I fare for at uddø

Hvornår har du sidst fået rigtig god betjening på en dansk restaurant? Og har du tænkt på om tjeneren er uddannet? 

Servicefag er bare ikke attraktive i dag, siger Anne-Birgitte Agger, der savner tjener elever på sin restaurant-skole. Arkivfoto: Louise Serup
Servicefag er bare ikke attraktive i dag, siger Anne-Birgitte Agger, der savner tjener elever på sin restaurant-skole. Arkivfoto: Louise Serup

-  Tjenerfaget vil uddø, hvis ikke vi gør noget.

- Det er fuldstændig som med de vilde tigre.

Folk fra gaden
Sådan siger Anne-Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen, til dr.dk om det gigantiske fald i antallet i tjener-elever, hun har oplevet de seneste år.
Siden 2015 er elevtallet nemlig raslet ned med 40 procent, og i 2018 skulle hun kun overrække 37 tjener-svendebreve:

- Det jo alt alt for lidt.

- Branchen skriger på uddannede tjenere, som kan sørge for at serviceniveauet er i top.

- Det kan man ikke forvente, hvis man kun hiver personale ind fra gaden, fortsætter direktøren, der mener, at Danmark - hvis vi vil profilere os på gastronomi og gode spiseoplevelser - har brug uddannede tjenere.
Se også: Ung kvindelig tjener: Vil ikke behandles som tjener


Tror det er branchens egen skyld
På DR Nyheders Facebook har opråbet fået adskillige kommentarer, og Peter P har denne forklaring på den dalende interesse for tjener-faget:

- Michelin restauranter kræver folk arbejder gratis, kører med interesse timer og henter praktikanter udefra.

- De mere almindelige restauranter betaler ikke godt nok, kræver at folk arbejder meget udover normal arbejdstid, mange aftenvagter og tager for få elever ind, skriver Peter, og Lone K er enig:

- Mange restauranter har jo ikke overenskomst, så der er hverken tillæg, overtidsbetaling, feriefridage eller pension.

- Jeg tror branchen må se ind ad, skriver Lone, men hvad tænker du

82 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere