Forældre må ikke bestemme babyens efternavn

Shaieb Ahmad vil gerne have at datteren skal hedde Shaieb til efternavn - ligesom Hans i gamle dage kunne kalde sit barn Hansen

- Hej eb. Jeg skriver til jer, da jeg står med et problem vedr. min datters navngivnings sag.

- Min datter blev født den 3-4-2014 og da mig og min kone gerne vil give hende navnet Aiza Zahra Shaieb, afleverede vi en ansøgning til Sydhavns Sogn, som så videre sendte den til Statsforvaltningen.

- Der går så 4 måneder før vi får svar. Statsforvaltningen afviser.

Vi klagede - men de svarer ikke
Sådan skriver Shaieb Ahmad, Aizas far, til nationen om de problemer familien er rendt ind i, fordi de gerne vil bestemme, hvad deres datter skal hedde. Forældrene vil gerne følge familietraditioen, og give hende faderens fornavn som efternavn - det fik han nemlig selv, da han blev navngivet. Men Statsforvaltningen har foreløbig været 11 måneder om sagsbehandlingen:

Og nu skal vi ferie - men Aiza har intet pas
- Vi klagede over afslaget i august, men har intet hørt i 7 måneder og da vi planlægger at rejse til Italien juni, kan vi ikke tage afsted pga hun ikke har nogen pas eller sygesikring.

- Vi håber I på EB kan hjælpe os, skriver Shaieb Ahmad, der samtidig har fået Margit fra det lokale navnekontor i Sydhavns Sogn til at rykke Statsforvaltningen.

Brev fra Sydhavns Sogn til Statsforvaltningen:

Jeres afgørelse er ikke rigtig
- På forældrenes vegne klagede jeg over afgørelsen via mail 14. august 2014, da afgørelsen var mig temmelig uforståelig. Jeg blev efterfølgende kontaktet telefonisk af en sagsbehandler, der forklarede mig, hvorfor afslaget var givet.

- Jeg var derefter i kontakt med en jurist i Ankestyrelsen, der mente, at man da muligvis burde se på sagen igen, da faderen helt klart selv er navngivet med faderens fornavn som efternavn, hvorfor begrundelsen at navnet Shaieb ikke har rod i den navnekultur ikke er rigtig.

Nu vil vi gerne have svar
- Jeg aftalte derefter med forældrene, at vi fremsendte endnu en klage 20. august 2014, igen via mail. Nu vil vi gerne vide, hvor langt sagen er kommet, da barnet skulle have været navngivet for længst, men vi har endnu ikke hørt yderligere.

- Forældrene påtænker at rejse på ferie, men skal bruge et pas til barnet og derfor et navn, skriver Margit, men hvad synes du?

 

En google-søgning på navnet Shaieb viser, at der er mange tusinde mennesker, der har fået lov til hedde Shaieb i andre lande. Mange danske efternavne er i øvrigt også baseret på forældrenes fornavn. Hansen betyder f.ex. Hans' søn og Madsen betyder Mads' søn.

Men hvem synes du skal bestemme om Aiza må hedde Shaieb til efernavn?

 

109 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere