'Fjern det skidt du har på hovedet': Racismebøde på 10.000

De svenske apoteksansatte bliver ofte udsat for racistiske bemærkninger. Nu skal politiet ind i flere af sagerne.

Vi har mange medarbejdere som bærer tørklæde, som har oplevet at kunder har bedt dem om at tage det af eller har nægtet at blive betjent af dem, lyder det fra en større kæde af apoteker i Sverige. Foto: AP
Vi har mange medarbejdere som bærer tørklæde, som har oplevet at kunder har bedt dem om at tage det af eller har nægtet at blive betjent af dem, lyder det fra en større kæde af apoteker i Sverige. Foto: AP

- Vi har et ansvar for hjælpe kunderne. Men de kan ikke opføre sig som det passer dem.

Fjern lige det skidt på hovedet
Sådan siger Magnus Frisk, presseansvarlig på kæden Apoteket AB (390 filialer), der sidste år politi-anmeldte en 75-årig mand, der havde bedt en kvindelig ansat med tørklæde om at fjerne 'det skidt hun havde på hovedet', og sagde at 'hun skulle lade være med se på ham med sine ækle sorte øjne'.

Ifølge SVT fik manden 60 dagbøder a 250 svenske kr i retten (10763 danske kroner), og Apoteket AB er ikke den eneste kæde, der kan fortælle, at kunder - og flere og flere af dem - har problemer med at medarbejderne bærer religiøst tøj og har anden hudfarve:

Nægter at blive betjent at 'tørklæde'-ekspedienter
- Vi har mange medarbejdere som bærer tørklæde, som har oplevet at kunder har bedt dem om at tage det af eller har nægtet at blive betjent af dem, siger Andreas Rosenlund, informationsdirektør for Kronans apotek-kæde, der har 325 apoteker rundt om i Sverige, til Sveriges Televison, SVT, der de seneste uger har sat fokus på hverdagsracismen, som den bl.a. viser sig på apoteker.

Misundelige svenskere
Kronans vil fremover melde alle kunder, der kommer med den slags bemærkninger, til politiet, og på SVTs Facebook, er der stor opbakning:

- Det er lavtuddannede svenskere, som udtrykker sig på den måde.

- Del pga racisme, men også pga misundelse, fordi de ikke selv har nogen uddannelse, skriver Jessica J i en kommentar, og Wiggo S fortsætter:
- Jeg er blevet ekspederet flere gange af dem på de apotekerm jeg har besøgt.

Ren racisme
- Nogle har båret tørklæde, andre har ikke, men alle har talt udemærket svensk og behandlet mig godt.

- Og jeg bliver vældig oprørt over, at disse dygtige piger bliver mødt med ukvemsord. Det er ren racisme, skriver Wiggo, mens Marianne J er en smule mere nuanceret i sin kommentar:

- Kunder som taler om hudfarve er racister, men religiøse kendetegn hører ikke hjemme andre steder end i hjemmet eller i det religiøse rum.

- Respekt kaldes det, skriver Marianne, men hvad tænker du?