Ehab: Jeg blev ikke mindre 'mand' af at søge hjælp for min angst

Mange mænd slår depressioner ned med piller og alkohol, og det skyldes i høj grad den enkelte mands angst for ikke at leve op til sit selvbillede. Ehab havde social angst, men han var modig og bad om hjælp

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det som mand er enorm svært, at udvise frygt og sårbarhed, da det at udtrykke sin sårbarhed ofte anses som en svaghed.

- Mange mænd bærer derfor rundt på en forestilling om, at man som mand ikke bør udvise frygt for at kunne leve op til det ideelle billede af at være en rigtig mand.

Ikke nemt når man er vokset op i en mandsdomineret kultur
- Og derfor forhindres mange mænd i at i talesætte personlige problemer såsom angst. Og det gør det bestemt ikke nemmere, når man er opvokset i en mandsdomineret kultur.   

Sådan indleder den flittige nationen!-debattør Ehab et indlæg om at søge hjælp, når man brug for det. Ehab vil gerne opfordre andre angste mænd med socialfobi til at følge hans eksempel, og gå til læge - for i dag er der næsten tre gange så mange kvinder som mænd, der bliver henvist til en psykolog. Og mænd bruger hellere piller og alkohol. Ehab er selv videre nu, men for tre år siden, kunne han blive bange, selv om det bare var mor, han var sammen med. Hans indlæg - som du kunne overveje at dele med en god angst ven - fortsætter derfor således:      

- Socialfobi blev en integreret del af min hverdag.

Anede ikke jeg var psykisk syg
- Det første halve år havde jeg ikke en snert af mistanke om, at jeg var blevet ramt af en psykisk lidelse.

- På daværende tidspunkt anså jeg det ikke engang som et personligt problem, som jeg burde søge læge eller psykologisk behandling for.

- Fordi jeg havde ingen anelse om hvad det var.

- Det værste var egentlig ikke selve angsten for at være i selskab med andre mennesker, men derimod angsten for at folk skulle opdage, at jeg kæmpede med social angst. At de kunne se, at jeg var bange for at være i selskab med dem.

Skammede over at lide af angst
- Men fordi jeg følte skam over at lide af angst, gik der ca. to år før jeg tillod mig at tale åbent og frit om det.

- Heldigvis var der også perioder hvor angsten var dæmpet, og dermed blev jeg ikke kontrolleret af den. 

- Men når den fyldte meget i mit liv, var det et rent helvede. 

- Til tider kunne det blive så slemt, at jeg ikke kunne være i selskab med hverken venner eller familie. Ja, ikke engang min egen mor!

Måtte tage et semester om pga af angsten
- Det betød også, at det blev en kamp for mig at møde i skole. Det kostede utroligt meget energi at være i selskab med andre mennesker, og efter en lille time kunne jeg være helt udmattet.

- Og det medførte, at jeg ofte udeblev fra undervisningen, og derfor var nødsaget til at tage et semester om.

- I dag er jeg taknemmelig for, at min egen læge opfordrede mig til at søge professionel hjælp, hvilket gjorde at jeg henvendte mig til en dygtig psykoterapeut, som hjalp mig med at overkomme social angst via kognitiv terapi.

Den ulogiske angst er farlig
- Det er vigtigt at skelne imellem angst og almindelig former for frygt. Nogle mennesker er nervøse, når de skal holde tale eller på anden vis bliver centrum for en gruppe menneskers opmærksomhed. Men det betyder ikke, at de lider af socialfobi/angst.

- Et tegn på, at man lider af social angst er, når man føler frygt i sociale sammenhænge uden nogen logisk forklaring. Dvs. man er angst for noget, som man i princippet ikke bør frygte. 

- Socialfobi bevirker derfor, at man helt bevidst undgår sociale situationer som kan fremkalde angst.

Mænd tør ikke have psykiske problemer
- Tal fra Danske Regioner viser, at kvinder får næsten tre gange så mange henvisninger til en psykolog fra deres praktiserende læge end mænd gør.

- Det skyldes blandt andet, at mænd sjældent henvender sig hos lægen på grund af psykiske problemer.

- Sundhedsstyrelsen peger i øvrigt på, at 80 procent af dem som lider i stilhed og slår depressionen ned med piller og alkohol, er mænd. 

Vi er bange for at tabe ansigt
- Det skyldes ikke kun omverdenens forældede forventninger til den klassiske manderolle: 'En mand klynker ikke', 'Mand dig op!'.

- Det skyldes i lige så høj grad den enkelte mands angst for ikke at leve op til sit selvbillede. Taber jeg ansigt? Kan jeg overhovedet tale om det?

- Vi må gør op med forestillingen om, at det er forkert eller svagt, at mænd føler frygt eller udviser sårbarhed. Det er en naturlig del af det at være menneske. 

- Og derfor er det på tide vi mænd bryder tabuet om at søge psykologhjælp, skriver Ehab, men hvad tænker du?

Er det mere skamfuldt for en mand en for en kvinde at bede om hjælp for en psykisk lidelse? Og kender du en mand, der burde søge hjælp?

28 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere