Job som danskerne ikke gider: Diego får 115 kr. i timen

- Jeg tog bare til jobsamtale, hvor arbejdsgiveren fortalte mig, hvad han kunne tilbyde i løn, fortæller Diego fra Argentina, der er en af 3344 unge, der holder 'arbejdsferie' i Danmark

Kommer man fra Australien, New Zealand, Canada, Japan, Chile, Sydkorea eller Argentina og er mellem 18 og 31 år, kan man bo og arbejde i Danmark i ni måneder. De fleste arbejder på restauranter, bringer mad ud eller gør rent på hoteller og i private hjem. Privatfoto
Kommer man fra Australien, New Zealand, Canada, Japan, Chile, Sydkorea eller Argentina og er mellem 18 og 31 år, kan man bo og arbejde i Danmark i ni måneder. De fleste arbejder på restauranter, bringer mad ud eller gør rent på hoteller og i private hjem. Privatfoto

- Vi arbejder, betaler skat og husleje.

- Og så mener jeg, at vi udfører arbejde, som danskerne ikke ønsker at lave.

Sådan siger Diego R. fra Argentina til DR Nyheder, der i dag kan fortælle, at Working Holiday-ordningen - som giver unge fra syv udvalgte lande mulighed for at komme til Danmark og arbejde i ni måneder - er blevet en kæmpesucces.

Tog bare til jobsamtale
I 2011 blev der således udstedt knap 350 'arbejdsferie'-opholdstilladelser, og det tal var støt og roligt vokset til 1818 i 2018. Men i år er der sket en eksplosion og allerede udstedt 3344 tilladelser. De fleste til unge fra Argentina:

- Jeg kan gøre hvad som helst, rengøring, bringe ud.

- Jeg har ingen anelse om, hvad en dansker tjener - jeg tog bare til jobsamtale, hvor arbejdsgiveren fortalte mig, hvad han kunne tilbyde i løn, fortæller Diego, der nu tjener 115 kr. i timen på en sushi-restaurant i Aalborg, hvor han arbejder to timer om dagen.

nationen 120 kr i timen: Men ingen ville sælge pølser sammen med Maja

Kvoter og gebyr
Men ifølge DR er hverken udlændingeministeren eller 3F særlig begejstrede for stigningen, og der er planer om at sætte en kvote på 150 personer fra hvert land og lægge gebyr på tilladelserne, men det synes Peter R, der en af DR's Facebook-venner, er en skidt ide:

- Hvad er problemet?

- Vi taler om søde unge katolske mennesker, der blot vil ud og se verden lidt.

- Har selv mødt et par stykker fra Argentina. De var så glade.

- I mellemtiden lukker vi tusindvis ind fra Mellemøsten, der kun laver ballade og ødelægger vort land, skriver Peter, der har fået 21 likes, mens Mai-Britt R. synes, en opstramning er helt o.k.:

- Lyder som en god idé, sådan noget er med til at presse arbejdsmarkedet.

Loft på billig arbejdskraft
- Ligesom der burde være loft over, hvor mange gange en butik kan ha' billig arbejdskraft i form af 'praktik'-pladser, der som oftest ikke føre til andet end en ny billig arbejdskraft, når forløbet er slut.

- Udnyttelse er ikke godt for noget - ud over for butikken, der sparer en ansat, skriver Mai-Britt.

Du skal have penge nok

Alder: Du skal være mindst 18 år og må ikke være fyldt 31 år, når du ansøger.
 

Penge: Du skal have penge nok til at betale for kost og logi under den første del af dit ophold (15.000 kr.). 
Du skal kunne betale for din hjemrejse. Det betyder, at du enten skal have en returbillet eller penge nok til at købe en returbillet, svarende til 5.000 kr.
 

Forsikring: Du skal tegne en sygeforsikring, som gælder under hele dit ophold i Danmark. Forsikringen skal dække i det omfang, du ikke er dækket af den danske offentlige sygesikring.
 

Rettigheder og pligter: Dit primære formål med opholdet i Danmark skal være at holde ferie. Da Working Holiday er en arbejdsferie, må du arbejde i op til 9 måneder, men du må ikke tage fast arbejde. Det vil sige, at din ansættelse skal være tidsbegrænset så den ikke overskrider perioden på de 9 måneder, som du må arbejde under dit working holiday-ophold. 

Du må også gerne følge kurser eller tage en uddannelse i op til 6 måneder af dit ophold.

Din familie kan ikke søge om opholdstilladelse med henvisning til dig, når du er i Danmark på et Working Holiday-ophold.

Du kan indgive din ansøgning i dit hjemland eller et land, hvor du opholder dig lovligt.

Du kan også indgive ansøgningen under lovligt ophold i Danmark

Kilde: NyiDanmark.dk

Det er unge fra Australien, New Zealand, Canada, Japan, Chile, Sydkorea og Argentina, der kan søge Working Holiday i Danmark, og de skal have penge med hjemmefra.

 

1 af 2 
2 af 2 Kommer man fra Australien, New Zealand, Canada, Japan, Chile, Sydkorea eller Argentina og er mellem 18 og 31 år, kan man bo og arbejde i Danmark i ni måneder. De fleste arbejder på restauranter, bringer mad ud eller gør rent på hoteller og i private hjem. Privatfoto
286 kommentarer
Vis kommentarer