EU om nødsituation: Drop el-afgiften

EU-Kommissionen kommer nu med gode råd til regeringerne - borgerne skal have råd til varme og lys

EU opfordrer nu landenes regeringer til at sikre, at ingen får lukket for varmen eller strømmen pga. ubetalte regninger. Foto: EU
EU opfordrer nu landenes regeringer til at sikre, at ingen får lukket for varmen eller strømmen pga. ubetalte regninger. Foto: EU

- EU står over for en kraftig stigning i energipriserne drevet af stigninger i global efterspørgsel.

- EU og dets medlemsstater har værktøjer til at afbøde virkningerne af pludselig prishop.

100.000 får varmetillæg: Børge er nervøs

Danskere betaler 33 milliarder i energiafgifter
Sådan står der i den politiske 'værktøjskasse', EU-Kommissionen i går sendte ud til bl.a den danske regering, om de varme- og el-regninger, der lige nu rammer forbrugere over kontinentet. En værktøjskasse, der i et klart sprog fortæller, hvad de ansvarlige politikere kan gøre for at hjælpe folk, der ikke har råd til at skrue op for varmen eller tænde lyset. Regeringerne kan f.eks.:

 

- Foretage sociale betalinger til de mest udsatte for at hjælpe dem med at betale deres energiregninger.

EU: Drop dem
- Indføre sikkerhedsforanstaltninger for at undgå, at folk bliver afskåret fra energinettet - eller godkende udsættelser af regningsbetalinger midlertidigt.

- Droppe energi-afgifterne i en periode eller sætte dem ned, så sårbare husholdninger kan få råd til elektricitet, gas og brændstoffer, skriver EU-Kommisionen.

I dag bliver medlemmerne af Europa-Parlamentet præsenteret for værktøjskassen, og EU's energiministre ser den 26. oktober, men den danske regering er allerede ved at forhandle om lavere el-afgifter.

Forhandler om lavere el-regninger

Minister om høje varmeregninger: Alvorligt