Annonce:
Annonce:

Gaskunder bliver hånet

Skatteministeren slår fast, at man ikke kan give biogasrabat til danske gaskunder. Og at det er lovligt. Det er, synes Morten Messerschmidt, en hån mod kunderne

Høj gaspris fik mange til at skrotte gasfyret sidste år. Privatfoto
Høj gaspris fik mange til at skrotte gasfyret sidste år. Privatfoto
Annonce:
Følg nationen!

- Gasafgiftsloven indeholder en blandingsregel (paragraf 1 a), som medfører, at så snart den opgraderede biogas tilføres naturgasnettet, vil gassen som helhed blive afgiftsberigtiget som naturgas.

- Blandingsreglen skyldes, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at adskille biogas og fossil gas i gasnettet.

Der skal betales den højeste afgift
- Der betales dermed den højeste afgiftssats for energi- og CO2-afgift af biogas, som tilføres gasnettet, ligesom af den fossile gas.

- Det er dermed korrekt og lovligt af opkræve afgiftssatserne for naturgas for al ledningsført gas.

Sådan lyder det nu fra skatte- og afgiftsminister Jeppe Bruus i et svar til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der har spurgt, hvorfor danske gaskunder skal betale den dyre naturgasafgift på 3,13 kroner af den del af deres forbrug, der er biogas. Biogas har nemlig en langt lavere afgift på 12 øre pr. kubikmeter.

Annonce:

Gas-skandale: Snyd for millioner

Danske gaskunder brænder mere og mere af det afgiftsbillige biogas af - men betaler stadig den dyre naturgasafgift. Screenshot fra Energinet.dk
Danske gaskunder brænder mere og mere af det afgiftsbillige biogas af - men betaler stadig den dyre naturgasafgift. Screenshot fra Energinet.dk
 

Messerschmidt: Forbrugernes åbne lommer
I marts nåede andelen af biogas i gasnettet op på hele 37 procent. Og Morten Messerschmidt skriver til nationen!, at han ser ministerens svar som en 'hån':

- Ministerens svar viser jo, at jo mere man ser energisektoren efter, jo mere ser det ud, som om selskaberne ser forbrugerne som åbne lommer til selskabernes forgodtbefindende.

- Det er en hån over for almindelige forbrugere og erhvervsdrivende, der har trukket sig gennem energikrisen med det yderste af deres negle, at et lidt for smart nummer ligefrem støttes af lovgivningen.

Burde prissættes korrekt
- Selskaberne har vel styr på, hvor meget naturgas og biogas de sender ud til forbrugerne, så de burde jo kunne prissætte det korrekt, skriver Messerschmidt til nationen!

Annonce:

Direktøren for Dansk Biogas, eksminister Henrik Høegh, forstår heller ikke, at Skatteministeriet ikke finde ud af give gaskunder 'rabat' på 37 procent af gassen:

De andre lande kan godt
- Skat må se at komme ud af forrige århundrede og ind i nutiden.

- Skattevæsenerne i både Sverige og Tyskland kan finde ud af at bruge oprindelsesgarantier for danskproduceret biogas som dokumentation for, at der kan gives afgiftsrefusion, skrev direktøren i sidste uge.

Skatteministeren skriver dog, at der i 'aftale om grøn skattereform for industri mv. af 24. juni 2022' indgår en analyse om at fremme oprindelsesgarantier for biogas:

Har sat 600 millioner af: Analyse på vej
- Analysen skal indeholde mulige modeller for at afgiftsfritage biogas ved køb af oprindelsesgarantier.

- Der er afsat 100 millioner kroner årligt i perioden 2024-2030 til initiativet, skriver Jeppe Bruus, der også minder om, at producenterne af opgraderet biogas modtager en støtte på knap 90 kroner pr. GJ i 2023.

Annonce:

De får jo også støtte
Det svarer til ca. 1.600 kroner pr. ton reduceret CO2, hvis det antages, at opgraderet biogas erstatter naturgas. Det er mere end den samlede energi- og CO2-afgift på ledningsført gas til rumvarme, som udgør ca. 1.300 kroner pr. ton CO2, og langt mere end den nuværende samlede afgift på ledningsført gas, som anvendes til proces, men hvad mener du?

Klimaminister vild med biogas

- Vi skal udnytte det fulde potentiale for grøn biogas i Danmark.

- For hver kubikmeter fossil gas, vi fortrænger ved at erstatte den med biogas, bevæger vi os tættere på at indfri vores klimamål.

- Samtidig gør vi os fri af afhængigheden af Putins sorte naturgas og gavner samfundsøkonomien. Dermed slår vi tre fluer med ét smæk.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: