Hudfarve og religion: Partileder uønsket til nobelprisfest

Det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna konkurrerer med Socialdemokraterna om at være Sveriges største parti. Alligevel er partileder Jimmie Åkesson ikke velkommen til årets fineste fest, nobelprisfesten 10. december i Stockholm

Når der bliver uddelt nobelpriser i fysik, kemi, medicin og litteratur 10. december, er partilederen for Sverigedemokraterna ikke inviteret. Foto: Ritzau Scanpix
Når der bliver uddelt nobelpriser i fysik, kemi, medicin og litteratur 10. december, er partilederen for Sverigedemokraterna ikke inviteret. Foto: Ritzau Scanpix

- Partiets baggrund i højre-ekstremismen og ledernes opførsel viser en manglende respekt for det grundlæggende princip, at alle mennesker er lige meget værd og har lige rettigheder - uanset hudfarve, herkomst og religion.

Tak fordi I tager stilling
Med de ord satte den svenske Nobelstiftelses pressechef, Mikael Östlund, lørdag aften gang i tusindvis af svenskere, der alle havde lyst til at ytre sig om det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna, der lige nu konkurrerer med Socialdemokraterna om at være Sveriges største parti.

Se også: Det siger de om statsministeren: 'Idiot'
Og det er en invitation til årets fineste fest i Stockholm, nobelprisuddelings-festen, som partileder Jimmie Åkesson IKKE får, selv om de øvrige partiers formænd er inviteret:

- Helt korrekt. tak fordi i tager stilling, skriver Parvis J. således i en meget populær (322 likes) kommentar på Aftonbladets Facebook-profil, og Catharina J. - der har fået 255 likes - er enig:

- Tak til Nobelstiftelsen. I har hjernefunktionen i behold, skriver hun.

Se også: Sverigedemokraterna er den store vinder ved svensk EU-valg

Foto: Ritzau Scanpix Politik - 9. sep. 2018 - kl. 22:47 Sverigedemokraterna: Vi har skrevet politisk historie

Måske der ville blive lidt tomt?
Festen foregår 10. december - Alfred Nobels dødsdag - på Stockholms Rådhus, og mere end 1300 gæster er inviteret. Og derfor er der også en del, der undrer sig over, at der ikke er plads til en mand, der står til at få op mod hver fjerde svenskers stemme ved næste valg:

- Hvad skete der lige med, at alle mennesker er lige meget værd, spørger Karin B. således i en kommentar, der har fået 265 likes, og Inga F. spørger:

- Mon man tjekker, at ingen, der stemmer på Sverigedemokraterna, får adgang til festen.

- Måske der ville blive lidt tomt, hvis man skal stole på meningsmålingerne, skriver Karin. Men hvad tænker du?

592 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere