FN: Ophæv sanktioner mod Rusland

Rusland og Hviderusland plejer at levere 40 procent af gødnings-ingrediensen kaliumchlorid/potaske. Nu vil FN have EU og USA til lempe sanktionerne mod de to lande, så eksporten kan komme igang igen 

Der er ingen effektiv løsning på fødevarekrisen uden at reintegrere Ukraines fødevareproduktion, såvel som fødevarer og gødning produceret af Rusland og Hviderusland, på verdensmarkederne. Trods krigen, siger FNs generalsekretær nu. Foto: Lisa Leutner/Reuters/ Ritzau Scanpix
Der er ingen effektiv løsning på fødevarekrisen uden at reintegrere Ukraines fødevareproduktion, såvel som fødevarer og gødning produceret af Rusland og Hviderusland, på verdensmarkederne. Trods krigen, siger FNs generalsekretær nu. Foto: Lisa Leutner/Reuters/ Ritzau Scanpix
Følg nationen!

- Hviderusland og Rusland er anden og tredje største globale leverandører af kaliumchlorid/potaske (bruges til gødning red.).

- De vestlige sanktioner har fuldstændigt forbudt eksport fra Hviderusland og begrænset russiske forsyninger.

Russisk mad og kunstgødning skal have adgang
Sådan skriver mediet Fertilizer Daily (GødningsNyt) om den gigantiske mangel på russisk og hviderussisk gødning til landbruget, der i går fik FNs generalsekretær António Guterres til komme med en opfordring til bl.a. EU og USA om at stoppe sanktionerne.

 

FN i kontakt med USA, EU, Rusland og Ukraine
- Der er ingen effektiv løsning på fødevarekrisen uden at reintegrere Ukraines fødevareproduktion, såvel som fødevarer og gødning produceret af Rusland og Hviderusland, på verdensmarkederne. Trods krigen.

- Russisk mad og kunstgødning skal have ubegrænset adgang til verdensmarkederne ....

- Og jeg har været i intens kontakt med Rusland, Ukraine, Tyrkiet, USA, EU og flere andre nøglelande, lød det således fra FNs førstemand i går på et møde i New York om verdens fødevaresituation, hvor han også talte om de 22 millioner tons korn, der ligger i ukrainske havne, der er lukket pga ruslands invasion.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Få overblikket over de seneste nyheder fra Ukraine her.
 

Send nogle amerikanske krigsskibe
- Rusland skal tillade sikker eksport af korn lagret i ukrainske havne, sagde Guterres. Og USAs udenrigsminister Antony Blinken skrev på Twitter, at det er Rusland skyld. Og at han arbejder på højtryk på at få styr på fødevarekrisen.

- Sæt dog nogle amerikanske krigsskibe ind i Sortehavet, der kan sikre at kornet kan komme ud af de havne, skrev en af Blinkes Twitter-venner.

- Hvorfor var det her ikke tænkt igennem, da USA hoppede ind i stedfortræder krigen mod Rusland, skriver en anden, men hvad tænker du?

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind