Hidsig debat: Jurist siger du SKAL bruge langt lys på motorvejen

FDMs jurist siger, at man skal have langt lys på, når man kører på motorvej, men det er dårlig ide, siger læsere, der bliver blændet af andre. Hvad siger du?

Hvad er det største problem på motorvejen? At andre bilister blænder dig med deres lange lys eller at du ikke kan se langt nok frem med mit nærlys? Arkivfoto: Jan Sommer
Hvad er det største problem på motorvejen? At andre bilister blænder dig med deres lange lys eller at du ikke kan se langt nok frem med mit nærlys? Arkivfoto: Jan Sommer

- Jeg kørte hjem fra Løgstør lørdag nat og måtte give besked med lyset til mange modkørende om at blænde ned, da jeg intet kunne se.

- Deres vilde blå lys er så skarpt og blænder, så jeg ikke kan se 100m frem.

- Så er det jeg spørger, HVAD ER BEDST?

Sådan skriver Henrik C i en af de 57 kommentarer, der er skrevet på jv.dk til artiklen 'Vidste du det?: Langt lyd på motorvejen er lovpligtigt'. I artiklen fortæller FDMs jurist Dennis Lange nemlig, at færdselsloven faktisk siger, at man skal køre med det lange lys på motorvejene. Og at bilister ikke skal frygte, at forstyrre synet hos modkørende på motorvejene.

- Det lange lys er vigtigt, så man kan se tilpas langt frem og nå at reagere eller bremse, hvis der er en forhindring foran.

Knap så vellykket i praksis
- Nogle er bange for at blænde de modkørende. Men når det handler om motorvejene, skal man ikke være bange for det. Der er så stor afstand, at man ikke blænder dem i den anden side af motorvejen, siger FDM-juristen, der dog ikke får den store opbakning i kommentarfeltet:

- Fint i teorien - knap så vellykket i praksis.

- Kører selv mange km på motorvej i mørke og det lange lys er sjældent anvendbart.

- Ikke alene grundet blænding af forankørende, men bestemt også på grund af at modkørende føler sig generet.

- Og forsøger man sig med langt lys, kommer man hurtigt på andre tanker, når lastbilerne sender x0000 Watt med deres 'projektører'.

En akademiker der cykler på arbejde?
- Egentligt lidt underligt at de, der sidder så meget højere over vejbanen føler sig så generet (Ja - mine lygter er korrekt justeret)!, skriver Kaj M og Helmut N - der meget passende er lastbilchauffør - er heller ikke enig med juristen:

- Det kan da kun være skrevet af en akademiker i København, som cykler på arbejde.

- Som lastbil chauffør er det utroligt generende når modkørende køre med fjernlys på motorvejen.

Kør efter forholdene
- Os i lastbil sidder jo så højt at midter-autoværnet ikke skærmer os for lyset. Så nej, man kører bare ikke med fjernlys på motorvejen, når der kommer modkørende.

- Og den med at man ikke kan nå at stoppe hvis....den holder jo heller ikke, for der står jo også i loven, at man skal køre efter forholdene. Så kører man med nærlys kun, ja så må man jo bare sænke hastigheden lidt, skriver Helmut N.

Hvad gør du på motorvejen? Og synes du, at du bliver blændet pga af andres lange lys?

Direktør i Færdselsstyrelsen Stefan Søsted siger til jv.dk, at beskeden om at man altid skal kære med langt lyd på motorvejen er 'uheldig':

- Færdselsloven lægger op til, at den enkelte bilist skal foretage et skøn i forhold til den situation man er i. Hvis ikke man kan have det lange lys tændt, fordi man blænder andre, så må man sætte hastigheden ned, siger han.

- Man skal bruge sin ganske almindelige sunde fornuft og blænde ned og op efter forholdene og afpasse hastigheden derefter, siger Stefan Søsted, men hvad siger du?