Jeg væmmes: Børne-program på DR reklamerer for hijab og islam

I går sendte DR Ultra et program om hijabister i Iran, og i dag vælter kritikken ned over licenskanalen. Mange spørger om DR overhovedet ved, hvad kvinder i Iran kæmper med?

11-årige Dicte er træt af danskernes kedelige H&M-tøj og er taget til Iran for at blive inspireret af smarte hijabistaer. Foto: DR/MadeByUs
11-årige Dicte er træt af danskernes kedelige H&M-tøj og er taget til Iran for at blive inspireret af smarte hijabistaer. Foto: DR/MadeByUs

- Min far er fra Iran. Han fortæller at 95% af Iranerne er trætte af regimet. Trætte af Islam. Trætte af undertrykkelsen. 

- Det bedste bevis for at han har ret? Find en Iransk kvinde der går med tørklæde når hun ikke er i Iran!

- Fatter i, der har lavet udsendelsen, overhovedet hvad Iranske kvinder kæmper med hver eneste dag?

- Det er helt ufatteligt at i kan være så uvidende og naive. 

- Jeg væmmes!

Min datter skal ikke vokse op med islamisk TV
Sådan skriver Ronni P på Facebook i en af de mest populære (205 likes) af de hundredevis af kritiske kommentarer, DR Ultra Programmet 'Dicte tester mode i Iran' har fået, siden det blev sendt i går.

I programmet - hvor en 11-årig dansk pige udtaler, at hun på Instragram har set, at man godt kan se rigtig lækker ud med tørklæde, og at danskere går kedeligt klædt i H&M-tøj - får man at vide, at Irans tøjpoliti kun tillader at kvinder viser ansigt og hænder. Og at alt andet skal være tildækket. Og i kritikken, der lige nu bliver kaldt shitstorm i de mails, der tikker ind til Ekstrabladet, er der mange, der synes at DR er med til gøre reklame for den strenge religiøse lovgivning:

Pointen er at pigerne ikke kan vælge
- Det er så vugært, så usmageligt så usolidarisk over for persiske kvinder og piger, der dagligt kæmper for deres ret til egen krop og selvbestemmelse og mod social kontrol. I har lavet en politisk manipulation og ikke mindst et manifest for præsterne i Iran.

- Min datter skal ikke vokse op til islamiskTv. Der er en grund til at jeg lever her i Danmark. Fuckhoveder, skriver Firoozeh B, og Henrik N er enig:

- I synes i er edgy, eller noget? Jeg kender flere Iranere m/k, der er flygtet fra det regime! Der er blevet fucking pisket og tortureret! I skulle sådan skamme jer!

Se også: VUC smider 6 niqab-piger ud: Må følge undervisning hjemmefra

Hvis hun lagde tørklædet ville politiet sikkert samle hende op
- Hvis Dicte var lokal og hun lige pludseligt IKKE skulle have lyst til at gå med de latterlige klude, ville hun risikere at blive samlet op af politiet, blive fragtet til et ukendt sted og, medmindre hendes familie havde de HELT rigtige kontakter, blive voldtaget og pisket.

- Jeg har ikke ord til at beskrive min afgrundsdybe foragt for jer og jeres virke. Det preller sikkert også bare af på jer. Fy-for-helvede...!

DR-chef: Det er ikke en hyldest til præstestyret
nationen! har bedt selskabet Made By Us, der har produceret programmet for DR om en kommentar til kritikken, men de henviser til DR. Og herfra siger Morten Skov Hansen, kanalredaktør DR Ultra og Ramasjang, at programmet ganske rigtigt ikke når hele vejen rundt om det iranske samfund - men at det på den anden side heller ikke er holdningsløst:

- I webserien ’Dicte tester’ rejser Dicte til Iran med sin familie for at se verden med egne øjne.

- Meget naturligt går en 11-årig op i hvordan man ser ud, når det er dikteret, at man skal være tildækket.

- Programmet er et nysgerrigt men ikke holdningsløst syn på mode i Iran, og i programmet fortæller Dicte også om bagsiderne ved de regler, som dikterer moden i Iran.

Men en 11-årig piges oplevelser
- Programmet er på ingen måde en hyldest til præstestyret i Iran, men en fortælling om hvordan kvinder navigerer i et undertrykkende system set med 11-årigs øjne, og hvor man bruger ekstra meget make-up, tørklæderne rettet bagud, kort pandehår, der kan ses, og tatoveringer på hånden for at få særlig og personlig stil.

- Vi når ikke rundt om alle sider af det iranske samfund i programmet, men på DR Ultra har vi flere nye programmer, som giver danske børn et syn på, hvordan det er at leve andre steder i verden under andre spilleregler – hvad enten det handler om mode, ramadan eller barnebrude, siger kanalredaktøren, men hvad mener du?

Er det forkert at lave et modeprogram om hijabister i Iran?

Se også: 10-årig dreng ser kvinde i burka: Er hun ked af det?  

Hvad er smartest?

Se resultat

Hvad er smartest?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
1 af 4 11-årige Dicte er træt af danskernes kedelige H&M-tøj og er taget til Iran for at blive inspireret af smarte hijabistaer. Foto: DR/MadeByUs
2 af 4 11-årige Dicte er træt af danskernes kedelige H&M-tøj og er taget til Iran for at blive inspireret af smarte hijabistaer. Arkivfoto: AP
3 af 4 
4 af 4 11-årige Dicte er træt af danskernes kedelige H&M-tøj og er taget til Iran for at blive inspireret af smarte hijabistaer. Foto: DR/MadeByUs
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i nationen!
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen