Annonce:
Annonce:

Forarget: Kvinde uden livmoder får barselsopkrævning

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet vil gerne gøre det mere attraktivt for kvinder at blive selvstændige. Men mange selvstændige undrer sig over, at de skal betale

Adskillige selvstændigt erhvervdrivende er vrede over, at de skal betale til barsel.dk. Arkivfoto: Per Rasmussen
Adskillige selvstændigt erhvervdrivende er vrede over, at de skal betale til barsel.dk. Arkivfoto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg nationen!

- Fik lige en pudsig regning i min eboks fra Barsel.dk.

- De vil meget gerne have 1.225 kroner årligt fra mig, så jeg kan få tilskud, hvis medarbejdere går på barsel eller noget i den dur.

- Og så sidder jeg bare og undrer mig lidt som indehaver af et enkeltmandsselskab, der aldrig får ansatte. Jeg kan ikke engang selv bruge det til noget, da jeg i skrivende stund er 53 og ikke lige har planer om at få børn.

Jeg er også forarget
Sådan indleder Mikael S. en af de mange mails nationen! har modtaget om den barsels-afgift på 1225 kr, selvstændige erhvervsdrivende, der har en omsætning på mere end 231.920 kr, skal betale:

Screenshot fra barsel.dk
Screenshot fra barsel.dk
 

Annonce:

Forleden deltog mere end 33.000 læsere i en debat om Keld, der - udover at drive et enkeltmandsfirma - er steril. Keld mente nemlig heller ikke, at han havde noget ansvar for at sikre, at kvinder, der driver selvstændig virksomhed, skal have flere penge i barsel. Og faktisk var de fleste læsere enig med ham.:

Min kone har ingen livmoder
nationen! har også modtaget et brev fra Karsten I., hvis 61-årige kone også er blevet opkrævet - og truet med strafrenter på 8 procent - hvis hun ikke betale de 1225 kr. Han skriver:

- Er selv lige så forarget som Keld på min kone’s vegne.

- Hun er 61 år, uden livmoder, og tjener sin egen løn på 16 år i en enmands virksomhed uden ansatte.

- Det der virker helt godnat er, at man ønsker at fremme kvindelige selvstændige og så sender regningen til de selvsamme mennesker, som allerede har taget springet, skriver Karsten I. Og Lars blander sig også:

86.243 opkrævninger - og 5569 telefonopkald
- Jeg har samme holdning, da jeg også har et en-mands firma, hvor der kun er mig selv, og min medhjælpende hustru som er 59.

- Der er ingen chancer for, at jeg skal have nogen på barsel i firmaet, skriver Lars.

Annonce:

nationen! har spurgt beskæftigelsesministeriet, der står for barsel.dk, hvorfor folk, der ikke selv kan nyde godt af ordningen, skal betale til den? Og hvorfor ordningen - som betyder at kvinder, der driver selvstændig virksomhed kan få op til 31.000 kr pr måned i barsels-ydelse - ikke er finansieret over skatten, så alle danskere kan bidrage til barsel.dk?

Minister: Selvstændige skal finansiere ordningen
Og det svarer Peter Hummelgaard på sådan her:

- Jeg synes, det er godt, at vi har forbedret barselsvilkårene for de selvstændige - i øvrigt på meget kraftig opfordring af SMV Danmark.

- Økonomisk usikkerhed under barsel skal ikke afholde kvinder fra at springe ud i en tilværelse som selvstændig, og så tager vi samtidig et skridt i den rigtige retning, når det gælder ligestillingen på arbejdsmarkedet.

- Modellen er skruet sådan sammen, at alle selvstændige med en vis indkomst skal være med til at finansiere ordningen.

Og der er altid ordninger man ikke bruger
- Det vil dog altid være sådan, at der er ordninger eller velfærdsgoder, som vi hver især gør brug af i forskelligt omfang.

Annonce:

- Barselsudligning for ansatte i private virksomheder er fx heller ikke betalt over skatten, men via bidrag fra private arbejdsgivere uanset, om de har ansatte, der holder barsel eller ej, lyder det.

ATP, der administrerer barsel.dk, kan sige, at der er sendt 86.243 opkrævninger ud til selvstændige, og at der har været 5569 telefonopkald i denne og sidste uge. Opkaldene vedrører dog både arbejdsgivere og selvstændige, og tallet siger ikke noget om, hvor mange der har klaget.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: