Giv mig en 3. hånd: Sygeplejerske tilfreds med 14.000 udbetalt pr. måned

Ida ved godt, at der overenskomstforhandlinger lige nu, men hendes brev handler ikke om løn - nej, det handler om, at være alene på vagt, og have tre patienter, der har brug for hjælp - samtidig

Der er faktisk relativt meget aktivitet på afdelingen om natten, da mange patienter oplever indre uro, smerte, søvnapnø, angst, respirationsinsufficiens og andre fysiologiske (og psykiske) symptomer efter 'sengetid', skriver Sofie, der hellere vil ha en ekstra kollega, end mere i løn. Arkivfoto: Finn Frandsen
Der er faktisk relativt meget aktivitet på afdelingen om natten, da mange patienter oplever indre uro, smerte, søvnapnø, angst, respirationsinsufficiens og andre fysiologiske (og psykiske) symptomer efter 'sengetid', skriver Sofie, der hellere vil ha en ekstra kollega, end mere i løn. Arkivfoto: Finn Frandsen

- I disse dage florerer konflikten omkring arbejdsvilkår for offentlige ansatte.

- Men til trods for, at jeg som sygeplejerske egentlig oplever en generel solidaritet og opbakning fra 'samfundet', så støder jeg i ny og næ stadig på mennesker, der ingen indsigt- eller forståelse har, når det kommer til, hvordan besparelser rent faktisk HAR en direkte indflydelse og påvirkning på min hverdag som sygeplejerske.

- Og derfor ønsker jeg at dele en historie.

Patienterne er som regel meget meget dårlige
Sådan indleder nationens! Ida S et brev om at være sygeplejerske i en overenskomsttid. Ida S har cirka 14.000 kr udbetalt pr måned for de 36 timer hun arbejder pr uge i skiftende vagter (inklusiv vagt hver 2. weekend), men det er ikke lønnen hun fokuserer på. Den er sekundær i forhold til den mangel på omsorg, pleje og behandling hun kan yde - eller rettere IKKE yde, fordi hun mangler kolleger.

- Jeg er sygeplejerske og er ansat på et hospital i Danmark (et sengeafsnit).

- I mit speciale er patienterne som regel meget, meget dårlige, og vi modtager både elektive og akutte patienter.

Og forleden var jeg på nattevagt - alene med syv patienter
- Forleden havde jeg en nattevagt, hvor jeg alene varetog ansvaret for 7+ patienter.

- Afdelingen på modsatte side havde ligeledes også kun én sygeplejerske til natten, så selvom, at det er rart at kunne sparre med en kollega, så er det begrænset, hvad vi reelt kan bruge hinanden til, når vi ikke kan forlade vores respektive 7+ patienter længere tid ad gangen.

Nattevagter er det jeg bryder mig mindst om
- Personligt er nattevagter de vagter i døgnet, jeg bryder mig mindst om. - Det er måske svært at tro, men der er faktisk relativt meget aktivitet på afdelingen om natten, da mange patienter oplever indre uro, smerte, søvnapnø, angst, respirationsinsufficiens og andre fysiologiske (og psykiske) symptomer efter 'sengetid'.

Enormt utrygt - man kan jo være to steder på en gang
- Samtidig, så får flere patienter søvndyssende- og beroligende medicin kl. 22, hvilket betyder, at  udover patienternes fysiologiske og/eller cerebrale påvirkning forårsaget af den grundlæggende sygdom, så skal sygeplejersken være i stand til at adskille almindelig dyb søvn fra potentiel akut livstruende bevidsthed- og kredsløbspåvirkning.

- Og det kan derfor være enormt utrygt at varetage ansvaret for så mange patienter på egen hånd, da man som bekendt ikke kan være to steder på een gang.

- Og så er der i øvrigt alle de praktiske opgaver, der skal ordnes, inden dagvagten møder ind.

- Som sagt var jeg forleden nat alene med 7+ patienter, og det kunne mærkes.

Og så skete det jeg frygter allermest
- Særligt kunne det mærkes, da jeg havnede i den situation, som jeg frygter allermest; at en patient bliver akut dårlig, mens jeg er alene i vagt. - Dette betød, at jeg var nødsaget til at være fysisk tilstede inde på patientens stue og konstant overvåge dennes vitale værdier (og samtidig telefonisk tilkalde forvagten), imens jeg i al stress og adrenalin kunne høre patientklokken ringe, samt lyden af voldsom hoste fra een af de andre stuer.

Bare jeg havde haft en ekstra hånd
- Det var et meget utrygt øjeblik for mig som ansvarshavende sygeplejerske, og jeg ville sådan have ønsket, at jeg havde haft en ekstra hånd den nat, skriver ida, der håber at hendes lavpraktiske beretning fra virkeligheden, kan illustrere hvordan det 'i den grad påvirker arbejdsmiljøet og patientsikkerheden, at Sundhedsvæsenet er underlagt den ene besparelse efter den anden.'

Men hvad tænker du? Forstår du godt, at Ida S hellere vil have en ekstra kollega - eller en 3 hånd, som hun siger - end mere i lønningsposen?

 

Inden du kommenterer kan du også læse om sygeplejerskerne Dorthe (17.400 udbetalt) og Katharina(18.500 udbetalt) der viser deres lønsedler og gerne vil have mere i løn.

144 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i nationen!
Seneste i nationen!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen