Julehjælp: Fremmed mand forærede os en computer

- Det er meget rørende, at gode mennesker tænker så meget på ens børn, siger Lone Ambus Jensen fra Lolland

- Det er meget rørende, at gode mennesker tænker så meget på ens børn, siger Lone Ambus Jensen fra Lolland (Foto: Ingrid Riis).
- Det er meget rørende, at gode mennesker tænker så meget på ens børn, siger Lone Ambus Jensen fra Lolland (Foto: Ingrid Riis).

Der bliver trængsel om julebordet hos 43-årige Lone Ambus Jensen i Dannemare på Lolland. Hun er vært for sine to voksne børn og to børnebørn, foruden sine tre hjemmeboende børn Thomas på seks år, Jonas på ni år og Sofie på 12 år, som hun er alenemor til.

Det bliver næppe nogen luksusanretning, for Lone Ambus Jensen, der lider af en svær bindevævssygdom, har været på kontanthjælp i flere år. Men mindre kan også gøre det.

- Jeg har søgt julehjælp i år. Det fik jeg også sidste år, og dét gjorde hele forskellen. Vi fik en dejlig aften med god mad, som vi købte for et af gavekortene. Det blev lige en tand bedre og hyggeligere, end hvis jeg ikke havde fået det tilskud.

Se også: Julehjælp: Vi fornægter fattigdommen
- De andre gavekort brugte jeg på at sikre børnene lidt bedre julegaver end dem, jeg ellers havde købt i en genbrugsbutik. Det gjorde stor lykke.

Computer fra en vildfremmed
Mest af alt blev hun glædeligt overrasket over den imødekommenhed og medfølelse, der strømmede hende og børnene i møde, da hun sidste år havde fortalt sin historie i den lokale presse.

- Min datter ønskede sig en computer sidste år. Det havde jeg selvfølgelig ikke råd til, og det er vist heller ikke noget, ret mange har som standard-gaver. Men en mand i København læste om det, og så gav han min datter en computer.

Se også: Mor: Ingen jul uden julehjælp
- Det er meget rørende, at gode mennesker tænker så meget på ens børn. Og der er god brug for den, for sådan en er man som skoleelev afhængig af i vore dage.

Lidt pinligt
- Jeg var virkelig taknemmelig. Men også lidt pinlig til mode. Det er en overvindelse at skulle bede om hjælp, fordi man ikke har så meget. Men når så vildfremmede mennesker selv melder sig og giver så meget, så ved man snart ikke, hvor man skal gøre af sig selv.

Se også: Julehjælp: Må fejre jul uden juletræ
Før hun blev syg havde hun ens selvstændig landbrugsvirksomhed. Den er og bliver historie, erkender hun. Hendes sygdom er blevet forværret, og det giver en trist fremtid og depressive bivirkninger.

- Det er desværre blevet meget værre, så mit håb om at komme tilbage på arbejdsmarkedet svinder. Lige nu arbejdes der på at komme på førtidspension. Det er bedre end kontanthjælp, og så er der en eller anden afklarethed.

Se også: Julehjælp: Ingen penge men varm jul
- Men det går også ud over humøret. Det er svært som 43-årig at skulle acceptere, at man ikke kan klare sig selv længere, men skal være afhængig af offentligt forsørgelse og anden form for hjælp. Det er ikke ligefrem en ønskværdig situation, siger Lone Ambus Jensen.Se også: Fattig mor: Julen er min fjende