Freddy fik en ide: Nu synes 10.255 også at ministerpensionen skal afskaffes

På tre dage har 10.255 borgere hevet deres NemID op af lommen, og støttet borgerforslaget ’Afskaffelse af ministerpension og pension til ministerbørn’

- Det foreslås at særlige pensionsvilkår for medlemmer af folketinget afskaffes så pensionsvilkår følger pædagogernes overenskomst.

- Ministerpension afskaffes, i stedet indbetaler arbejdsgiver og medarbejder til pensionsordning efter gældende overenskomst.

- Pension til ministerbørn bortfalder herved også.

 

Politikerne trykker - og så skal der trykkes tilbage
Sådan lyder de første linjer i et meget populært borgerforslag, der siden fredag har fået opbakning fra mere end 10.000 stemmeberettigede danskere. Forslaget er stillet af Freddy, der tænkte, at det i disse overenskomstforhandlingstider, hvor politikerne trykker på de offentligt ansatte, var på sin plads at trykke lidt igen.
Forslaget – som du kan støtte ved at klikke her – fortsætter derfor således:

Så opnår de respekt fra befolkningen
 - Folketingsmedlemmer og ministre følger den almindelige folkepensionsalder og kan ikke få udbetalt pensioner opsparet under udførelse af borgerligt ombud tidligere end denne alder.

- Derved opnås en respekt og tillid fra befolkningen til landets politikere.

Men hvorfor tror du, at forslaget er så populært – og hvad synes du, om, at ministre skal vente med at få udbetalt deres pension indtil de når pensionsalderen?  

Afsløring: Toppolitikere på tidlig pension helt gratis

En favorabel ordning

Der er forskellige pensionsregler for ministre og menige folketingsmedlemmer.

Det gælder dog for begge grupper, at der er tale om en tjenestemandspensionsordning – men med en hurtigere optjening, end der gælder for almindelige tjenestemænd.

Hvor en typisk arbejdsmarkedspension indeholder en arbejdsgiverindbetaling samt en egenbetaling, så er politikernes pensioner fuldt finansieret af offentlige midler.

Her kan du få et overblik reglerne på området:

Folketingspensionen

Folketingsmedlemmer optjener retten til pension efter et år. Pensionen stiger herefter hvert år, indtil man rammer pensionsloftet efter 20 år som folketingsmedlem.

Personer, som er blevet medlem af Folketinget før 1. juli 2007, kan få udbetalt folketingspension optjent inden 1. juli 2012, når de fylder 60 år.

Folketingspension optjent efter 1. juli 2012 kan udbetales, når medlemmet opnår den alder, der gælder for at kunne gå på efterløn.

Med den højeste pensionssats vil man have optjent en årlig pension på omkring 395.000 kroner, som udbetales, når man er under folkepensionsalderen. Over folkepensionsalderen lyder den på omkring 351.000 kr.

Med de nye regler vil den pension, folketingsmedlemmer optjener fra 1. juni, blive udbetalt fra folkepensionsalderen.

Dog har folketingspolitikerne mulighed for at gå på ’førtidspension’ op til fem år før folkepensionsalderen mod en reduktion i pensionen.

Ministerpensionen

Har man været minister i mere end et år, er man sikret ministerpensionen. Herefter stiger pensionen for hvert år på ministerposten.

Den pension, de nuværende ministre allerede har optjent, kan de få udbetalt fra efterlønsalderen. Pension optjent efter 1. juni 2017 kan blive udbetalt fra folkepensionsalderen.

Efter otte år som minister er man sikret den højeste ministerpension på omkring 326.000 kroner årligt under folkepensionsalderen og omkring 283.000 kroner årligt, efter folkepensionsalderen er nået.

Ministrene har også mulighed for at gå på ’førtidspension’ op til fem år før folkepensionsalderen mod en reduktion i pensionen.