Imam kritiserer skolens 'spise-opfordring': Børn skal have lov til at faste

I dag er  første dag i ramadanen, og en svensk kommune sender derfor brev til alle forældre til skolebørn om vigtigheden af at møde mæt og udhvilet op. Men kan man tillade sig det?

- Der er ingen ond vilje fra skolens side, men det viser en manglende forståelse af den lidt mere globalt udstrakte virkelighed.

- Hvis hele familien faster og man vil deltage i en af de måske vigtigeste dele af den islamiske religion, så kan man ikke forbyde børn i at udøve deres families tro.

Fik det skidt mens de var i skole
Sådan siger Abd al Haqq Kielan, der er imam i Stora moskén i Eskilstuna, til SVT Sörmland om det brev, forældre til skolebørn i Vingåker Kommune snart modtager.

Sidste år besvimede flere elever i skoletiden nemlig på grund af faste, og derfor vil kommunen nu slå et slag for, at eleverne møder udhvilede op med mad i maven.

- Sidste år have vi nogle elever, der fik det skidt, mens de var i skole, og de besvimede tilmed, siger Helena Edrenius fra kommunens børn og ungeudvalg til SVT, og ser man på de reaktioner den skriftlige opfordring på kanalens Facebook-profil, så er der flere, der holder med kommunen end med imamen:

Aldersgrænse på religion
- Der burde være aldersgrænse på religion.

- Børn skal ikke tvinges til at deltage, ligesom de heller ikke skal hjervaskes, skriver Per T, der har fået mere end 200 likes.

- Jeg har al mulig respekt for alle religioner, men hvis jeg ser at en af mine børn får det skidt, fordi de f.ex. ikke har fået noget at drikke, så vil jeg skide på forældrenes ønsker.

- Så giver jeg barnet vand og mad og ellers må forældrene hente deres barn, skriver Jonny, der arbejder som elevassistent, og i dag skriver Özlem Cekic her på Opinionen, at lærere ikek skal være berøringsangste:

Özlem: Lærerne skal snakke med Hassans forældre
- Det er vigtigt, at lærerne ikke har berøringsangst eller accepterer undskyldninger, om at 'sådan er det bare, når man er muslim'.

- Ligesom man som lærer har forpligtelse til at tage en dialog med Peters forældre, hvis han er sløv, fordi han ikke får morgenmad, har man også forpligtelse til snakke med Hassans forældre, hvis hans faste går ud over hans evne til at følge undervisningen, skriver Özlem, men hvad tænker du?

351 kommentarer
Vis kommentarer