Har ejet lejlighed i syv år: Kan score 16 mio skattefrit

I 2013 kostede den 12,5 millioner - nu er den til salg for 28,5 millioner. Men er det fair at gevinsten er skattefri?

- Det er absurd, at vi beskatter det hårdt at bidrage til BNP (altså arbejde), mens arv, kursgevinster og ejendomsgevinster beskattes så lidt.

- Og at vi ovenikøbet belønner gældsætning.

- Vi bør ændre skattesystemet, så skat på arbejde flyttes til skat på arv og spekulationsgevinster - det vil give meget mere retfærdighed og større incitament til at løfte i flok.

En tusse under hovedpuden
Sådan skriver Kim B i en af de 34 kommentarer, der er skrevet på Politiken.dk til en indlæg om skattefrie gevinster på boligmarkedet. I indlægget spørger Niels A - med udgangspunkt i en konkret lejlighed på Christianshavn, der netop er sat til salg for 28,5 mio - om 'nogen kan forklare rimeligheden i, at man kan tjene 16 mio. kr. på knap 7 år uden at skulle betale skat?'.

Indlæggets forfatter fortæller nemlig, at samme lejlighed kostede 13 millioner i 2013, og der er kun ganske få der kan svare 'ja' på spørgsmålet: De fleste mener som Kim, at den nuværende situation er absurd:

Politisk selvmord
- Det har altid forekommet mig absurd - at det i mange år bedre har kunnet betale sig at have fast ejendom, end at gå på arbejde.

- De fleste husejere har de sidste mange vågnet op hver morgen med en skattefri tusse under hovedpuden - uden at røre en finger.

- Der er megen udenomssnak om en ubeskattet værdistigning der helst skal forblive ubeskattet (hvem sagde samfundssind i disse tider...?) - og det vil der blive ved med.

- Fordi det vil være politisk selvmord for ethvert parti at foreslå beskatning af værdiforøgelsen af fast ejendom i Danmark.

En vare koster der nogen vil betale
- På trods af - at man sagtens kan administrere den slags beskatning retfærdigt i flere lande allerede, fx Sverige og Frankrig, skriver Morten I, mens Rene N svarer ja til spørgsmålet:

- Rimeligheden ligger i det faktum, at der er personer/selskaber som synes det er den rette pris for et produkt.

- Det være sig en ejendom, et kunstværk eller den sidste nye iPhone.

- Hvorfor er det sælgeren som skal udskammes for det?

- For mig er det ren og skær misundelse, skriver Rene, men hvad tænker du?