Folkeafstemning i Holland i morgen kan sende EU i dyb krise

På papiret skal hollænderne stemme om EUs handelsaftale med Ukraine - men i virkeligheden handler det om hollændernes EU-modstand

Kan EU-systemet håndtere et Hollandsk nej? Arkivfoto Colourbox
Kan EU-systemet håndtere et Hollandsk nej? Arkivfoto Colourbox

- Jeg kan ikke se hvad der er galt med denne traktat.

- Mere handel er altid god, og resten - aftaler om at stoppe våbenhandler og hvidvaskning af penge - er også godt, hvis det altså fører til noget.

- Jeg vil stemme for det.

Vi er ligeglade med Ukraine
Sådan skriver Jesse Aarten på den hollandske avis Volkskrants Facebookside om den folkeafstemning om EUs aftale med Ukraine, der skal foregå i morgen.

Afstemningen - som politikerne ikke behøver rette sig efter - er blevet tvunget igennem nedefra, idet mere end 400.000 hollændere har skrevet under på et krav om en EU-afstemning. Og at det så netop er en afstemning om EUs aftale med Ukraine er lidt af en tilfældighed, siger historieprofessor Arjan van Dixhoorn til NRC:

- Vi er i virkeligheden ligeglade med Ukraine, men en Nexit-folkeafstemning (Holland/Nederlandene) ud af EU) har hidtil ikke været mulig.

Et nej kan sende EU i krise
- Derfor bruger vi alle muligheder, vi har, for at lægge pres på forholdet mellem Holland og EU, siger professoren, og ifølge Politiken viser meningsmålingerne dødt løb mellem ja og nej siden.

Ifølge avisen har EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, derfor advaret hollænderne om, at et 'nej' vil kaste EU ud i en 'kontinental krise', men hvad mener du?

Kan folk finde på at stemme nej til handelsaftale mellem EU og Ukraine - bare for at drille EU-system og de hollandske politiker?

 

77 kommentarer
Vis kommentarer