke noget imod reglerne
- Vi er altså også nogen i branchen som ikke har noget imod de gældende regler, skriver Henrik Olsen

På nationen! har andre veteranlastbilejere klaget deres nød over den måde politiet har tolket kravet på, og ministeren siger at hun vil forsøge at få EU med på, at veteranlastbilerne kan slippe med at installere et analogt kontrolapparat, som ifølge ministeren kan fås brugt for cirka 5000 kroner.

nationen - 15. apr. 2015 - kl. 15:01 3.g'ere i sorg: Studenterkørslen d. 25. juni aflyst

- Justitsministeriet er i fuld gang med at se på, om det ikke er muligt at installere et billigere kontrolapparat i veteranbilerne i stedet for det digitale, siger Mette Frederiksen.

Hvad siger du? Skal EU bestemme, hvordan vi kører studenterbiler i Danmark?

Her er nogle af de veteranlastbiler, der i år er blevet mødt med krav om at installere kontrolapparat. De kommer fra Jysk Festkørsel og Panzermuseum i Slagelse.

39 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere