Hvis bederum skal være tilladt, skal rygning også være tilladt

Tre ud af fire af de 55.000 læsere, der har deltaget i debatten om bederum på skoler, vil forbyde dem. Og Jan D skriver på Facebook, at religion - ligesom rygning - skal være en privatsag.

Kan man sammenligne rygning og bøn? Arkivfoto/Tarig Mikkel Khan
Kan man sammenligne rygning og bøn? Arkivfoto/Tarig Mikkel Khan

- Hvor svært kan det være???

- Rygning er ikke tilladt i offentlige bygninger, bl.a. fordi det er en privatsag og derfor skal foregå udenfor arbejdstiden.

Kan religion også være usundt?
- Sådan er lovgivningen og argumentet for rygning (et andet argument er, at rygning også er sundhedsskadeligt......og her kan man jo diskutere om ikke også religioner kan være det).

- Bederum skal således heller ikke være tilladt i offentlige bygninger af samme årsager.

  Se også: VUC smider 6 niqab-piger ud: Må følge undervisning hjemmefra

Sådan skriver Jan D på Kristeligt Dagblads Facebookside i en af de tusindvis af kommentarer, der er kommet om de bederum, der er indrettet på uddannelsesstederne. Jan D er dermed på linje med 75 procent af de mere end 55.000 læsere, der har deltaget i afstemningen nedenfor. Jans kommentar fortsætter således:

Tro alt det du vil - derhjemme
- For min skyld kan folk være alt det religiøse de vil, men det skal IKKE foregå i offentlige bygninger, der IKKE er religiøse bygninger i forvejen.

- Den eneste undtagelse jeg kan se er hospitaler, hvor folk ofte står ved livets afslutning og dem der er religiøse og kan have brug for noget trøst i deres religion. Det gælder samtlige religioner, skriver Jan, og Simon S - som har 38 likes - fortsætter:

1. Jeg synes det er sjovt, hvordan man pludselig skal til at tage religiøse hensyn i offentlige bygninger.
2. Religiøse hensyn kan således også være: 
3. Der skal være halal i kantinen. 
4. Der må ikke flages med dannebrog, fordi der er et kors i flaget, og derfor kan virke stødende overfor borgere, med andre religiøse overbevisninger.
5. Idræt skal kønsopdeles, således at pigerne har det på et tidspunkt af døgnet, og drengene har det på et andet tidspunkt af døgnet.
6. Man kan kan få godkendt fravær i noget undervisning, fordi det ikke er i tråd med ens egen religion.
7. Der er godkendt fravær i skolerne, ved perioder med faste.
Osv osv osv...

Det er en glidebane
- Kan ikke se at folk ikke forstår, at det er en glidebane, når man først begynder at åbne op for at tage hensyn til religioner.
- Hvorfor skulle man så ikke også begynde at indføre nogle af de andre eksempler på hensyn, jeg har listet for oven?
- Nogle vil mene det er en paranoid indstilling, men i mine øjne er det en helt reel og realistisk glidebane, man kommer ind på, hvor det er svært at afgøre grænsen, når man ikke længere har et princip, der holder nogle faste rammer om offentlige bygninger.

- Et princip, der lyder 'religion hører til i privaten, og man må affinde sig med, at der ikke tages hensyn til det i offentligheden'.

Parat til at ofre kristne helligdage

- Så kan folk begynde at brokke sig over at vi har helligdage, der er forankret i den kristne protestantiske tro, der har været med til at bygge Danmark til det land vi er idag.

- Den protestantiske tro, stillede mennesket mere fri for den religiøse institution, og er, på mange måder, en af de faktorer, der har gjort at vi i Danmark og andre lande som England, Tyskland og de andre skandinaviske lande, har formået at bygge et frit og udviklende samfund, som vi har idag.

- Det er en del af vores historie og har derfor, i mine øjne, mere grund til at have sin plads i form af helligdage.

- Jeg er dog med på at diskutere om det burde være der eller ej, da det idag langt fra er alle, som dyrker den kristne tro.

Vi skal ikke tage hensyn til religioner
- Bottom line, vi skal ikke begynde at tage hensyn til alle religioner, hvor nogle af dem, kan betegnes som lov-religioner, hvor der er bestemte retningslinjer der skal følges.

- Retningslinjer, der ikke er foreneligt med hvad Danmark har udviklet sig til, og bør derfor kun have sin plads i privaten - ikke i offentligheden.

- Ellers er man velkommen til at flytte til et land, hvor man føler at alle ens religiøse behov bliver opfyldt i højere grad, skriver Simon, men hvad tænker du?

Har du erfaringer med bederum? Gode eller dårlige?

538 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere