Gør det ordentligt: Konen tog kniv og slog manden ihjel

Han ville selv dø, og hun er 70 år gammel. Så derfor slipper en svensk kvinde med to års fængsel for at tage sin plejekrævende mands liv

'Lad aldrig nogen lide, som (mandens navn) har gjort - både fysisk og mentalt', stod der i et brev, politiet fandt i parrets lejlighed. Politifoto
'Lad aldrig nogen lide, som (mandens navn) har gjort - både fysisk og mentalt', stod der i et brev, politiet fandt i parrets lejlighed. Politifoto
Følg nationen!

- Han sagde, at jeg skulle gøre det ordentligt den her gang.

Sådan forklarer en 72-årig svensk kvinde, der netop er blevet dømt til to års fængsel for drab, hvorfor hun 5. april i år skar sin mands pulsåre i håndleddet over.

Pille-selvmord gik galt
Kvinden og manden havde nemlig nogle måneder tidligere forsøgt et fælles selvmord med piller i protest mod den hjælp, pleje- og omsorg, de fik fra kommunen, men det mislykkedes, og derfor brugte hun en kniv.

Hun skar i øvrigt også i sit eget håndled ifølge Aftonbladet, men da hjemmepleje-personalet mødte ind i lejligheden næste morgen, var hun ikke død endnu. I august blev hun tiltalt for drab, og i dag faldt dommen.

Ti fortvivlede måder at begå selvmord: Dorte har arbejdet på plejehjem

Byret: Derfor er gerningen mindre grov
- Byretten lægger til grund, at manden var enig i, at kvinden skulle tage hans liv.

- Og eftersom kvinden på denne måde efterkom mandens ønske, er gerningen mindre grov. Sagen skal derfor bedømmes som drab og ikke som mord, skriver Uddevalla byret i sin afgørelse.

Jeg kunne gøre noget lignende
Normalt ville et drab af den kaliber give fire års fængsel, men på grund af kvindens alder skal hun kun sidde i to år. Men adskillige svenskere diskuterer nu, hvorfor kvinden i det hele taget skal dømmes:

- Jeg kunne gøre noget lignende.

- Der er noget galt med samfundet, når man må se sine nære og kære blive misrøgtet, skriver Eva S. i en kommentar på Aftonbladets Facebook-profil, og Erik J. synes, sagen er et eksempel på, at man selv burde bestemme, hvornår man vil dø:

De rige kan dø i udlandet
- Det er en skandale, at en uhelbredelig syg person i dag ikke har ret til sin egen død.

- De rige kan jo tage på en klinik i udlandet, men hvad med dem, der ikke har penge, skriver Erik J.

Hvad tænker du?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+