Fattig 5-årig: Kalendergave hver 5. dag er OK, mor

Som alenemor og førtidspensionist må Frederikke Skjødt vende hver en krone for at give sine fire børn så god en jul som muligt. Og derfor søger hun julehjælp hos Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet

Frederikke Skjødt har 1200 om ugen til mad, tøj og fornøjelser til sig selv og de tre hjemmeboende børn. Derfor bliver alt vendt og drejet, og hun bruger hver dag lang tid i køkkenet for at lave det meste selv og spare penge. (foto: Maria Laugsen)
Frederikke Skjødt har 1200 om ugen til mad, tøj og fornøjelser til sig selv og de tre hjemmeboende børn. Derfor bliver alt vendt og drejet, og hun bruger hver dag lang tid i køkkenet for at lave det meste selv og spare penge. (foto: Maria Laugsen)

Når butikkerne allerede i oktober begynder at sælge juleslik, pynt og gaver, rammer det altid Frederikke Skjødt som en stor knytnæve lige i maven.

- Julen burde være sådan en dejlig tid, hvor børnene er glade, og hvor jeg kunne forkæle dem lidt ekstra. Men i stedet bliver jeg så trist og tænker ’Åh, nej – nu er der igen så mange ting, jeg skal sige nej til, fordi vi bare ikke har råd’, siger hun.

Julen stopper ikke regningerne
Den 40-årige kvinde fra Skive blev ramt af en alvorlig depression i 2004, og siden 2007 har hun været på førtidspension. Og med fire børn i alderen 5 til 18 år, må alenemoderen i forvejen vende og dreje hver en krone for at få økonomien til at hænge sammen.

- Jeg forsøger at give dem så god en jul som overhovedet muligt. Men bare det at skulle finde penge til at lave en lille pakkekalendergave eller købe et juletræ er en stor udfordring, for der skal jo stadig mad på bordet. Og regningerne holder ikke op med at komme, bare fordi der også skal købes julegaver, fortæller hun.

Se også: TV: Camillas mor er fattig - har hun fortjent en god jul?

1200 om ugen
Frederikke Skjødts ældste datter flyttede hjemmefra tidligere på året, så nu har hun og de tre hjemmeboende børn tilsammen 1200 kroner om ugen til mad, tøj, fornøjelser og fritidsinteresser. Og det bliver sværere og sværere at gøre alle glade, jo ældre børnene bliver:

- Den mindste på 5 bliver jo ellevild for bare et stykke viskelæder eller en lille pose slik. Men de tre ældste på 10, 12 og 18 er jo begyndt at ønske sig det samme som deres kammerater – mærketøj, mobiltelefoner og iPads. De ved godt, vi ikke har råd til den slags store gaver, men derfor vil de jo bare gerne være som alle andre. Og det gør ondt at skulle sige nej.

Det har altid været vigtigt for hende, at hendes børn forstod, at penge ikke bare var noget, man smed omkring sig med. Hun har opdraget dem til selv at spare op fra lommepenge, gaver og fritidsjob, men forsøger samtidig at skjule for dem, hvor stram økonomien i virkeligheden er – det er ikke noget, børn skal bekymre sig om, mener hun.

Kalendergave hver 5. dag er ok, mor
- Min datter sagde forleden til mig ’det gør altså ikke noget, hvis vi kun får en pakkekalendergave hver femte dag’. Dér var jeg lige ved at tude. For det er ikke sikkert, at der er penge til bare en lille ting til dem hver dag i december.

Frederikke Skjødt er uddannet kok, og derfor kan hun heldigvis spare en del penge på at lave meget mad selv. Der er gang i brødbageriet næsten dagligt, og selv ketchuppen og leverpostejen bliver fremstillet fra bunden. I det hyggelige hjem er de fleste ting noget, hun har fået eller købt brugt og selv sat i stand. Køb-og-smid-ud-mentaliteten eksisterer slet ikke hos familien, der også pynter op med det samme – ofte hjemmelavede - julepynt hver år.

- Nogle gange kan jeg da godt tænke, at det kunne være rart med noget nyt. Men det er også virkelig hyggeligt at pynte op med de sager, som børnene har lavet gennem årene. Det er jo blevet en tradition.

Og netop traditionerne er vigtige at holde fast i, mener Frederikke Skjødt.

Hårdt at bede andre om hjælp
Hun, børnene og hendes forældre hygger sig hvert år i december med at bage småkager og lave konfekt, selvom det ikke er helt billigt at handle ind til. Selve juleaften holder de på skift hos Frederikke og hos hendes forældre.

- Heldigvis er mine forældre rigtig gode til at tage lidt med, når de kommer på besøg.

Det kan fx være marcipanen, når vi skal lave konfekt, og sidste år havde de købt et juletræ til os, da de var ude for at hente deres eget. Det er også dem, der sørger for anden og de andre dyre ting juleaften. Det er dejligt, men jeg ville jo allerhelst kunne klare mig selv.

Derfor har det også været med blandede følelser, at hun i år har søgt Dansk Folkehjælp om en julekurv, der indeholder mad og gavekort til Sportsmaster og Fætter BR.

- Jeg skammer mig ikke over at være fattig, og jeg beklager mig heller ikke. Men det er hårdt at skulle bede andre om hjælp til at give mine børn en god jul. Det vil bare gøre en verden til forskel at få en and og lidt snolder til ungerne. Og tænk at kunne købe det træningssæt, som min datter gerne vil have og den brandbil, som min søn ønsker sig, siger hun.

Drømmer om at give børnene TO gaver
Og Frederikke Skjødt er ikke i tvivl om, hvordan den perfekte jul ville se ud, hvis hun helt selv kunne bestemme:

- Tænk, hvis jeg bare en måned ikke skulle bekymre mig om hver en krone, der skal op af pungen. At have råd til at give mine børn ikke bare én, men måske to gaver, der ikke behøvede at være hjemmelavede. Og at kunne invitere mine forældre hjem juleaften og bare sige ’nej, I behøver ikke have noget med - jeg har ordnet det hele.’

- Det kunne jeg virkelig godt tænke mig.

Du kan også søge Julehjælp - klik her og læs hvordan.

Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere