Jonas fra psykiatrisk viser 'misbrugs-værksted': Så galt står det til

nationens! Jonas M undrer sig ikke over at 5 bofællesskaber for psykisk syge i København nu er kommet under skærpet tilsyn pga beboernes mistrivsel. For den er gal alle steder, skriver Jonas, der selv har nogen bud på, hvordan psykatrien burde fungere.

'Misbrugsbordet' på et af de bosteder Jonas har boet på. Det er Jonas' søster, der har sendt billederne.
'Misbrugsbordet' på et af de bosteder Jonas har boet på. Det er Jonas' søster, der har sendt billederne.

- Jeg har i 13 år haft et hash-misbrug, som jeg gentagne gange har søgt hjælp for.
- Men gang på gang er jeg blevet afslået, da de mente, jeg ikke havde brug for misbrugsbehandling. De mente ikke, jeg var målgruppen.

- Jeg er også blevet dømt i 2 voldssager, hvor jeg har fået behandlingsdomme, baseret på en psykisk sygdom, jeg ikke fejler.

De startede mig op på medicin
- Jeg er blevet fejldiagnosticeret og fejlmedicineret med psykofarmaka gennem mindst fem år, hvilket førte til en stor vægtforøgelse og gjorde mig tom i hovedet og døsig.
- Medicinen påvirkede mig på en måde, der bedst kan sammenlignes med at være under påvirkning af hash.

- De startede mig op på medicinen for at kunne kontrollere mit tankemylder.

Bosteder under skærpet tilsyn
Sådan indleder 31-årige Jonas M er brev til nationen! om sit liv, og den hjælp han har fået på de foreløbig 4 psykiatriske bosteder og den ene retspsykatiriske afdeling, han kender til. Jonas skriver bl.a. fordi han har set at fem bosteder i København i blevet undersøgt, og nu er kommet skærpet tilsyn, fordi  der er udbredt mistrivsel , social isolation, og fordi beboerne får det stadig værre.

De er ofte henvist til at være i deres lejligheder, og samtidig er de ansattes tid sammen med beboerne skåret ned, så der typisk kun er overskud til en times ansigt til ansigt-kontakt om ugen, skrev Politiken bl.a, der også kunne fortælle, at ledelsen bruger 'en hård tone'. Men sådan er det også andre steder, skriver Jonas, der har en del erfaring.

Her har Jonas boet:
2006-2007: Granhøjen i Nykøbing Sjælland

2008-2009: Koncent i Kalundborg

2011-2013: Boform i Brovst

2014-nu: Søllisbakke/Vestergade/Bakkebo i Maiager

Tager kampen op for et bedre system
Jonas beskriver sig selv som 'ham der tog kampen op mod systemet', og han håber, at politikerne, de ansatte og alle andre borgere i Danmark vil lytte efter. For som  systemet er indrettet pt, mener han ikke det fungerer. hans brev, som han gerne vil have du deler til dine venner, fortsætter derfor således:

- Som patient på retspsykiatrisk straffer de én med isolation i mellem én og fire dage, hvis man modsætter sig dem, hvis man brokker sig eller går noget, de har kunnet tolke som autoritetsforagt.

- I virkeligheden var det jo ubehag og utilfredshed.

Smadrede sit værelse OG personalets lejligheder
- Der har været episoder, hvor andre indlagte har ligget fikseret og skreget, og plejerne i stedet for at tage hånd om patienten, har råbt og truet patienten til at holde mund.

- På et af bostederne var der to, der ikke blev hørt eller fik hjælp, hvilket førte til, at de nu er endnu længere af sporet i forhold til samfundet. Den ene smadrede hele sit værelse, mens en anden smadrede en masse biler og personalets lejligheder.

- I stedet for at lade mig indlægge, når jeg ikke havde brug for det, burde de have set mig som menneske og ikke som en psykisk syg.

De sku' ha' hjulpet mig
- De skulle have forstået, respekteret og hjulpet mig. De skulle have gjort alt det, man forventer af systemet, når man virkelig har brug for deres hjælp.

- Alt i alt mener jeg, der er så meget galt i samfundet, at det er nærmest umuligt at komme med én overordnet løsning, der kan få alt til at fungere. I sidste ende handler det om, at alle de små instanser, der udgør systemet, bør kigges efter i sømmene.

- Folk der har været det samme igennem som mig, eller på nogen måde har følt sig svigtet af systemet, bør ikke føle, at de aldrig kan stole på systemet igen. Og de kan først stole på systemet igen, når der sker en drastisk ændring.

- Systemet går for meget op i kroner og ører, og det lider alt for mange under.

Intet burde være hemmeligt
- Systemet accepterer efter min mening svindelsager om vold, systemet erklærer folk psykisk syge og får dem indlagt, i stedet for at finde akutboliger til dem. 

- Systemet har brug for at åbne deres verden, så den almene borger kan se, hvad der sker. Intet i systemet bør være hemmeligholdt for borgeren. Vi borgere i samfundet har retten til at vide, hvad det er, vi lever i.

- Systemet kigger på papirerne i stedet for mennesket, og det er et stort og generelt problem. Psykiske sygdomme kan ændre sig, og mange mennesker, inklusive jeg selv, bliver fejldiagnosticeret, og må lide under den fejl i flere år, måske endda hele deres liv.
- Et liv og et menneske bør ikke defineres ud fra, hvad der står på skrift. Alle mennesker bør høres.

Jeg er blevet syg af de deres medicin
- Jeg har aldrig været psykisk syg, men systemet har arret mig, således at jeg nu sidder og føler mig svigtet, har store tillidsproblemer, og har følt mig fanget. Jeg er blevet fysisk syg af medicin, jeg er blevet behandlet med uden reel grund. Da jeg røg ind i systemet, gjorde de mig syg.

- Efter fire gange at have bedt om at blive stoppet på medicinen, sagde min psykiater, at hun selvfølgelig ikke kunne tvinge mig til at blive på medicinen, så derfor tog jeg selv beslutningen om at tage en kold tyrker. Det kan jeg ikke anbefale til nogen.

- I stedet for at hjælpe min psyke, skadede medicinen mit fysiske helbred, slutter Jonas, der også underskriver sig som 'ham der tog kampen op mod systemet'.

Har du kendskab til psykiatriske system, og kan du genkende Jonas' kritik? Og kan du følge ham, når han eftersprøger noget fysisk arbejde, der kan gøre ham træt, og få ham til at føle, at han gør nytte?

 

1 af 2 
2 af 2 'Misbrugsbordet' på et af de bosteder Jonas har boet på. Det er Jonas' søster, der har sendt billederne.
78 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere