- Den globale energikrise giver en kold og hård vinter, især i Europa.
- Og desværre afslører (de ansvarlige politikeres, red.) foreløbige svar på krisen en dyb misforståelse af, hvordan vi nåede hertil i første omgang.
Politisk flertal sænker elafgift og hæver børnechecken
Kalder Danmarks plan for 'sandslotte'
- For når man udskammer olie- og gasinvestorer, afmonterer olie- og kulfyrede kraftværker, undlader at sikre forskellige energiforsyningerne (især naturgas og flydende gas (LNG) og afviser atomkraft, må overgangsplanen hellere være rigtig.
- Men som denne krise har vist, var planen blot en lang række sandslotte, som virkelighedens bølger har skyllet væk.
- Og nu er milliarder af borgere rundtom i verden ramt af manglende energiudbud og stigende leveomkostninger.
Kvartalsoverskud på 356 mialliarder dollars
Sådan siger Nasser Amin, direktør for Aramco, Saudi Arabiens gas- og olieselskab, der for nylig meddelte, at deres overskud for andet kvartal 2022 var steget 90 procent i forhold til 2021 til i alt 365 milliarder dollars.
Andre olie- og gasselskaber tjener også styrtende for tiden, og det vil de, tror Nasser Amin, faktisk blive ved med i mange år frem - selv om de lige nu ikke investerer i ret mange nye felter.
Amin peger også på, at det kun er 10 procent af verdens strømproduktion, der kommer fra sol og vind. Og at sol og vind kun leverer 2 procent af verdens energiforbrug. I Danmark satser vi som bekendt massivt på havvind og to energiøer til hundredvis af milliarder og har vedtaget et stop for gas- og olieudvinding fra 2050.
Danmark og Østersølande vil syvdoble strøm fra havvind
Projekt til 210 milliarder udskudt
Åh, åh: Høje gaspriser bliver i fire år
Masser af dansk gas
I Danmark er der dog lige nu ganske mange, der synes, at den gas, der ligger i store felter under Nordsøen skal hentes op så hurtigt som muligt.
Gas fra det p.t. nedlukkede Tyra-felt vil - sammen med den biogas, der bliver produceret på landets mange biogasanlæg - udgøre 151 procent af vores nuværende gasforbrug fra 2024.
Der er desuden adskillige gasfelter i den danske del af Nordsøen, der ikke er sat i produktion endnu. Bl.a, Svanefeltet, der kan indeholde op mod 100 milliarder kubikmeter naturgas) og Xana-feltet. Men hvad siger du?
Fra Vind-Pind til Atom-Pind?
I går skrev eksminister Søren Pind, der har selv har siddet med i regeringer, der har haft ansvaret for energiforsyningen, om den gasregning, han har modtaget - en regning, der var vokset ret meget.
Kort efter lagde han det her ud til sine 112.000 følgere: