'Omvendt indkøbsvogn' er stor succes i Kvickly

Hvad betyder det at købe en ekstra medister, når man alligevel er ude at handle? I Kvickly i Holstebro samler en omvendt indkøbsvogn juleglæde ind til byens fattige børnefamilier.

Rødkål, clementiner og vanliliekranse. Det vælter ind med gaver fra juleglade Kvicklykunder til Holstebros fattige i den omvendte indkøbsvogn.
Rødkål, clementiner og vanliliekranse. Det vælter ind med gaver fra juleglade Kvicklykunder til Holstebros fattige i den omvendte indkøbsvogn.

Ved indgangen til Kvickly i Holstebro står et køleskab og en frysemontre, og der er der som sådan ikke noget underligt i. Men i stedet for at hive varer op ad kummerne, lægger kunderne her varer i. Alt sammen i en god sags tjeneste.

For alle de varer ryger ned i de julekurve, som Dansk Folkehjælp uddeler til områdets familier, der har allermindst at holde jul for.

- Når folk alligevel ude at handle, så ligger det meget nært at købe en ekstra pose kartofler, et glas kirsebærsovs eller en flæskesteg, fortæller Knud Erik Fjordside, der er slagtermester i Kvickly og initiativtager til ordningen. 
Inge-Lise Klausholt fra Dansk Folkehjælp, souschef Kenneth Præstekjær og slagtermester Knud Erik Fjordside fra Kvickly i Holstebro håber på, at kunderne er gavmilde med juleindkøbene

Kunderne ved lige hvor hjælpen gør godt
Varehuset har i flere år været en fast sponsor til Julehjælpen, men ideen med, at lade kunderne købe ind direkte til julehjælpsmodtagerne, er ny. Det var dog let for slagtermesteren at få solgt ideen til både Dansk Folkehjælp og varehuset.

- På den måde ved kunderne, at lige nøjagtig deres bidrag går til at forsøde julen i de børnefamilier, der ellers ikke har råd til de store udskejelser, siger han.

Noget for enhver pengepung
Og Inge-Lise Klausholt, der er indsamlingsansvarlig i Dansk Folkehjælps lokalafdeling i Holstebro er også meget begejstrer for initiativet.

- Jeg har en rigtig god fornemmelse for det her. Faktisk undrer det mig, at vi ikke har gjort det tidligere. Nu håber jeg bare, at der er mange, der vil støtte op om det.

Kæmpesucces med varedonation
Men det skal hun ifølge souschef i Kvickly, Kenneth Præstekjær, slet ikke bekymre sig for – og han ved, hvad han snakker om. I hans tidligere varehus i Svendborg lod de på samme måde kunderne donere varer til julekurve til fattige familier.

- Det var en kæmpe succes. Kunderne syntes, det var en genial idé, og de købte alt, hvad der bare lugtede lidt af jul. Også legetøj, puslespil, lys og pynt, siger han.

- På denne her måde er der jo noget for enhver pengepung. Der er ikke noget, der er for småt, og de fleste har råd til en ekstra pose grødris eller en stang vanilje, siger Kenneth Præstekjær.

Helt praktisk fungerer det sådan, at varer, der ikke kan holde sig, til julekurvene skal uddeles, fx frugt, kød eller mælkeprodukter bliver sendt tilbage til butikken, og så bliver beløbet gemt til at købe friske varer, når uddelingsdatoen nærmer sig.

I år regner Holstebro afdelingen med at få brug for mellem 50 og 75 julekurve til de mange, der søger om hjælp til at holde jul.

Det gør godt at hjælpe andre
Og selv om Inge-Lise Klausholt allerede har sikret sig donationer fra blandt andre Lions Club og den lokale grill, er hun altid lidt nervøs for, om de kan skaffe penge til alle, eller om de bliver nødt til at skuffe nogen.

Den bekymring deler souschef, Kenneth Præstekjær dog ikke:

- Du får ikke brug for at få en krone mere op ad lommen. Folk bliver så gavmilde, når de selv er ude at handle til jul, for de ved, at lige netop den kamsteg, de putter ekstra i kurven, kommer til at gøre gavn hos en familie, der måske bor lige om hjørnet, lover han Inge-Lise Klausholt.

Kvickly giver desserten
Udover at stille køleskab og fryser til rådighed, lægger Kvickly selv risalamande med i kurven og giver rabatter på indkøbene for Dansk Folkehjælp. Og det betyder noget særligt for medarbejderne at hjælpe med at samle ind og pakke de mange julekurve.

- Det giver et godt sammenhold og en fællesskabsfølelse blandt vores medarbejdere, når de hjælper med til, at børn får en glædelig jul, fortæller Kenneth Præstekjær.

 

Det er muligt at handle ekstra ind og donere mad og gaver frem i Kvickly i Holstebro helt frem til torsdag d. 19, og der er allerede røget mange gode sager i vognene.

- Jeg blev rigtig glad, da jeg var forbi den anden dag, og der allerede var blevet givet kaffe, saft, flæskesteg, medister og meget mere. Jegbegynder virkelig at tro på det her, siger Inge-Lise Klausholt fra Dansk Folkehjælp.