E-dampere raser over ny lov: 1. november er det hele slut

Det 143 sider lange forslag til lov om fremstilling, præsentation og salg af elektroniske cigaretter m.v. vil gøre det stort set umuligt at dampe, mener 500 danskere. Hvad synes du?

Kunder i Damperen på Amager er ikke tilfredse med, at det muligvis bliver sværere at købe e-cigaretter

- Jeg var fast ryger i 2 år. Det var ikke specielt længe, men det var svært at smide cigaretterne fra mig.

- Jeg forsøgte med nikotin-plaster, nikotin-tyggegummi, spray osv, men så fandt jeg e-cigaretten.

- Og jeg kunne ikke ønske en bedre løsning!

Træt af forbud: Vil dampe e-cigaret i 12 timer

Jeg har bedre lunger nu
Sådan skriver Christine A i et af de cirka 500 breve, Folketingets Sundhedsudvalg har modtaget om det udkast til lov om e-cigaretter, der blev sendt i høring for to uger siden. Christine er ked af, at politikerne vil lave regler, der gør det stort set umuligt at få fat på nikotin-væske og e-dampere. Hendes brev fortsætter:

- Jeg har bedre lungefunktion, jeg trækker vejret nemmere, og taber ikke pusten lige så nemt.

- Jeg går ind for e-cigaretter. Tag dem ikke fra os.

Røg 35 om dagen, så fik Margith e-cigaret

Hvorfor skal de forbydes
- Jeg går ind for kontrol. Og går ikke ind for salg til børn under 18. Men det kan ikke være rigtigt, at almindelige cigaretter må blive på markedet, og e-cigaretter delvist bliver ulovlige. E-cigaretten har ikke gjort andet end at hjælpe, skriver Christine og DADAFO - dansk e-damperforening - er ligeså rystet over lovforslaget, der forventes vedtaget i løbet af foråret til ikrafttrædelse senest 1. november.

- Loven vil faktuelt forbyde så godt som 100% af de produkter/hardware, der er på markedet i dag, og gøre udbuddet og variationen af varer meget begrænset.

Lungeprofessor: Patienter må godt bruge e-cigaret

Damp skal forbydes ligesom røg
- Og samtidigt få damp skrevet ind i loven, som ligestillet med røg - uanset at der ikke er en videnskabelig eller sundhedsfaglig begrundelse for det, skriver foreningens formand Kim Dabelsteen, der er ked af e-dampere fremover vil blive sidestilelr med rigtig rygning, at reglerne om e-damperne betyder, at stort set ingen af de kendte mærker ville kunne godkendes - og at det samme vil gøre sig gældende for den nikotinvæske, der er på markedet.

- Alle produkter (og dele af produkter) skal være registreret hos den relevante godkendende myndighed (Sikkerhedsstyrelsen).

Britiske antirygere: OK til e-cigaret

Bøder på 50.000 kr
- Undladelse vil resultere i en betragtelig bøde (50.000 DKR er nævnt i forslaget, men det er også foreslået at bøden skal være baseret på virksomhedens indtægt). Og det vil 'automatisk' blive den hårdeste bødestraf, da lovforslaget understreger, at produkterne kunne bringe børn i fare.

- Alle produkter (individuelt) skal være registreret 6 måneder før en ønsket salgs/lancerings-dato. Registrering starter til november (hvor loven træder i kraft), og der vil ikke blive en overgangsperiode for eksisterende produkter.

6 måneders karenstid
- Ifølge lovforslaget, så vil al damprelateret 'hardware' være totalt forbudt at sælge i en periode på 6 måneder, siden produkter ikke kan anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen inden den 1. november, og da 'karens-tiden' for anmeldelse er sat til 6 måneder.

- Produktregistrering sker for hver del solgt, og vil koste ca. 30.000 kr. pr. produkt det første år - herefter 10.000 kr. pr. produkt pr. efterfølgende år produktet ønskes markedsført, skriver foreningen i en informationsark om loven.

Men hvad mener du? Er e-damperne sarte, eller skal det være stort set umuligt at få fingre i nikotin-væske og e-dampere?