Julehjælp: Grænse for hvad man kan tillade sig

Mona Jensen og hendes tre hjemmeboende børn fik afslag på julehjælp sidste år, men sætter deres lid til, at tre gavekort redder julen hjem i år

Hvad du ønsker ... kan du ikke få: Mona Jensens børn, fra venstre Katja på 12, Emilie på 6 og Malou på 3, er vant til, at pengene ikke rækker til at få opfyldt gaveønskerne. (Foto: Ernst van Norde).
Hvad du ønsker ... kan du ikke få: Mona Jensens børn, fra venstre Katja på 12, Emilie på 6 og Malou på 3, er vant til, at pengene ikke rækker til at få opfyldt gaveønskerne. (Foto: Ernst van Norde).

Malou på tre år siger ikke så meget, men Katja på 12 år og Emilie på seks år ved alt om, hvad det vil sige at leve under trange kår.

- Jeg vil rigtig gerne gå til ridning, men det må jeg ikke, siger Katja.

- Og jeg vil gerne gå til svømning, men det må jeg ikke, siger Emilie.

Begge kigger lettere anklagende på deres mor, Mona Jensen, 42 år og sygdomsramt gennem flere år på grund af depressioner og periodevise angstanfald.

Mad til hesten eller os
Hun har lært at leve med skyldfølelsen, men nogen fornøjelse er det ikke.

- Jeg ville rigtig gerne have, at de kunne gå til ridning og til svømning. Men pengene rækker ikke til det. Katja har faktisk haft sin egen hest engang. Men på et tidspunkt var spørgsmålet, om pengene skulle bruges til mad til hesten eller mad til børnene og mig. Så måtte vi sælge den, siger Mona Jensen.

Se også: Julehjælp: Fattige skal være ydere
Mona Jensen og de tre piger bor i en lille lejlighed i det centrale Nordborg på Als. Mona Jensen har tidligere – som tusinder af alsinger – haft arbejde på Danfoss og har også haft sit udkomme fra et job som hjemmehjælper. Men for syv år siden, fik sygdommen magten og sendte hende ud af arbejdsmarkedet.

Vi skal ikke rage til os
Sidste år var familien blandt de 2.500 familier, der søgte forgæves om julehjælp fra Dansk Folkehjælps og Ekstra Bladets indsamling, der gav seks millioner kroner til fordeling på tre gavekort til mad og julegaver. De penge rakte til at komme 4.500 familier til undsætning, men altså slet ikke nok til at tilgodese alle.

Se også: Fattig mor: Julen er min fjende
- Til gengæld kom jeg i kontakt med en præst, der havde nogle donationer. Det gav tusind kroner, og de var særdeles velkomne. I år håber jeg, at jeg kan komme i betragtning til de tre gavekort. Der er jo flere steder, man kan søge, men der er grænser for, hvor meget man kan tillade sig. Der er mange, der har brug for hjælp, og så bør vi ikke rage til os alle steder fra. Det er bedre, at indsamlingerne bliver fordelt på flere, siger Mona Jensen.Se også: Julehjælp: Ingen penge men varm jul
Hun har et månedligt rådighedsbeløb på 3000 kroner, når de faste udgifter er betalt.

– De går til mad og hverdagens fornødenheder. Jeg ville gerne kunne give mine børn noget mere, end jeg gør. Nyt tøj lidt oftere f. eks. Men her må jeg holde igen og nøjes med at købe nyt og fornuftigt, når børnepengene kommer. Heldigvis har deres far købt en Tablet (mobil computer, red.) til dem. Det er nødvendigt i skolen, men sådan noget har jeg simpelt hen ikke penge til, siger Mona Jensen.

Juletræet genbruges
Hendes børn har de samme ønsker og behov som alle andre børn. Men det er begrænset hvor mange af dem, der kan opfyldes.

- Jeg kunne godt tænke mig en ny telefon. Det får alle de andre engang imellem, siger Katja, mens hendes Mona resignerende konstaterer, at det rækker pengene heller ikke til.

Se også: Julehjælp: Må fejre jul uden juletræ
Der spares, hvor spares kan. Også på juletræet. De hiver det samme plastic-træ frem år efter år.

- Det er grimt. Jeg vil hellere have et rigtigt træ, siger Katja.

En kæmpe hjælp
Juleaften skal holdes i den lille lejlighed i Nordborg. Mona Jensen er sikker på, de under alle omstændigheder får en dejlig aften, men tre gavekort fra Dansk Folkehjælp vil gøre en forskel.

Se også: Mor: Ingen jul uden julehjælp
- Gavekortet til madvarerne er en kæmpe hjælp. Og gavekortene til julegaverne giver mig mulighed for at give børnene nogle af de gaver, de ønsker. Ellers må de nøjes med noget mindre og ikke det, de ønsker, siger Mona Jensen, som har fået muligheden for et fleksjob stillet i udsigt.

- Det håber jeg går i orden. Så kommer jeg lidt ud og kan tjene mine egne penge. Det kan jeg virkelig godt tænke mig, siger Mona Jensen.

Related content