Højtstående kineser sladrer: Sådan kureres radikal islamisme

Et læk på hele 403 tekst-sider viser, hvordan det kinesiske styre håndterer sit muslimske mindretal i den vestlige Xinjiang-provins. Ord som 'inficeret', 'virus' og 'karantæne', afslører, hvor barskt der bliver gået til værks.

Et medlem af Kinas politiske elite, som har ønsket at være anonym, håber, at afsløringen af dokumenter om håndteringen af muslimer, betyder, at partiledere kan stilles til ansvar for masseinterneringerne. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Et medlem af Kinas politiske elite, som har ønsket at være anonym, håber, at afsløringen af dokumenter om håndteringen af muslimer, betyder, at partiledere kan stilles til ansvar for masseinterneringerne. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Følg nationen!

- Man kan vel sige at kineserne viser rettidig omhu.

Sådan skriver Knud P i en kommentar på Politikens Facebook-profil, der er blevet rost (23 likes) og kritiseret (10 vrede smileys).

Politiken kan nemlig fortælle - med den ansete avis New York Times som hovedkilde - at et medlem af den kinesiske elite har lækket en større samling dokumenter, der viser, hvordan det kinesiske kommunistparti fortsætter og planlægger sin håndtering af muslimske mindretal i den vestlige Xinjiang-provins på grænsen til Pakistan, Afghanistan og Centralasien.
 USA: Kina indespærrer muslimer i 'koncentrationslejre'

Karantæne for at kureres
Ifølge The New York Times er op mod 1 million muslimer således siden 2015 sendt i interneringslejre og fængsler, og de i alt 403 sider afslører bl.a., hvordan embedsmænd i det lokale styre i 2017 skulle svare, hvis de fik spørgsmål fra nogle af de internerede personers børn, der f.ex. boede og studerede i andre dele af landet:

- Jeres familiemedlemmer er blevet inficeret med den radikale islamismes virus og skal i karantæne og kureres, lød et forslag til et officielt svar f.ex., og Knud er ikke den eneste, der synes, at Kinas opførsel er helt på sin plads:

- Ved Politikken godt, hvor mange problemer, der er i hele Sydøstasien med radikale muslimer, skriver Thomas L f.ex. i en kommentar, der har fået 9 likes, mens Teddi T sammenligner det kinesiske styre med Tyskland i 1930'erne:

Kina ligner nazityskland og Danmark er et pandaland
- Kina er ikke et hak bedre end nazityskland, bortset fra at verden sidder på hænderne fordi de har økonomiske interesser. 
- Danmark er endda et pandaland, skriver Teddi, og på New York Times egen facebook-profil, bliver der også refereret til nazi-tiden:

- Jeg mener, at vi udkæmpede en verdenskrig på grund af nogef, der minder om den slags, skriver Michael P således.
 

Danmark og 21 andre lande kritiserede Kina i juli måned, og opfordrede landet til at 'opretholde de højeste standarder for fremmelsen og beskyttelsen af menneskerettigheder', og en del nationen!-debatører mente, at Danmark skule sige nej til at modtage de to pandaer, der kom i april måned, fordi det nu er blevet sværere at kritisere Kina, men hvad tænker du?
Pandaer i shitstorm: Bliv i Kina

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+