Ekstra-regning til solcelle-ejere: Skal betale 140 millioner kr.

Der er 95.000 ejere af solcelleanlæg i Danmark, som nu skal betale mere i abonnement til det deres net-selskab. De anede ikke, at de har fået rabat på i alt 140 millioner pr år

- Her på matriklen tømte vi bankkontoen og etablede et 4 KW anlæg - bl.a. for at reducere de faste omkostninger ved overgang til pension  - samtidig med, at vi blev mere 'grønne'!

- Det kunne vi virkelig have sparet os. I stedet bliver vi nu straffet.

Sådan skriver nationens! L.O. i en af de 336 kommentarer et læserbrev fra en anden solcelleanlægsejer har fået. I brevet - som blev lagt på nationen! i fredags - fortæller Kim Hansen fra Aalborg at hans abonnement stiger fra 1000 til 2300 kr. pr år.

Se også: Nu ramler økonomien: Solcelle-ejere skal betale 200 procent mere

Slut med rabat på 140 millioner pr år
Og i en mail til nationen! fortæller Dansk Energi i dag, at de 95000 danske solcelleejere ialt skal betale 140 millioner mere i abonnement pr år. Det synes mange er for galt, og L.O.s kommentar fortsætter således:

- Det er sidste gang nogensinde, vi vil foretage energimæssige besparelser!

- Det bliver man altså blot afstraffet for - der havde været andre investeringer, vi så hellere ville have foretaget.

Se også: Nabo-hævn: Planter høje træer foran solcelleanlæg

De kan rende mig noget så grusomt
- Til gengæld vil vi se på muligheden af at lave vores anlæg om til en 'ø' - altså fjerne tilslutningen til el-nettet.

- Det kræver, at vi benytter strømmen fra sol-cellerne straks, da det ikke kan lagres - endnu. - men dermed sparer vi den højere abonnementspris, og kan formentlig spare ca 800 kW-timer om året, ved direkte benyttelse.

- Og når lagringsmuligheden kommer - og det gør den - så kan de rende os noget så grusomt!, skriver L.O.

Nogen skal betale 1270 - andre skal betale 45
I gennemsnit kommer solcelleanlægsejere til at betale cirka 1475 kroner mere for deres brug af el-nettet - men fordi de 60 el-net-selsskaber, der findes i Danmark, har meget forskellig økonomi, er der solcelle ejere, der skal betale 1300 mere i år, mens andre slipper med en lille stigning på f.ex. 45 kroner. Det har Michael Andersen skrevet om på Energi Nords Facebook:

- Hej Energi Nord (HEF).

- Jeres (HEF's) nye tariferingsmodel pr. 1. april 2016 for solcelleejere er dybt urimelig - specielt abonnementsafgiften.

- Abonnementsafgiften (HEF) stiger for alle solcelleejere fra 1.062,50 til 2.332,50 DKK inkl. moms - en stigning på 1.270 DKK eller procentuelt næsten 120%

- Solcelleejere skal således betale 1.270 DKK mere end alm. forbrugskunder.

Men der er en god forklaring
- Hos NOE (Nordvestjysk Elforsyning) kommer solcelleejere i grp. 6 (årsafregnet på nettoordning) pr. 1. april 2016 til at betale 675 DKK inkl. moms og dermed blot 45 DKK mere end alm. forbrugskunder, der skal betale 630 DKK.

- Dette er en rimelig og intelligent udtænkt og beregnet model, skriver Michael, men der er en god forklaring på den store forskel  hvis man spørger Dansk Energi:

- NOE har endnu ikke opsat fjernaflæste elmålere hos kunderne.

Nogen net-selskaber bruger gamle målere uden IT
- NOE har stadig gamle målere, som kunden selv skal aflæse – og som i henhold til lovgivning skal udskiftes inden 2021 til fjernaflæste elmålere.

- De nye fjernaflæste målere gør  det muligt for kunder at blive afregnet på timebasis (en fordel hvis kunden kan flytte elforbrug (fx opladning af elbil og brug af elvarme) til tidspunkter, hvor strømmen er billig).

- NOEs abonnement er lavt fordi de gamle elmålere i høj grad er afskrevet og fordi NOE ikke endnu har omkostninger til nye IT-systemer til håndtering og hjemtagning af data hver time fra alle kunder, skriver Dansk Energi, men hvad mener du?

Forstår du godt at nogen solcelle-anlægsejere føler sig snydt? 
Og at nogen fortryder, at de har investeret i et solcelleanlæg?

266 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere