Julehjælp: Ingen penge men varm jul

Muneeza Hjorts fire børn har de samme ønsker som andre børn - men hun har ikke pengene til at indfri dem overhovedet

Muneeza Hjort - her med tre af sine fire børn,  Lukas, Aya og lille Fenja -  har ingen penge til julegaver, men masser af brænde til at sikre en varm juleaften. (Foto: Per Rasmussen).
Muneeza Hjort - her med tre af sine fire børn, Lukas, Aya og lille Fenja - har ingen penge til julegaver, men masser af brænde til at sikre en varm juleaften. (Foto: Per Rasmussen).

- Selv om økonomien næsten hele tiden er i minus, kommer vi næppe til at fryse juleaften.

Da Ekstra Bladet banker døren på hos alenemor Muneeza Hjort og hendes fire børn, er familien i fuld gang med at bære brænde ind til den store murstenspejs i dagligstuen i det nedlagte mejeri i Humble på Langeland.

Her har de boet til leje siden august, hvor de flyttede fra en beskeden lejlighed i Rudkøbing for at få mere plads.

Se også: Julehjælp: Må fejre jul uden juletræ
Det har samtidig betydet større boligudgifter.

Det er en af grundene til, at Muneeza Hjort er en af de mange enlige forsørgere, der har så dårlig økonomi, at det er nødvendigt at søge julehjælp hos Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet for at sikre børnene en god jul.

Svært på kontanthjælp

- Det er svært, når man er på kontanthjælp. Der er stort set underskud på husholdningsbudgettet hver eneste måned. Så alle børnepengene går ubeskåret til at betale mad og regninger med.

- Jeg har da også flere gange forgæves søgt om forskellige engangs-ydelser for at få pengene til at slå til. I år har jeg så valgt at bede om julehjælp i håb om, at jeg får råd til at give børnene lidt ekstra gaver og en god juleaften, siger den 36-årige mor til Ekstra Bladet.

Se også: Mor: Ingen jul uden julehjælp
Hun har tidligere ernæret sig som selvstændig zoneterapeut. Men sygdom tvang hende til at opgive arbejdet.

Meget vi ikke har råd til

- I fællesskab forsøger vi at få det bedste ud af hverdagen. Men der er mange ting, vi ikke har råd til. Jeg er især bekymret for børnenes sociale liv, fordi jeg ikke kan betale, hvis de for eksempel vil dyrke sport.

- Vi er også tvunget til at købe næsten alt vores tøj i genbrugsbutikken, fortæller Muneeza Hjort.

Alligevel har børnene store forventninger til juleaften.

Storebror Lucas, 13, ønsker sig en Iphone.

Mange ønsker

- Jeg har aldrig haft en mobiltelefon. Så det er mit højeste ønske. Men jeg vil også blive glad, hvis jeg får gavekort til Fona, fortæller han.

Se også: Julehjælp: Vi fornægter fattigdommen
Aya, 11, har også en mobiltelefon i kikkerten til højtiden.

- Jeg er ligeglad med, om det er en Smartphone. Bare den kan ringe, siger pigen, der også ønsker sig lærred og farver, så hun kan male lige som sin mor.

Lille Fenja på tre år kan godt nøjes med en legetøjstelefon, modellervoks, et sminkehoved og en legetøjshund, der kan gå.

Silke på ni var ikke hjemme, da vi besøgte familien. Men her står Barbie øverst på ønskelisten.

Se også: Julehjælp: Spillertrøjer et et hit
Mormor og morfar på besøg

- Jeg har naturligvis ikke råd til at opfylde alle børnenes ønsker. Men hvis jeg får andel i julehjælpen, vil det betyde utrolig meget, siger Muneeza Hjort, der får besøg af sin mor og far fra Odense i julen.

- De er mit eneste netværk. Så de hjælper mig, når det for alvor kniber med at få økonomien til at hænge sammen.

Se også: Fattig 5-årig: Kalendergave hver 5. dag er OK, mor