Er du ikke organdonor? Så er det bagerst i køen

Skal det være slut med at køre på fribillet?

Foreningen 7Liv har to forslag, der skal sikre, at folk ikke dør, mens de venter på organdonorer. (Foto: MVALMA / DEMOTIX)
Foreningen 7Liv har to forslag, der skal sikre, at folk ikke dør, mens de venter på organdonorer. (Foto: MVALMA / DEMOTIX)

- Det er en argumentation mod free-riders . Hvis man selv vil efterstræbe at modtage et organ, men ikke aflevere, kører man på fribillet, siger bestyrelsesmedlem i foreningen 7Liv og lektor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Peter J. Hancke Rossel, til Kristeligt Dagblad.

Foreningen 7Liv er sat i verden med det mål at fjerne ventelisterne på organdonation, og de foreslår nu, at mennesker, som ikke siger 'ja' til organdonation, kommer bagerst i køen, hvis de er så uheldige, at de en dag får brug for at modtage et organ fra en anden.

DR Nyheder har også bragt historien, og i kommentarsporet på deres facebookside kan man se, at det er et forslag, der deler vandene.

- Jeg er helt enig. Hvis man ikke engang vil hjælpe andre mennesker når man er død, hvorfor skal man så kune stille krav til andre om at levere organer mens man er i live? Det er hykleri - den værste af slagsen, skriver Bjarne S.

-  Det er et skråplan uden lige at begynde at forskelsbehandle patienter efter noget som helst andet end behov. Der må findes andre veje til at tilskynde folk til at blive organdonorer ad frivillighedens vej, skriver Peter F.

- Voksne mennesker skal tage ansvar for deres eget liv. Bliver du syg og skal bruge et organ, skal du have meldt dig som donor. Det er så let. Og er du i modtager enden, så skal familien ikke ikke stå med det næsten umulige valg. TAG ANSVAR, skriver Kirsten B.

- Og en bilist der ikke brugte sikkerhedssele skal ikke reddes ved trafikuheld ???? hold nu op, skriver Peter B.

- Man er ikke et bedre/mere vigtigt menneske fordi man er organdonor. Man er heller ikke et mindre værd eller et dårligere menneske fordi man ikke er organdonor, skriver Frank L.

Fravalg som tilvalg
Foreningen 7Liv foreslår også, at man i stedet for at skulle tilmelde sig donorregistret, som man skal i dag, automatisk bliver tilmeldt registret.

Og det er der flere, der godt kan se fornuften i.

- I stedet for at gøre organdonation til et tilvalg, så gør det omvendt og lad folk aktivt fravælge det. Ellers et godt forslag - udstil hykleriet, og lad det få de konsekvenser, det fortjener, skriver Emma S.

- Burde være sådan at alle som udgangspunkt er organdonor. Hvis man så ikke vil, ja så må man selv ændre det, skriver Therese B.

-  Hvad er dette for en semi-nazistisk tankegang!?Er folk i nød så er de I NØD. Men jeg understøtter tanken om at ALLE automatiskt er organdonorer. Med mindre de aktivt har sagt FRA, skriver Annika W.

121 kommentarer
Vis kommentarer