Har fået kontanthjælp i 19 år: Lever af havregrød for at holde jul

SULTER SIG FOR DATTERENS SKYLD: Heidi Knudsen har 150 kroner om ugen at leve for, så hun spiser kun én gang om dagen for at kunne give sin 10-årige guldklump en god jul

Livet har meget at byde på, og jeg drømmer stadig om at få en uddannelse som massør og akupunktør. Jeg kommer nok aldrig til at kunne arbejde fuld tid, men mindre kan forhåbentlig gøre det. (Video: Ernst van Norde)

I takt med, at julen i profittens navn er blevet noget, der så småt begynder allerede i oktober, så er perioden med lys, reklamer og pynt i lange baner samtidig blevet endnu mere langstrakt for forældre som Heidi Knudsen.

Og for den 37-årige, enlige mor til en datter på 10 år rimer langstrakt på sult, angst, depression og evige bekymringer for, hvordan hun med sin anspændte, privatøkonomi kommer igennem den tid på året, hvor børns drømme er mest højlydte og intense.

Sulter mig selv
- Jeg var helt nede i kulkælderen for et par uger siden over, at juletiden igen nærmer sig, men min støtteperson (fra Kolding Kommune, red.) samlede mig op. Hun  er guld værd for mig, siger Heidi Knudsen, der har været på kontanthjælp, siden hun var 18.

Ekstra Bladet besøger kontanthjælpsmodtageren og diabetes-patienten på en af de hverdage, da datteren Maria er i netværkspleje hos sin mormor og morfar.

Det har hun været i et års tid , og det har givet Heidi Knudsen en tro på, at hun nok skal komme så meget oven på, at Maria kan komme hjem og bo hos sin mor igen.

Havregrød er billigt og nærende
- Jeg sulter mig selv for at kunne give min datter de bedst mulige rammer, kommer det fra Heidi Knudsens hjerte. Da klumpen i halsen har fortaget sig, fortsætter hun:

- Ofte spiser jeg kun et stykke brød i løbet af dagen, og så lever jeg af havregrød som mit daglige aftensmåltid. Det er billigt og nærende.

Se også: Det er ikke flovt at søge Julehjælp: Bunden slået ud af Underdanmark

150 kroner om ugen til mad
Heidis økonomiske virkelighed er nærmest uvirkelig: Når alle udgifter er betalt, har hun 600 kroner tilbage til mad og andre fornødenheder hver måned. Eller 150 kroner om ugen.

- Jeg spiser så lidt og så billigt, som jeg gør, for blandt andet at have råd til at have pålæg og ordentlig mad i køleskabet, når Maria er hjemme i weekenden.

Maria er ikke hos sin mor, da Ekstra Bladet er på besøg. Familiekonsulenten i Kolding Kommune mente ikke, at det ville være en god ide, og det råd fulgte Heidi.

Og rulletobak for 265 kr pr måned
- Jeg er ikke flov, at jeg har en meget stram økonomi, men jeg sætter en ære i, at min datter ikke skal lide under det. Hun skal heller ikke udstilles i Ekstra Bladet eller andre medier, for hun kan jo ikke gøre for, at det er, som det er, siger Heidi og funderer på vores foranledning over, hvorvidt hun har mulighed for at spare på andet end sit eget daglige madforbrug.

- Jeg bruger 265 kroner om måneden på en dåse rulletobak og har allerede sat mit daglige forbrug af cigaretter drastisk ned. Men jo, der kunne jeg måske hente lidt.

Har forsøgt selvmord flere gange
Maria har ikke set sin far, siden hun var ganske lille.

- Marias far var voldelig og stalkede mig, efter at jeg var gået fra ham. Heldigvis hjalp min far mig ud af forholdet, fortæller Heidi og tilføjer, at eks-kæresten kun sporadisk giver lyd fra sig for at høre til deres fælles datter.

Kontanthjælpsloftet har kostet Heidi 2800 netto-kroner om måneden. Og et - om muligt - endnu mere anstrengt forhold til julen.

Hendes egne forældres status som datterens base i hverdagen er dog et lys i mørket for den enlige mor, der fik stillet diagnosen diabetes og derfor blev indlagt for få måneder siden.

- Mine forældre og min støtteperson fra kommunen holder mig oppe. Var de der ikke, tør jeg ikke tænke på min egen skæbne, siger Heidi.

Drømmer om at blive massør
Den 37-årige kvinde har flere gange forsøgt at tage sit eget liv, lader hun os vide, men det er ikke noget, hun har lyst til at tale uddybende om.

- Jeg har som sagt lige haft en nedtur, men nu er jeg på vej op og håber, at jeg kan blive oppe.

- Livet har meget at byde på, og jeg drømmer stadig om at få en uddannelse som massør og akupunktør. Jeg kommer nok aldrig til at kunne arbejde fuld tid, men mindre kan forhåbentlig gøre det.

Du kan også søge Julehjælp ved at klikke her - og...

Sådan støtter du Julehjælp

MOBILEPAY / SWIPP 51 81 11 12

SMS JULEGAVE TIL 1999 – så støtter du med 150 kr.
Beløbet plus alm. sms-takst opkræves automatisk på din næste mobilregning

INDSÆT PÅ KONTO – Mærk dit bidrag JULEGAVE
Reg.nr. 5301
Konto 0 333 666

STØT ONLINE – KLIK HER

 

 

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 37-årige Heidi Knudsen lever af havregrød for at kunne købe ordentlig mad til sin datter.
Mest læste i nationen!
Seneste i nationen!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen