Flest vil have 'nej' øverst: Derfor kom 'Ja' til at stå først

10.352 læsere har deltaget i debatten om designet af den stemmeseddel, du skal krydse på på torsdag. De fleste vil gerne have 'Nej' øverst, men det kan forvirre folk, lyder det fra valgministeriet

Karen Ellemann er chef i Social- og Indenrigsministeriet, som synes, der er gode grunde til at 'Ja' står øverst: 'Af folketingsvalgloven fremgår det, at der på stemmesedlerne ved folkeafstemninger klart adskilt skal være trykt ordene 'Ja' og 'Nej'. - Dette medfører efter Social- og Indenrigsministeriets opfattelse, at ordet Ja skal være trykt før ordet Nej, skriver ministeriet til nationen!
Karen Ellemann er chef i Social- og Indenrigsministeriet, som synes, der er gode grunde til at 'Ja' står øverst: 'Af folketingsvalgloven fremgår det, at der på stemmesedlerne ved folkeafstemninger klart adskilt skal være trykt ordene 'Ja' og 'Nej'. - Dette medfører efter Social- og Indenrigsministeriets opfattelse, at ordet Ja skal være trykt før ordet Nej, skriver ministeriet til nationen!
Følg nationen!

- Foook i har et kedeligt liv, hvis i kan hidse jer op over, at der står JA øverst.

- Hvis dem der skal stemme ikke kan læse, og dermed ikke se forskel på JA & NEJ, så kan de nok heller ikke læse på valgkortet, på hvilken adresse de skal afgive deres stemme...

FAKTA: Det skal du stemme om 3. december

Når Ja er ændringen, burde det gældende stå først
Sådan skriver nationens! i en af de 276 kommentarer forslaget fra Carsten M om at - for en enkelt gangs skyld - sætte 'Nej'-muligheden øverst på de 4.1 millioner stemmesedler, der kan bruges på næste torsdag.

Snyd med EU-stemmeseddel: Der står 'Ja' øverst på allesammen

I afstemningen nedenfor - som 10.076 læsere foreløbig har deltaget i er der lige nu et lille flertal for forslaget - ligesom ideen om at have forskellige stemmesedler - halvdelen med Ja' øverst og halvdelen med 'nej' øverst også har en svag føring: 

 

Det sædvanlige svindel
- Når nu et JA er en ændring af forbeholdet, så burde det gældende stå først.

- Altså NEJ øverst, skriver , og atgumenter således:

- Det sædvanlige svindel. Stem nej den 3 december.

Hvad mener du? Har det en betydning, at der står 'Ja' øverst?

nationen! har spurgt i indenrigs- og socialministeriet, om de vil sende 2,1 millioner nye stemmesedler ud, men det synes ministeriet er en dårlig ide. De skriver:

- Som svar på spørgsmålene kan jeg oplyse, at det følger af grundloven, at der ved en folkeafstemning stemmes 'for og mod' lovforslaget.

- Af folketingsvalgloven fremgår det, at der på stemmesedlerne ved folkeafstemninger klart adskilt skal være trykt ordene 'Ja' og 'Nej'.

- Dette medfører efter Social- og Indenrigsministeriets opfattelse, at ordet Ja skal være trykt før ordet Nej.

Hvis Nej står øverst bliver folk forvirrede
- Det er derfor angivet i bekendtgørelsen om stemmesedler til brug ved folkeafstemninger, at Nej-feltet på stemmesedlen skal være anbragt under Ja-feltet.

- Felterne skal være adskilt af fede streger og skal i øvrigt være lige store.

- Det er efter ministeriets opfattelse ikke nogen god idé at trykke halvdelen af stemmesedlerne med Nej-feltet øverst.

- Ud over at dette kan skabe forvirring hos vælgerne, vil det også vanskeliggøre en hurtig og sikker optælling af stemmesedlerne, idet der vil være risiko for, at Ja- og Nej-stemmer forveksles.

- Ministeriet har derfor ingen planer om at ændre reglerne som foreslået. skriver ministeriet.

Hvad mener du? Ville du blive forvirret, hvis der stod nej øverst? Deltag i afstemningen nedenfor - den er sat på rotation, så Ja og Nej skiftes til at stå øverst. Smart, ikk?

Tvivlere søges til TV:
Ved ud, hvor du skal sætte din stemme den 3. december?
Er du i tvivl om, hvad du skal mene om det danske retsforbehold?
Så vil vi meget gerne høre fra dig.

Vi sender live i forbindelse med afstemningen, og vi vi gerne snakke med to tvivlere, som kunne tænke sig en hyggelig eftermiddag, hvor de bliver meget klogere på, hvor krydset skal sættes.

Tvivlerne skal være en del af vores tv-udsendelse i forbindelse med afstemningen. I løbet af eftermiddagen kommer der politikere og andre relevante personer ind og skal forsøge at overbevise tvivlerne om, hvorfor de skal stemme henholdsvis 'ja' eller 'nej'.

Hvor: Ekstra Bladet, Rådhuspladsen 35, København

Hvornår: Den 3. december klokken ca. 15:00 - 17:00

Hvordan: Skriv en mail til maria@eb.dk, hvis du er i tvivl og vil være med. Skriv kontaktoplysninger og lidt om dig selv.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind