Her peger forskningen den anden vej: Deprimerende nyt til fredagsslikkere

5000 mænd har deltaget i et sukker-forsøg - og pudsigt nok viser det sig, at dem der spiser mest sukker, også er dem, der har størst risiko for at få en depression.

En undersøgelsen fra University Colloge of London viser at et højt sukkerforbrug kommer før en psykisk sygdom - ikke omvendt. Det vil sige, at deprimerede mennesker ikke spiser mere sødt end andre. Arkivfoto: Ekstrabladet
En undersøgelsen fra University Colloge of London viser at et højt sukkerforbrug kommer før en psykisk sygdom - ikke omvendt. Det vil sige, at deprimerede mennesker ikke spiser mere sødt end andre. Arkivfoto: Ekstrabladet

- Indtil nu har vi mest gået ud fra, at et højt sukkerforbrug kan forstærkes af den psykiske tilstand.

- Tit spiser man meget sukker, fordi man er ked af det eller ligefrem deprimeret.

- Men her peger forskningen den anden vej.

Mere end 67 gr sukker pr dag
Sådan lyder det fra Anette Sams, ph.d i farmaci, seniorforsker på Rigshospitalet og forfatter til bogen Sandheden om sukker, da DR.dk beder hende kommentere et større britisk studie fra University College of London, der viser, at de mænd, der spiser mest sukker, også er dem, der har den højeste risiko for at få en depression.

5000 mænd og 2000 kvinder blev placeret i tre grupper. Første gruppe havde et højt sukkerindtag (67 gram sukker pr. dag), den anden gruppe havde et moderat forbrug, mens den tredje gruppe havde et lavt (mindre end 39,5 gram).

Betyder 23 procent større risiko for at få en depression
Efter fem år viste analysen, at mændene i den første gruppe havde 23 % større risiko for at udvikle depression end mændene i den tredje gruppe. Det skete, uanset om mændene levede et sundt liv udenfor sukkerskålen, viser

- Det er især interessant, at undersøgelsen peger på, at et højt sukkerforbrug kan påvirke det psykiske velbefindende, siger sukkerforskeren til DR, men hvad siger du?

Bliver du deprimeret af at spise sukker, eller spiser du sukker, når du er deprimeret?

Hvis du undrer dig over, at undersøgelsen kun handler om mænd, så skyldes det at kvindernes resultater ikke lignede mændenes. Dr. Anika Knüppel, der var med til at regne på tallene, forklarer det således:

-  Det kan skyldes, at der var forholdsvis færre kvinder med i undersøgelsen, og derfor kræver det mere forskning at opnå større sikkerhed omkring sammenhængen mellem den søde tand og psyken.