Jehovas Vidne afvist på sygehus: De ville ikke gi' blodgaranti

Aalborg Sygehus kunne ikke garantere, at de kunne klare operationen uden blod, og derfor endte Alex på Odense Sygehus. Men transporten måtte han selv betale

- Kan det virkelig passe, at vi lever i et land, hvor der er religionsfrihed, men hvor vores sygehusvæsen kan stavnsbinde folk på hænder og fødder.

- Min gamle far på 72 år sidder i Aalborg og føler sig godt og grundigt dårligt behandlet af region Nordjylland.

Sådan indleder Sussanne T et læserbrev til Ekstra Bladet om den uretfærdighed hun mener hendes 72-årige far er udsat for. For faderen er nemlig Jehovas vidne, og så er det ikke altid så nemt at få behandling i Danmark. Datterens brev fortsætter således:

Simpel operation - men et problem melder sig
- Min far fik i oktober måned konstateret hypercalsemi, hvilket gør at han får for meget kalk i blodet. Dette bevirker at han har sløret syn er svimmel og mister sin hukommelse.

- Det kan afhjælpes med en simpel operation, som vi taler med overlægen på Øre, næse og hals afd. i Aalborg om.

Min far har været et af Jehovas Vidner i 60 år
- Et problem melder sig dog, da min far fortæller at han er et af Jehovas Vidner, og derfor ikke ønsker at modtage blod. Han har været et af Jehovas vidner i 60 år.

- Overlægen siger til min far, at han godt kan operere ham, men at han vil have frie hænder til at benytte blod, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Og han vil hellere dø end modtage blod
- Min far forklarer sit standpunkt til blod, og siger til lægen, at han selv tager det ansvar på sig, at kan de ikke rede hans liv under operationen uden blod, er hans ønske at de skal lade ham dø. (Min far er blevet erklæret uhelbredelig syg af lungecancer, på grund af arbejde med asbest)

Men læger venter - og spørger om han har skiftet mening
- Lægen afslår, trods min fars forklaring og ønske. Min far henviser så til at i følge lægeloven, skal han finde en læge, der vil operere uden blod.

- Vi venter i 14 dage og kommer til samtale med samme overlæge igen, som spørger min far, om han har ændret mening, og vil modtage blod. Min fars svar er selvfølgelig nej, da det ville gå imod hans tro igennem 60 år og som er hans faste holdepunkt i livet.

 

Far står fast og bliver derfor henvist til Odense
- Jeg, hans datter, har så selv undersøgt sagen og fundet en læge på Odense Sygehus som gerne vil operere min far, og det fortæller jeg overlægen.

- Min far bliver derefter henvist til Odense, hvor vi kører ned tre gange til samtale, scanning og til sidst operation.

Men kørselsgodtgørelse - det får vi ikke
- Vi søger regionen om kørsels godtgørelse, hvilket min far får afslag på, da de mener, at han har benyttet sig af det frie sygehus valg.

- Det mener jeg absolut - og de 2500 kroner de tre ture har kostet er mange penge for en folkepensionist.

Hvorfor skal han ydmyges på den måde?
- Vi tilgodeser muslimer å grund af deres tro og serverer ikke svinekød på hospitaler og institutioner m.m, men her er en mand der er død syg, og på grund af sin tro, så skal ydmyges på den måde.

- Han har betalt mere en 4 millioner kroner i skat gennem hele sit arbejdsliv, og så kan han ikke få dækket sin kørsel til et sygehus, hvor der en kompetent læge der kan operere ham uden blod...

Får svar på klagen når far er død
- Man kunne fristes til at tro at den pågældende læge i Aalborg er racistisk over for Jehovas vidner, eller har manglende faglig kompetance.

- Vi har anket sagen til Patientombudet, og fået besked på at behandlings tiden for min fars klage er 8 måneder...

- Hvilket vi ikke kan vente på, fordi om 8 måneder er min far her ikke mere, skriver Sussanne, der har fundet et notat fra sundhedsstyrelsen, der klart viser, at hendes far burde få kørselsgodtgørelse.

Har du et godt råd til Sussanne og hendes far, der godt vil have deres 2500 kroner inden det er for sent?

Sundhedsministeriets notat om befordringsgodtgørelse for personer, der vil behandles uden blod eller blodprodukter:

 

329 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere