Fattig mor: Julen er min fjende

- Det stikker i hjertet, at jeg ikke kan give mine sønner gaver på samme niveau som deres kammerater, siger Charlotte Karlson-Corfitz

- Jeg drømmer om et fuldtidsjob, der samtidig kan løfte økonomien, der bor alene med sønnen Mathias. (Foto: Ole Frederiksen).
- Jeg drømmer om et fuldtidsjob, der samtidig kan løfte økonomien, der bor alene med sønnen Mathias. (Foto: Ole Frederiksen).

Otte-årige Mathias har lige været ude at købe julegaver med sin SFO, da Ekstra Bladet besøger den energiske, lille purk i hans to-værelseslejlighed i den sydlige udkant af Aarhus. Her bor han med sin mor, kontanthjælpsmodtageren Charlotte Karlson-Corfitz, i en spartansk indrettet bolig med kun de mest nødvendige møbler og inventar.

På de bare vægge hænger ikke et eneste billede, ligesom ubekymrede Mathias ikke kæmper med sin mors indre billeder af et had-kærlighedsforhold til julen.

- Jeg fortæller ikke, hvad jeg har købt til dig, mor, men til far har jeg købt ...., siger Mathias stolt.

For det tilfældes skyld, at hans far læser med her, skåner vi Mathias for at afsløre gaven.

Se også: Julehjælp: Må fejre jul uden juletræ
Han dvæler et sekund ved Ekstra Bladets spørgsmål om, hvad han bedst kan lide ved julen:

- Gaverne og risengrød og ris a la mande. Og så er det sjovt at synge, udbryder han og haster ind på sit værelse for at finde den fodboldtrøje, som er beviset på hans kærlighed til fodboldklubben FC Barcelona.

Playstation en utopi

Charlotte Karlson-Corfitz elsker på den ene side hyggen og samværet med familie og venner i julen. På den anden side hader hun tanken om, at hendes skrøbelige økonomi ikke levner plads til at give sine to sønner lige så store gaver som kammeraterne.

- Jeg køber ikke bare lige en playstation eller andet i den prisklasse. Det ville gøre så store indhug i økonomien, at vi i månedsvis skulle spare endnu mere, end vi gør i forvejen, siger den 31-årige mor.

Med et rådighedsbeløb på mellem 1500 og 2000 kroner hver måned er gavebudgettet yderst beskedent. Til gengæld har både mor og sønner hjerterum i rigelige mængder hos Charlottes mor og søskende. Den ene - lillesøsteren Mie på 21 - er på besøg med sin kæreste og toårige datter, Nicolina.

Se også: Mor: Ingen jul uden julehjælp
De to små familier skal spise aftensmad sammen. En jævnligt tilbagevendende begivenhed, som der samtidig er god mad-økonomi i.

- Jeg drømmer om et fuldtidsjob, der samtidig kan løfte økonomien, men det sker desværre ikke lige nu og her, siger Charlotte med henvisning til sine gentagne angstanfald. En lidelse, hun har døjet med, siden Mathias kom til verden i 2005.

Droppede kokkehuen

Charlotte har været skilt fra Mathias´ far i flere år, og for ni måneder siden blev hun også separeret fra sin anden mand, som er far til Mathias´ lillebror, Jonas, på fire år. Jonas bor hos sin far, men er hos sin mor og storebror hver anden weekend. Et andet af livets minusser, idet Charlotte drømmer om at have begge sine sønner boende hos sig.

Se også: Julehjælp: Vi fornægter fattigdommen
I det nye år vil kommunen lave en aktivitetsplan og have Charlotte tilbage på det arbejdsmarked, hun forlod efter at have overstået grundforløbet på kokkeuddannelsen for otte år siden. Inden da havde hun haft forskellige job som ekspedient på tankstationer, så kvalifikationerne er umiddelbart begrænsede.

- Førtidspension? Det er absolut ikke et mål for mig, tværtimod, siger den enlige mor, som de seneste somre har været kisteglad for, at Dansk Folkehjælp har finansieret sommerlejre for Mathias. I år gik turen til Fuglsøcentret på Djursland.

Se også: Julehjælp: Spillertrøjer et et hit
Ved det nylige kommunalvalg stemte Charlotte på SF, men hun gør sig ingen illusioner om, at den siddende regering med et snuptag kan løfte hendes og sønnernes levestandard.

- Selvfølgelig går det én på, når økonomien er så anstrengt, men jeg er lykkelig alligevel. Min lykke er mine sønner og min familie og venner. De er meget mere værd end penge, siger Charlotte Karlson-Corfitz.

Se også: Fattig 5-årig: Kalendergave hver 5. dag er OK, mor