Mor: Ingen jul uden julehjælp

Jeanette Pedersen er førtidspensionist og må først og fremmest tænke på tøj og sko til sine drenge - legetøj er der ikke råd til

Jeanette Pedersens børn - Patrick, Emil og Oliver - kan ikke få de ønsker, de deler med deres jævnaldrende, opfyldt. F.eks. har der endnu ikke været råd til at  få internet på computeren. (Foto: Ernst van Norde).
Jeanette Pedersens børn - Patrick, Emil og Oliver - kan ikke få de ønsker, de deler med deres jævnaldrende, opfyldt. F.eks. har der endnu ikke været råd til at få internet på computeren. (Foto: Ernst van Norde).

De tre brødre Oliver, fem, Emil, ni, og Patrick, 11, har nøjagtig de samme ønsker som alle andre børn på den alder. Telefon, Ipad, Playstation. Den slags. De har bare et problem: Deres mor, Jeanette Pedersen, 38, har ikke råd til at opfylde dem.

Hun er på førtidspension og har hårdt brug for den julehjælp, som Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet lige nu samler ind til, for overhovedet at kunne gennemføre en anstændig juleaften i deres hjem i den lille vestjyske landsby Gårde nær Ølgod.

Tårerne vælder frem
Lille Oliver ønsker sig også en fjernstyret traktor. Emil har set sig varm på en teknikkran.

Tårerne vælder frem, da Ekstra Bladet spørger Jeanette, hvorfor hun søger julehjælp.

- Jeg er nødt til at knokle for at få det til at hænge sammen. Der er nogle ting, vi ikke kan få. Uden julehjælp bliver der ingen jul.

Strømper i pakkerne
- Børnene skal have tøj og sko. Det får de tit i jule- og fødselsdagsgaver. I pakkerne under træet er der måske strømper - ikke legetøj, siger den 38-årige enlige mor.

Hun er ikke i tvivl om, at sønnerne bliver skuffede, når de pakker ud og får ting, som er nødvendige.

Se også: Rekordstort behov for julehjælp
- Så er det hårdt at være mor?

- Jo, men jeg vil næsten sige, at man vænner sig til det. Jeg prøver på at få alt til at gå op i en højere enhed. Vi bruger meget tid på hinanden. I øjeblikket er det helt store hit, at vi drypper lys, mens det er mørkt uden for.

- Vi går også i skoven og tager lidt kakao med. Så samler vi grankogler - vi er begyndt at holde jul - og det koster ikke noget.

- Hvordan reagerer dine børn, når deres kammerater får flere julegaver?

- De forstår, at jeg er pensionist. Ungerne er så fornuftige, at de siger, at det godt kan være, de andre har mere. Men de har altså ikke en mor derhjemme, når de kommer hjem. Vi finder altid det positive, selv om det er svært at snakke om.

Min værste jul
Jeanette Pedersen lægger en del arbejde i Dansk Folkehjælps lokale genbrugsbutik for at skaffe penge, så andre kan få julepakker.

- Det er vigtigt at samle penge ind. Der er meget mere nød rundt omkring, end vi regner med. Det er alle vegne. Jeg er ikke den eneste, der ikke har råd til at holde jul.

Se også: Julehjælp: Spillertrøjer et et hit
Jeanette knækker igen lidt sammen, da hun fortæller om sin værste jul dengang, hendes i dag 20-årige søn fra et tidligere ægteskab var ti år:

- Jeg havde råd til at købe en ribbenssteg, nogle kartofler og rødkål samt en pakke med et par underbukser og en pakke med et par strømper i. Min søn havde aldrig nogen sinde oplevet noget lignende. Det var ikke rart. Det ønsker jeg aldrig, at de små skal opleve - men det er svært.

- Du kan ikke undgå, at dine børn oplever fattigdom?

- Nej, når de kommer i skole efter juleferien, kan de se, at de ikke har fået det samme som de andre.

Se også: Fattig 5-årig: Kalendergave hver 5. dag er OK, mor