I fare for at uddø

Hvornår har du sidst fået rigtig god betjening på en dansk restaurant? Og har du tænkt på om tjeneren er uddannet? 

Servicefag er bare ikke attraktive i dag, siger Anne-Birgitte Agger, der savner tjener elever på sin restaurant-skole. Arkivfoto: Louise Serup
Servicefag er bare ikke attraktive i dag, siger Anne-Birgitte Agger, der savner tjener elever på sin restaurant-skole. Arkivfoto: Louise Serup

-  Tjenerfaget vil uddø, hvis ikke vi gør noget.

- Det er fuldstændig som med de vilde tigre.

Folk fra gaden
Sådan siger Anne-Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen, til dr.dk om det gigantiske fald i antallet i tjener-elever, hun har oplevet de seneste år.
Siden 2015 er elevtallet nemlig raslet ned med 40 procent, og i 2018 skulle hun kun overrække 37 tjener-svendebreve:

- Det jo alt alt for lidt.

- Branchen skriger på uddannede tjenere, som kan sørge for at serviceniveauet er i top.

- Det kan man ikke forvente, hvis man kun hiver personale ind fra gaden, fortsætter direktøren, der mener, at Danmark - hvis vi vil profilere os på gastronomi og gode spiseoplevelser - har brug uddannede tjenere.
Mange gæster trænger til decideret opdragelse.
- De behandler ikke tjenere som mennesker, men som en tjenere. En, som de kan tale ned til, en, som de kan få til ALT, og en, som der bare har at gøre, hvad der bliver sagt. Foto: Michael Hansen nationen Ung kvindelig tjener: Vil ikke behandles som tjener


Tror det er branchens egen skyld
På DR Nyheders Facebook har opråbet fået adskillige kommentarer, og Peter P har denne forklaring på den dalende interesse for tjener-faget:

- Michelin restauranter kræver folk arbejder gratis, kører med interesse timer og henter praktikanter udefra.

- De mere almindelige restauranter betaler ikke godt nok, kræver at folk arbejder meget udover normal arbejdstid, mange aftenvagter og tager for få elever ind, skriver Peter, og Lone K er enig:

- Mange restauranter har jo ikke overenskomst, så der er hverken tillæg, overtidsbetaling, feriefridage eller pension.

- Jeg tror branchen må se ind ad, skriver Lone, men hvad tænker du

82 kommentarer
Vis kommentarer