36.000 børn holder jul i fattigdom

Rift om julehjælpen: Der bliver flere fattige børn i fremtiden med nyt kontanthjælpsloft og integrationsydelse

Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets juleindsamling handler om fattige børn i Danmark. 
Hjælpen består af gavekort til BR og Sportsmaster på hver 500 kr., samt fødevarer for 500 kr.
Sidste år blev der indsamlet lidt over syv millioner, hvilket rakte til julehjælp til 5000 fattige familier. Foto: Henning Hjorth
Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets juleindsamling handler om fattige børn i Danmark. Hjælpen består af gavekort til BR og Sportsmaster på hver 500 kr., samt fødevarer for 500 kr. Sidste år blev der indsamlet lidt over syv millioner, hvilket rakte til julehjælp til 5000 fattige familier. Foto: Henning Hjorth

Selv om antallet af fattige familier i Danmark er dalet en smule, er der stadig over 36.500 børn, der holder jul i fattigdom.

Det viser en helt ny opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggør i dag.

Undersøgelsen viser, at der i Danmark i 2013 levede 156.000 mennesker under fattigdomsgrænsen, og heraf var de 36.500 børn.

Fattig-mors frygt: Hvad fik din pige i julegave? Ingenting

– Det store antal børn viser, at der er brug for hjælp, og derfor gennemfører Dansk Folkehjælp sammen med Ekstra Bladet igen i år juleindsamling til enlige forsørgere på overførselsindkomst, siger generalsekretær Klaus Nørlem.

Ifølge AE-rådets opgørelse er antallet af børn i fattige familier faldet fra 41.000 til de 36.500 børn, og året før var der også et lille fald på 2000 børn.

– Det er selvfølgelig glædeligt, at antallet af fattige danske børn er dalet. Men det skal ses på baggrund af, at antallet af fattige børn i Danmark næsten blev fordoblet i perioden fra 2004 til 2011. Så der er stadig tale om et stort antal børn, der holder jul i fattige familier, siger analysechef Jonas Juul fra AE-rådet.

– En af forklaringerne til det dalende antal fattige danskere de seneste to opgørelsesår er, at den tidligere regering fjernede kontanthjælpsloftet og starthjælpen. Derfor må det også forventes, at antallet af fattige danskere vil stige fremover med det genindførte kontanthjælpsloft og den nye integrationsydelse, mener Jonas Juul.

Budgettet vælter let
Han medgiver, at fattige børn i Danmark normalt hverken mangler tøj på kroppen eller går sultne i seng.

– Men de fattige børnefamilier mangler penge til mange ting, som er almindeligheder for alle andre. Der er ikke råd til at komme til fødselsdage eller fritidsaktiviteter, og selv den mindste uforudsete udgift vælter familiens budget.

I Danmark taler man om relativ fattigdom, fordi der er tale om familier og personer, der mangler penge til det, der er normalt i en gennemsnitlig familie, især når man nærmer sig julen.

I 2013 var fattigdomsgrænsen for en enlig 105.500 kr. efter skat, 80.000 for hver med to personer i husstanden og 68.000 pr. person med tre i husstanden. For hver ekstra person i husstanden reduceres beløbet for den enkelte. Studerende og personer med en formue på over 100.000 kr. sorteres fra.

Fattige i tre år
Danmark har kun haft en officiel fattigdomsgrænse i tre år, som blev indført under den forrige regering og netop er afskaffet af den nuværende med Karen Elleman som social-og indenrigsminister.

Ligesom AE-rådet lænede den danske fattigdomsgrænse sig op ad OECD-rådets tal, men med den forskel, at det officielle Danmark først mente, at man var fattig, når man havde været det tre år i træk. På den måde blev de officielle danske tal væsentligt mindre end med de metoder, der bruges i det meste af den øvrige verden. F.eks. optræder kun 8500 af de 36.500 fattige børn fra AE-rådet, når man skal være fattig i tre år i træk for at tælle med.

AE-rådet laver begge opgørelser og vil ikke lægge sig fast på, hvilken der er den mest rigtige.

– Tre-års-grænsen er ret restriktiv. Men gruppen af fattige er ret mobil og flytter sig meget, derfor kan det være rimeligt at bruge den, siger Jonas Juul.

Julehjælp til et-års fattige
– Det er vel også et problem, at tre fjerdedele af de 36.500 fattige børn i 2013 ryger ud af den officielle statistik?

– Man kan diskutere, hvor grænsen skal gå. Tre år er meget lang tid for et lille barn, mens det er et mindre problem kun at være fattig i et år, hvis man så ikke er det resten af sin barndom. Men man må ikke lukke øjnene for, at der er langt flere etårs-fattige. Det er derfor, vi viser begge billeder, siger Jonas Juul.

Han understreger, at uanset opgørelsesmetode er antallet af fattige børn i dag højere end i 2004. For de treårs-fattige børn er det næsten dobbelt så højt.

Gavekort og mad
Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets juleindsamling er rettet direkte mod disse børn. For at komme i betragtning til julehjælp skal man være enlig forsørger på overførselsindkomst, og man skal indstilles af sin hjemkommune, der skriver under på, at oplysningerne i ansøgningen om julehjælp er korrekte.

Hjælpen består af gavekort til BR og Sportsmaster på hver 500 kr., samt fødevarer for 500 kr.

Der forventes at komme 15.000 ansøgninger, så der blive brug for offervilje fra alle sider. De seneste to år er der indsamlet lidt over syv millioner, hvilket rakte til julehjælp til 5000 fattige familier hvert år.