Annonce:
Annonce:

Er lige sluppet af med fiske-hørmen: Nu kommer æggelugten og folk er rasende

Mere end 2800 borgere har skrevet under på en protest mod et biogas-anlæg i Esbjerg. De forstår ikke at det skal ligge så tæt på byen.

Annonce:
Følg nationen!

- Der er ingen, der er interesserede i at bytte den historiske fiskelugt ud med en risiko for en lugt af rådne æg eller andet.

Sådan siger Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen i dag til Jydskevestkysten, om de planer energigiganten Ørsted har om at etablere et biogasanlæg i Esbjergs østlige del.

Bekymrede jyder på 'lugte-tur' til Sjælland: Frygter stank af rådne æg

Lugt kan gøre Esbjerg mindre attraktiv
Borgmesteren vil i avisen ikke svare på, hvad han mener om planen - men i et såkaldt screenings-ark til lokalplanforslaget for biogasanlægget, kan man læse, at folk på rådhuset mener at lugten - som når den værst er blevet sammenlignet med rådne æg - kan få betydning for Esbjergs image:

Annonce:

- 'Et anlæg med de lugtgener, det fører med sig, og placeret tæt på bymæssig bebyggelse, gør byen - og her især Østerbyen - mindre attraktiv at bo i', står der således og ser man på den underskriftsindsamling som foreløbig 2805 borgere har deltaget i på skrivunder.dk, så er det præcis udsigten til at bo i en stank af æg, der har fået folk til at protestere:

Derfor siger 2805 borgene nej til biogas-plan i Esbjerg

 1. Erfaringer fra Ørsteds Kalundborg Biogas tydeligt viser at bynær placering af et fuld-skala biogasanlæg er ugennemtænkt.
 2. Kalundborg Biogas har medført enorme lugtgener i en afstand på 7 kilometer i 8 måneder. – Man taler om “opstartsvanskeligheder”? Selv Plan og Miljø i Kalundborg har mistet tiltroen til anlægget.
 3. Østerbyen ønsker ikke at være skraldespand for de projekter Esbjergs politikerne ikke ved hvor de skal placere.
 4. Affald skal køres UD af byen og ikke ind i byen. Efter planen skal der køres 60.000 tons gylle ind til anlægget om året. Gyllen skal også afhentes igen når den er afgasset. Det medfører forøget tungbilstrafik med diesel og sodpartikler til følge. Esbjerg er en by. Hold gyllen på landet! 10.490 lastbiltransporter til og fra anlægget ialt.
 5. Borgernes ønsker ikke deres luft forpestet med lugt og dårlig luft. Livskvalitet og helbred skal ikke sættes på spil for at politikernes kan promovere Esbjerg som grøn kommune.
 6. Nej tak til spredning af Nitrøse gasser, Ammoniak, Svovlbrinte og Carbon monooxid over byen via en “lugtskorsten”. Esbjergs borgere fortjener rent luft. Vi bor ikke ude på landet.
 7. Bliver anlægget først bygget kommer byen aldrig af med det igen. Om det lugter eller ej. Det bliver samme kamp som borgerne har med myndighederne i Kalundborg.
 8. Et lugtende anlæg vil medføre faldende huspriser og huse risikerer at blive umulige at sælge hvis Østerbyen får ry for at være det sted hvor der er risiko for lugtgener.
 9. Tilflyttere og borgere undgår Østerbyen, da det er usikkert hvad bydelen skal bruges til. Hvem vil bosætte sig i et område der bliver brugt til skraldespand af politikerne. Hvad bliver det næste?
 10. Nedbrud og vedligehold på anlæggets luftrenseanlæg vil medføre lugt i sådan en grad at borgerne skal modtage brev herom. Det kan blive uudholdeligt at opholde sig udendørs. Slut med åbne vinduer, grillaften og mulighed for at tørre tøj.
 11. Selv det topmoderne biogasanlæg ved Korkroen lugter også når det passeres på motorvejen eller op af tingvejen. Et moderne biogas anlæg minimerer lugt med er ikke lugtfrit!
 12. Et biogasanlæg må lugte 5 lugtenheder i byzone. Forvent ikke at biogasanlægget bliver lugtfrit.
 13. Østerbyen bliver mindre attraktiv at bosætte sig i (kommunen skriver det selv i deres screening).
 14. Esbjerg er efter mange år ved at være sluppet af med sit fiskelugtende ry. Et problematisk biogasanlæg kan vedholde eller genindføre et dårligt ry.
 15. I opstarts-fasen må og vil biogasanlæg lugte. I Kalundborg og ved Korskroen fik anlæggene hhv. 3 og 6 måneder hvor lugtgrænsekrav blev tilsidesat. Det er langt tid, og i Kalundborg lugter det stadig!
 16. Kommunen burde i stedet gøre noget for at løfte Østerbyen.  Ingen fortjener et biogasanlæg i baghaven.
 17. ET BIOGASANLÆG HØRER KORT OG GODT TIL PÅ LANDET hvor der ikke bor mennesker nærheden! Tak.

Kilde: skrivunder.dk

Folk tror vi lugter af fisk -selv om det er lang tid siden
- Vi ligger stadig under for omverdenens opfattelse af, at Esbjerg lugter af fisk, skønt det efterhånden er mange år siden det ind i mellem var tilfældet.

- Skal vi nu også kendes som byen, der lugter af gylle, skriver Christa G som argument for hendes modstand, og Kurt H er på samme linje:

- Jeg skriver under fordi jeg bor i Østerbyen, men også fordi Esbjergs image bliver klart forringet - lugt af gylle erstatter fiskelugten.

- Det er ikke tiltrækkende for kvalificeret arbejdskraft og dermed vækst, skriver Kurt.

Der er lang tid til at der bliver truffet en endelig beslutning om anlægget - således sender Miljøstyrelsen projektet i en otte ugers høring i slutningen af januar eller begyndelsen af februar - men hvad tænker du?

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

TILTALE

Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI