Julehjælp: Vi fornægter fattigdommen

Behovet for julehjælp til de dårligst stillede er stadigt voksende. Nu går slutspurten ind for at komme børn af fattige forældre til undsætning

Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet samler for syvende gang ind til julehjælp til børn af fattige forældre. Billedet her stammer fra en tidligere uddeling af julehjælpspakker. (Foto: Ernst van Norde).
Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet samler for syvende gang ind til julehjælp til børn af fattige forældre. Billedet her stammer fra en tidligere uddeling af julehjælpspakker. (Foto: Ernst van Norde).

Klaus Nørlem rynkede brynene og forstod mindre end intet, da han for nyligt fik resultatet af en Megafon-måling, han selv havde bestilt som generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Den indeholdt to modsætningsfyldte tal: For det første afslørede den, at flere end hver tredje af os, 35 procent, har et personligt kendskab til børn, der vokser op i fattigdom og dertilhørende afsavn. For det andet viste den, at over halvdelen af os, 52 procent, afviser, at der findes fattigdom i Danmark eller mener, at den kun findes i begrænset omfang.

Med andre ord: Nogle af dem, der har fattigdommen helt inde på livet i nærmeste bekendtskabs- eller familiekreds, benægter at den findes.

- Det er tankevækkende, at der ikke er større forståelse for problemet, når så mange personligt kender til fattige mennesker og familier, siger Klaus Nørlem.

Rekord-ansøgninger
Han har i disse dage rygende travlt med at styre den indsamling af penge til julehjælp til økonomisk trængte mennesker, som Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet for syvende gang har sat i gang, og som nu går ind i sine to sidste og hæsblæsende uger. Formålet er at hjælpe så mange enlige forsørgere på overførselsindkomst som muligt med gavekort til mad og julegaver til børnene.

Sidste års indsamling gav 6,2 millioner kroner, og det rakte til at komme 4.500 familier til undsætning. Men det var langt fra at kunne opfylde behovet. 2.500 ellers godkendte ansøgere fik afslag.

Se også: Rekordstort behov for julehjælp
- Desværre ser det ikke bedre ud i år. Tværtimod. Prognosen siger, at 8.500 vil søge i år, vel at mærke ansøgere, der er visiteret af deres respektive kommuners socialforvaltninger og som opfylder kravene som enlige mødre eller fædre. Det bliver yderst vanskeligt at komme dem alle i møde.

Endnu flere vil blive afvist
Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet har sat indsamlingsrekord år efter år, så Klaus Nørlem har ikke noget at udsætte på danskernes velvilje til at komme de dårligst stillede til hjælp.

- Men fattigdomsproblematikken og det sædvanlige mediefokus på julens økonomiske trængsler for de dårligst stillede har bl.a. på grund af kommunalvalget og naturkatastrofen i Filippinerne været næsten ikke-eksisterende i løbet af november.

- Derfor har jeg ikke den store tro på, at vi når ret meget op over sidste års indsamlingsresultat. Konsekvensen af det bliver, at vi må afvise endnu flere i år. Det gør ondt, siger Klaus Nørlem.

Fattigdommen er tredoblet

Med det manglende mediefokus er det endnu mere foruroligende, at så mange flere ansøgere er kommet til i år.

- Desværre er det et udtryk for, at fattigdomsproblemet er stigende i Danmark. Det siger tallene også. Siden 1999 er antallet af fattige tredoblet, uanset hvilken måde man gør det op på.

Se også: Julehjælp: Spillertrøjer et et hit
Det er der flere forklaringer på, mener Klaus Nørlem: Kontanthjælpsreformen, skattereformen og den generelle samfundsøkonomiske udvikling. Alt sammen har gjort det endnu værre for de dårligst stillede.

- Deres rådighedsbeløb har slet ikke kunnet følge med inflationen og prisstigningerne. Dem, der i forvejen har lidt, har fået endnu mindre til at tilfredsstille de mest basale behov. Tænk bare på, hvor dyre mange madvarer er blevet f.eks. Gennem mit arbejde er jeg stødt på mange familier, der skal have et dagligt madbudget på 50 kroner til at række. Det er umuligt, hvis også der skal være plads til bare en nogen lunde sund og varieret kost.

- Jeg håber virkelig, at folk vil tænke over dét, nu da de fleste af os bruger løs op mod jul. Hvis rigtig mange vil yde bare en lille skærv, så kan vi virkelig gøre en hård tid bedre for en masse mennesker, hvis livsvilkår ligger langt under det, de fleste af os tager for givet, siger Klaus Nørlem.

Se også: Fattig 5-årig: Kalendergave hver 5. dag er OK, mor