EU-bombe: Atomkraft er vedvarende energi

EU-kommissionens videnskabelige ekspertgruppe, JRC, har netop svaret på spørgsmålet: Er atomkraft vedvarende energi? Svaret fylder 387 sider.

Atomkraftværket i tyske Brokdorf - 50 km fra Hamborg - stopper med at producere strøm i år. Men er det en god ide at lukke det? Arkivfoto: Finn Frandsen
Atomkraftværket i tyske Brokdorf - 50 km fra Hamborg - stopper med at producere strøm i år. Men er det en god ide at lukke det? Arkivfoto: Finn Frandsen
Følg nationen!

- Atomkraft fortjener et grønt mærke.

- Analyser viser, at der ikke er noget videnskabeligt baseret bevis for, at atom-energi skader menneskers sundhed eller miljøet mere end andre elproduktionsteknologier.

- Og opbevaring af nukleart affald i dybe geologiske formationer er 'passende og sikkert'.

106 reaktorer i EU i dag
Sådan skriver det anerkendte nyhedsbureau Reuters om den 387 sider lange og grundige rapport EU-kommisionens videnskabelige ekspertgruppe, JRC (Joint Research Centre) netop har publiceret om atomkraft - og om atomkraft kan kaldes vedvarende energi.

Forsiden - der er 386 sider mere.
Forsiden - der er 386 sider mere.
 

Svaret er vigtigt, da de nuværende 106 atomreaktorer, der er i funktion i 13 af de 27 EU-lande, producerer rundt regnet en fjerdedel af den strøm, der bliver brugt i EU. Og fordi atomkraft-branchen har brug for afklaring over for investorer, der skal vide, om de kan kalde deres investeringer for 'grønne'.

Dansk forening: Kernekraft er grøn
Den danske forening REO, der følger debatten om atomkraft tæt, skriver i deres seneste nyhedsbrev om rapporten: Ny rapport fra JRC: Kernekraft er grøn, men ifølge Reuters er den endelige afgørelse ikke truffet endnu:

- To ekspert-komiteer skal nu gennemlæse rapporten med lup.

- Og om tre måneder skal EU-kommissionen så træffe den endelige beslutning, skriver Reuters.

Folketinget debatterer også atomkraft
I Danmark diskuterede Folketinget i sidste uge om vi skal til at forske i atomkraft igen - Nye Borgerliges Peter Seier stod bag forslaget:

- Det lykkedes desværre ikke at få opbakning til forslaget.

- Jeg oplevede dog en imødekommenhed fra flere af de blå partier, hvad angår at skabe mulighed for, at der igen kan opbygges et forskningsmiljø i Danmark omkring atomkraft, siger han til nationen! i dag, men hvad siger du?

Og fik du læst, at der er nye toner fra de svenske socialdemokrater, hvad angår atomkraft?

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind